03226naa a2200349 a 450000100080000000500110000800800410001902400640006010000220012424501130014626000090025950001200026852021190038865000180250765000110252565000140253665000080255065000190255865000100257765000100258765000150259765000180261265300210263065300280265165300260267970000190270570000210272470000220274570000230276770000200279077300660281021292792021-01-13 2020 bl uuuu u00u1 u #d7 ahttp://dx.doi.org/10.35977/0104-1096.cct2020.v37.266442DOI1 aLONDERO, P. M. G. aNutritional characterization and productivity evaluation of landrace maize cultivars.h[electronic resource] c2020 aTítulo em português: Caracterização nutricional e avaliação da produtividade de cultivares crioulas de milho. aAbstract: The objective of this work was to identify landrace maize cultivars with high nutritional contents and productivity. Biometric parameters, dry matter, ash, protein, and lipid contents, as well as fatty acid and mineral profiles of 15 landrace maize cultivars, and two improved controls ('BRS 1002' and 'BRS Missões') were determined. The maize cultivars were cultivated in the 2010/2011 growing season, in Ibarama, RS, Brazil. The improved maize controls showed similar performance to most landrace cultivars for the biometric parameters; however, 'BRS 1002' had the highest productivity. The landrace maize cultivars 'Cateto Amarelo', 'Ferro', 'Mato Grosso', and 'Cinquentinha' were more nutritious than the other cultivars. The measuring of the genetic values was effective for the analyzed characteristics in the cultivar grains. The studied cultivars, mainly those with higher-nutrient content, can be used in the food industry for food fortification and oil production. Resumo: O objetivo deste trabalho foi identificar cultivares crioulas de milho com altos teores nutricionais e produtividade. Determinaram-se os parâmetros biométricos, os teores de matéria seca, cinzas, proteínas e lipídios e o perfil de ácidos graxos e minerais dos grãos de 15 cultivares crioulas de milho e duas testemunhas melhoradas ('BRS 1002' e 'BRS Missões'). As cultivares de milho foram cultivadas na safra 2010/2011, em Ibarama, RS, Brasil. As testemunhas melhoradas de milho apresentaram desempenho similiar ao da maioria das cultivares crioulas quanto aos parâmetros biométricos; no entanto, a 'BRS 1002' mostrou a maior produtividade. As cultivares crioulas 'Cateto Amarelo', 'Ferro', 'Mato Grosso' e 'Cinquentinha' mostraram-se mais nutritivas do que as demais cultivares analisadas. A mensuração do valor genético foi eficiente para as características analisadas nos grãos das cultivares. As cultivares estudadas, em especial as crioulas que apresentam maiores quantidades de nutrientes, podem ser empregadas na indústria alimentícia para a fortificação de alimentos e a produção de óleos. aGrain quality aGrains aLandraces aZea aBiodiversidade aGrão aMilho aNutrição aProdutividade aCultivar crioula aProdutividade de grãos aQualidade nutricional1 aKELLING, C. S.1 aALVES, J. dos S.1 aBISSACOTTI, A. P.1 aREINIGER, L. R. S.1 aMUNIZ, M. F. B. tCadernos de Ciência & Tecnologiagv. 37, n. 3, e26644, 2020.