BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Biblioteca(s):  Embrapa Suínos e Aves.
Data corrente:  16/07/2021
Data da última atualização:  29/11/2021
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  SOUZA, T. C. G. D. de; GAVA, D.; SCHAEFER, R.; LEME, R. A.; PORTO, G. da S.; ALFIERI, A. A.
Afiliação:  TATIANA CAROLINA GOMES DUTRA DE SOUZA, UEL; DANIELLE GAVA, CNPSA; REJANE SCHAEFER, CNPSA; RAQUEL ARRUDA LEME, UEL; GISELE DA SILVA PORTO, UEL; AMAURI ALCINDO ALFIERI, UEL.
Título:  Porcine circovirus 3a field strains in free-livingwild boars in Paraná state, Brazil.
Ano de publicação:  2021
Fonte/Imprenta:  Animals, v. 11, n. 1634, 2021.
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Abstract: Porcine circovirus 3 (PCV-8208;3) was identified in domestic pigs worldwide. Although PCV-8208; 3 has also been detected in wild boars, information regarding its circulation in this free-8208;living animal species is scarce. To investigate PCV-8208;3 occurrence in free-8208;living wild boars in Brazil, 70 serum samples collected between January 2017 and June 2019 in Paraná state, Brazil were analyzed by PCR assay. Amplicons measuring 330 bp in length were amplified in seven (10.0%) of the serum samples and confirmed to be PCV3-8208;specific by nucleotide (nt) sequencing. As the amplified products from the serum samples yielded only intermediate levels of viral DNA, lung samples from the seven PCR-8208;positive wild boars were also evaluated by PCR. Of these samples, five lung samples were positive and provided high levels of viral DNA. The three lung samples that presented the highest levels of viral DNA were selected for amplification and sequencing of the whole PCV-8208;3 genome. The three full-8208;length sequences obtained were grouped in PCV-8208;3 clade "a", and the sequences exhibited 100% nucleotide similarity among them. The PCV-8208;3 field strains of this study showed nucleotide and amino acid similarities of 98.5-99.8% and 98.8-100%, respectively, with wholegenome PCV-8208;3 sequences from around the world.
Palavras-Chave:  Circoviruses; Feral pig.
Thesagro:  Javali; Porco Selvagem; Sus Scrofa Domesticus.
Thesaurus Nal:  Circovirus; Porcine circovirus; Sus scrofa.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Suínos e Aves (CNPSA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPSA22134 - 1UPCAP - DD
CNPSA22248 - 1UPCAP - DD
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1.Imagem marcado/desmarcadoPRESTES, A. A.; CANELLA, M. H.; HELM, C. V.; CRUZ, A. G. da; PRUDENCIO, E. S. The use of cold pressing technique associated with emerging nonthermal technologies in the preservation of bioactive compounds in tropical fruit juices: an overview. Current Opinion in Food Science, v. 51, 101005, p. 1-17, 2023.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 1
Biblioteca(s): Embrapa Florestas.
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2.Imagem marcado/desmarcadoPRESTES, A. A.; HELM, C. V.; ESMERINO, E. A.; SILVA, R.; CRUZ, A. G. da; PRUDENCIO, E. S. Freeze concentration techniques as alternative methods to thermal processing in dairy manufacturing: a review. Journal of Food Science, v. 87, p. 488-502, 2022.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 2
Biblioteca(s): Embrapa Florestas.
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3.Imagem marcado/desmarcadoPRESTES, A. A.; HELM, C. V.; ESMERINO, E. A.; SILVA, R.; CRUZ, A. G. da; PRUDENCIO, E. S. Potential properties of guabiroba (Campomanesia xanthocarpa O. Berg) processing: a native brazilian fruit. Advances in Food Technology and Nutritional Sciences, v. 8, n. 1, p. 1-13, 2022.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: B - 5
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4.Imagem marcado/desmarcadoPRESTES, A. A.; ANDRADE, D. R. M.; CANELLA, M. H. M.; HAAS, I. C. da S.; HELM, C. V.; GOIS, J. S. de; BLOCK, J. M.; WANDERLEY, B. R. da S. M.; AMBONI, R. D. de M. C.; CRUZ, A. G. da; PIMENTEL, T. C.; PRUDENCIO, E. S. The addition of concentrated cold-pressed guabiroba juice to yogurts: effects on the physicochemical analyses, antioxidant activity, carotenoid content, total phenolic compounds, and mineral profile. Processes, v. 12, n. 9, p. 1915, p. 1-19, 2024.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 4
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