BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Biblioteca(s):  Embrapa Agroindústria de Alimentos; Embrapa Pecuária Sul.
Data corrente:  04/01/2018
Data da última atualização:  23/08/2019
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  ANDRADE, J. C. DE; NALERIO, E. S.; GIONGO, C.; BARCELLOS, M. D. DE; ARES, G.; DELIZA, R.
Afiliação:  Juliana Cunha de Andrade, UFRJ; ELEN SILVEIRA NALERIO, CPPSUL; CITIELI GIONGO, CPPSUL; Marcia Dutra de Barcellos, UFRGS; Gastón Ares, Universidad de la República; ROSIRES DELIZA, CTAA.
Título:  Consumer sensory and hedonic perception of sheep meat coppa under blind and informed conditions.
Ano de publicação:  2018
Fonte/Imprenta:  Meat Science, v. 137, p. 201-210, Mar. 2018.
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  The development of air-dried cured sheep meat products represents an interesting option to add value to the meat of adult animals. In this context, the aim of the present study was to evaluate consumer sensory and hedonic perception of sheep meat coppa, an innovative product. Four sheep meat coppa samples were for- mulated by varying smoking (smoked vs. non-smoked) and salt content (4.5% vs. 3.4%), and compared with two commercial samples of regular pork meat coppa. Samples were evaluated under blind or informed conditions by 202 consumers, who had to rate their liking and to answer a check-all-that-apply question. Sheep and pork meat coppa samples did not largely differ in their overall liking in both experimental conditions. Smoking and high salt content significantly increased consumers' hedonic perception of sheep meat coppa. The information in- cluded in the labels did not modify consumer hedonic perception but influenced their sensory description, particularly for the terms related to the type of meat used in their manufacture. Results indicate positive market opportunities for sheep meat coppa in the Brazilian market.
Palavras-Chave:  Avaliação sensorial; Dry cured meat product; Produto cárneo; Redução de sal; Salt reduction; Salt restriction; Smoking.
Thesagro:  Carne tratada; Consumidor; Defumação; Ovino; Produto de Origem Animal.
Thesaurus Nal:  sensory evaluation.
Categoria do assunto:  X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Pecuária Sul (CPPSUL)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CPPSUL14245 - 1UPCAP - DD
CTAA14032 - 1UPCAP - DD
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