BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Instrumentação. Para informações adicionais entre em contato com cnpdia.biblioteca@embrapa.br.
Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Instrumentação.
Data corrente:  09/06/2025
Data da última atualização:  09/06/2025
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  OLIVEIRA, L. F. R.; TEODORO, K. B. R.; ANDRE, R. S.; COSTA, V. P. V.; CAVICCHIOLI, R.; MERCANTE, L. A.; SOUSA, C. P. de; CORREA, D. S.
Afiliação:  FEDERAL UNIVERSITY OF SÃO CARLOS (UFSCAR); FEDERAL UNIVERSITY OF SÃO CARLOS (UFSCAR); FEDERAL UNIVERSITY OF SÃO CARLOS (UFSCAR); FEDERAL UNIVERSITY OF BAHIA (UFBA); FEDERAL UNIVERSITY OF SÃO CARLOS (UFSCAR); DANIEL SOUZA CORREA, CNPDIA.
Título:  Combining Electrospun Nanofbers, Paenibacillus polymyxa Fermented Broth, and Silver Nanoparticles for Enhanced Antimicrobial Materials.
Ano de publicação:  2025
Fonte/Imprenta:  BioNanoScience, v. 15, 356, 2025.
Páginas:  13 p.
DOI:  https://doi.org/10.1007/s12668-025-01950-2
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Abstract The World Health Organization has identifed antimicrobial resistance as one of the top ten signifcant threats to global public health. For instance, it is predicted that conventional antibiotics will progressively lose their efcacy, accentuating the urgency to fnd innovative solutions to combat microorganisms. Eforts to develop novel antimicrobial agents are highly sought, as well as to explore the potential of natural products, such as plant extracts, and microbial secondary metabolites. In this direction, the Paenibacillus polymyxa RNC-D fermented broth (PFB), which is rich in antimicrobial peptides, was tested as component of nanostructured antimicrobial mat. For this, PFB was incorporated into polycaprolactone (PCL) nanofbers produced by electrospinning, which were further modifed with silver nanoparticles (AgNPs) to produce enhanced antimicrobial materials. The materials were physicochemically characterized using distinct techniques, while the microbiological studies were carried out using the agar disk difusion method, microbial penetration test and percentage of bacterial growth inhibition in suspension. The results showed that the incorporation of 25% of the PFB caused a signifcant improvement in the fber spinnability, resulting in nanofbers with less surface defects. Moreover, the wettability and hydrophilicity of the mats increased. Antimicrobial studies demonstrated the importance of the PFB to the formulation, which acted synergically, improving the dist... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Antimicrobial materials; Electrospinning; Electrospun nanofbers; Fermented broth; Secondary metabolite.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Instrumentação (CNPDIA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPDIA18707 - 1UPCAP - DDPROCI. 25/462025/49
Voltar
Nenhum registro encontrado para a expressão de busca informada.
Expressão de busca inválida. Verifique!!!
 
 

Embrapa
Todos os direitos reservados, conforme Lei n° 9.610
Política de Privacidade
Área Restrita

Embrapa Agricultura Digital
Av. André Tosello, 209 - Barão Geraldo
Caixa Postal 6041- 13083-886 - Campinas, SP
SAC: https://www.embrapa.br/fale-conosco

Valid HTML 4.01 Transitional