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Biblioteca(s):  Embrapa Florestas.
Data corrente:  20/02/2024
Data da última atualização:  12/03/2024
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  SERBENT, M. P.; TIMM, T. G.; HELM, C. V.; TAVARES, L. B. B.
Afiliação:  MARIA PILAR SERBENT, UNIVERSIDADE FEDERAL DE SANTA CATARINA; THAYNÃ GONÇALVES TIMM, UNIVERSIDADE REGIONAL DE BLUMENAU; CRISTIANE VIEIRA HELM, CNPF; LORENA BENATHAR BALLOD TAVARES, UNIVERSIDADE REGIONAL DE BLUMENAU.
Título:  Growth, laccase activity and role in 2,4-D degradation of Lentinus crinitus (L.) Fr. in a liquid medium.
Ano de publicação:  2023
Fonte/Imprenta:  Biocatalysis and Agricultural Biotechnology, v. 50, 102682, 2023.
DOI:  https://doi.org/10.1016/j.bcab.2023.102682
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  This study aimed to evaluate the role of L. crinitus laccase in the biotransformation of 2,4-D pesti- cide and the adsorption capacity and/or accumulation in the fungal biomass. Preliminary tests were carried out in liquid medium containing L. crinitus to detect the maximum concentration of 2,4-D in which the mycelium developed (5.025 g L−1). The growth and laccase activity for L. crinitus were analyzed using a complete factorial experimental design with variations in concen- trations of glucose (16.65–33.35 g L−1), malt extract (0.825–9.175 g L−1), and 2,4-D (0.01–5 gL-1), and the mycelial samples were evaluated by SEM-EDS. The ability of L. crinitus to remove 2,4-D after 28 days was demonstrated by a decrease in concentrations of 2,4-D by up to 15.7% more than control treatments and occurred with both low (<2 g L−1) and high (>10 g L−1) glu- cose consumption conditions, reaching biomass concentrations below 2 g L−1, and presenting lac- case activity between 3 and 6 g L−1. The laccase activity of the fungus depends on the initial amount of glucose and 2,4-D (up to 18 g L−1 and 4 g L−1). Lower concentrations of 2,4-DCP (0.01–2.70 mg L−1) may be an indicative of L. crinitus as its transformation agent. The presence of chlorine in the fungal mycelium (up to 4.0%) may represent its adsorption and/or accumulation by L. crinitus. L. crinitus can be described as a biotransformator of 2,4-D and 2,4-DCP through lac- case activity, highlighting its potential for treatment of agricult... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Bioprocessos fúngicos; Effluent treatment; Fungal bioprocesses; Fungo de podridão branca; Herbicidas; Lentinus crinitus; Tratamento de efluentes.
Thesaurus Nal:  Herbicides; White-rot fungi.
Categoria do assunto:  K Ciência Florestal e Produtos de Origem Vegetal
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Florestas (CNPF)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPF58831 - 1UPCAP - DD
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Tipo: Capítulo em Livro Técnico-Científico
Biblioteca(s): Embrapa Cerrados.
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