BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Biblioteca(s):  Embrapa Caprinos e Ovinos; Embrapa Gado de Leite.
Data corrente:  19/07/2018
Data da última atualização:  05/04/2019
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  SANTOS, A. S. de O. dos; MEURER, V. M.; COSTA, F. F.; PAIVA, I. M. de; FOGAÇA, G. N.; EGITO, A. S. do; FURTADO, M. A. M.; MARTINS, M. F.
Afiliação:  Alessa Siqueira de O. dos Santos; Vaneida Maria Meurer; Fabiano Freire Costa; Igor Moura de Paiva; Gisele Nogueira Fogaça; ANTÔNIO SILVIO DO EGITO, CNPC; Marco Antonio Moreira Furtado; Marta Fonseca Martins.
Título:  Major goat milk protein: Separation and characterization by "lab-on-a-chip" microfluidic electrophoresis.
Ano de publicação:  2017
Fonte/Imprenta:  Boletim do Centro Pesquisa Processamento de Alimentos, Curitiba, v. 35, n. 2, jul./dez. 2017.
DOI:  10.5380/bceppa.v35i2.60308
Idioma:  Inglês
Notas:  Boletim do CEPPA.
Conteúdo:  This work presents the electrophoretic profile of goat and cow milk samples and their mixtures using microfluidic and conventional electrophoresis. The microfluidic method allowed the separation of the major caseins from milk, excepting the goat kappa-casein. Besides, the major whey proteins were separated with perfect distinction of A and B beta-lactoglobulin variants. Comparing to SDS-PAGE, a variation in the molecular weight was observed in all milk proteins. However, A and B beta-lactoglobulin variants could not be isolated using SDS-PAGE. Although urea-PAGE did not show high resolution among whey proteins, y-, k-, beta-, and alpha-caseins were clearly identified. This method also showed a lower limit detection of cow milk in mixture samples than the "lab-on-a-chip" electrophoresis. In both methods, the highest linearity obtained from plotting total percentage against cow milk concentration was observed by using cow ?s1-casein (R2 = 0.986 and R² = 0.973). This result indicates that microfluidic electrophoresis is an effective tool to detect the presence of some proteins in goat and cow milk, and in mixtures. Microfluidic chip technology might will complement the current methods for analyzing milk proteins, highlighting its speed amount of reagents and whey protein separation, which showed a better result than urea or SDS-PAGE
Palavras-Chave:  Cow milk; Protein quantification.
Thesaurus Nal:  Alpha-casein; Beta-casein; Kappa-casein; Milk proteins; Polyacrylamide; Urea.
Categoria do assunto:  Q Alimentos e Nutrição Humana
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Caprinos e Ovinos (CNPC)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPC37225 - 1UPCAP - DD
CNPGL24316 - 1UPCAP - DD
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1.Imagem marcado/desmarcadoDIAS, M. A. M. Caracterização fenotípica, molecular e simbiótica de bactérias nativas do semiárido isoladas de nódulos de algaroba [Prosopis juliflora (Sw.) DC] e jurema preta [Mimosa tenuiflora (Wild.)]. 2018. 74 f. Dissertação (Mestrado em Recurso Naturais do Semiárido) - Universidade Federal do Vale do São Francisco, Petrolina. Orientado por Paulo Ivan Fernandes Júnior, Embrapa Semiárido.
Tipo: Orientação de Tese de Pós-Graduação
Biblioteca(s): Embrapa Semiárido.
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2.Imagem marcado/desmarcadoNASCIMENTO, T. R. de; SENA, P. T. S.; OLIVEIRA, G. S.; SILVA, T. R. da; DIAS, M. A. M.; FREITAS, A. D. S. de; MARTINS, L. M. V.; FERNANDES JUNIOR, P. I. Co-inoculation of two symbiotically efcient Bradyrhizobium strains improves cowpea development better than a single bacterium application. Biotech, v. 11, n. 1, jan. 2021. Article: 4.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 1
Biblioteca(s): Embrapa Semiárido.
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3.Imagem marcado/desmarcadoSANTOS, J. W. M. dos; SILVA, J. F. da; FERREIRA, T. D. dos S.; DIAS, M. A. M.; FRAIZ, A. C. R.; ESCOBAR, I. E. C.; SANTOS, R. C. dos; LIMA, L. M. de; MORGANTE, C. V.; FERNANDES JUNIOR, P. I. Molecular and symbiotic characterization of peanut bradyrhizobia from the semi-arid region of Brazil. Applied Soil Ecology, v. 121, p. 177-184, 2017.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 1
Biblioteca(s): Embrapa Algodão; Embrapa Semiárido.
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4.Imagem marcado/desmarcadoDIAS, M. A. M.; BOMFIM, C. S. G.; RODRIGUES, D. R.; SILVA, A. F. da; SANTOS, J. C. S.; NASCIMENTO, T. R. do; MARTINS, L. M. V.; DANTAS, B. F.; RIBEIRO, P. R. de A.; FREITAS, A. D. S. de; FERNANDES JUNIOR, P. I. Paraburkholderia spp. are the main rhizobial microsymbionts of Mimosa tenuiflora (Willd.) Poir. in soils of the Brazilian tropical dry forests (Caatinga biome). Systematic and Applied Microbiology, v. 44, 2021.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 1
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