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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Florestas. |
Data corrente: |
01/06/2006 |
Data da última atualização: |
25/02/2015 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
BUDZIAK, C. R.; MAIA, C. M. B. F.; MANGRICH, A. S. |
Afiliação: |
Claudia Maria B. F. Maia - Pesquisador da Embrapa Florestas. |
Título: |
Transformações químicas da matéria orgânica durante a compostagem de resíduos na indústria madeireira. |
Ano de publicação: |
2004 |
Fonte/Imprenta: |
Química Nova, v. 27, n. 3, p. 399-403, 2004. |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
CHEMICAL TRANSFORMATIONS OF ORGANIC MATTER DURING THE COMPOSTING OF WOOD INDUSTRY WASTES (RESIDUES). Composting of sawdust and paper mill sludge, using a “Kneer” process reactor, was studied in an attempt to elaborate upon organic matter (OM) transformation during the process and to define parameters to measure the compost maturity level. Temperature, electron paramagnetic resonance (EPR) data, ash and C, H, N and S contents, and a spectroscopic method using ultraviolet-visible (UV-VIS) for alkaline (pH = 8.5) and solid samples was used to study the maturity of the compost samples. These parameters were measured in 6 humic acids (HA) extracted from the compost samples during 29 days. The results of this work show that the “Kneer” process is efficient in transforming ligno-celulitic residues in a short time (29 days), into an organic fertilizer material with application perspectives. |
Thesagro: |
Compostagem; Resíduo. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/33757/1/trans.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Florestas (CNPF) |
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Biblioteca |
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Origem |
Tipo/Formato |
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Registro |
Volume |
Status |
URL |
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| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Agroindústria de Alimentos. Para informações adicionais entre em contato com ctaa.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
Data corrente: |
23/01/2008 |
Data da última atualização: |
23/01/2008 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Anais de Congresso / Nota Técnica |
Circulação/Nível: |
-- - -- |
Autoria: |
FREITAS, D. de G. C.; SILVA, J. H. M. da; NEVES JUNIOR, A. C. V.; DELIZA, R.; SOARES, A. G. |
Afiliação: |
Daniela de Grandi Castro Freitas, Embrapa Agroindústria de Alimentos; Jacira Helena Melo da Silva, UVA; Augusto Cezar Vieira Neve Junior, UFRRJ; Rosires Deliza, Embrapa Agroindústria de Alimentos; Antônio Gomes Soares, Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
Título: |
Avaliação da textura de palmito de pupunha (Bactris gasipaes Kunth) minimamente processado. |
Ano de publicação: |
2007 |
Fonte/Imprenta: |
In: ENCONTRO REGIONAL SUL DE CIÊNCIA E TECNOLOGIA DE ALIMENTOS, 9., 2007, Curitiba. Inovação, sustentabilidade e competitividade em alimentos: anais... Curitiba: SBCTA: UFPR: UEL, 2007. p. 666-671. |
Idioma: |
Português |
Palavras-Chave: |
Análise sensorial; Palmito de pupunha. |
Thesagro: |
Textura. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
LEADER 00732naa a2200193 a 4500 001 1411445 005 2008-01-23 008 2007 bl --- 0-- u #d 100 1 $aFREITAS, D. de G. C. 245 $aAvaliação da textura de palmito de pupunha (Bactris gasipaes Kunth) minimamente processado. 260 $c2007 650 $aTextura 653 $aAnálise sensorial 653 $aPalmito de pupunha 700 1 $aSILVA, J. H. M. da 700 1 $aNEVES JUNIOR, A. C. V. 700 1 $aDELIZA, R. 700 1 $aSOARES, A. G. 773 $tIn: ENCONTRO REGIONAL SUL DE CIÊNCIA E TECNOLOGIA DE ALIMENTOS, 9., 2007, Curitiba. Inovação, sustentabilidade e competitividade em alimentos: anais... Curitiba: SBCTA: UFPR: UEL, 2007. p. 666-671.
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Registro original: |
Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA) |
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