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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Milho e Sorgo. |
Data corrente: |
24/06/2019 |
Data da última atualização: |
24/01/2020 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
ALMEIDA, L. G. F. de; PARRELLA, R. A. da C.; SIMEONE, M. L. F.; RIBEIRO, P. C. de O.; SANTOS, A. S. dos; COSTA, A. S. V. da; GUIMARAES, A. G.; SCHAFFERT, R. E. |
Afiliação: |
Luciana Gomes Fonseca de Almeida, Universidade Federal dos Vales Jequitinhonha e Mucuri; RAFAEL AUGUSTO DA COSTA PARRELLA, CNPMS; MARIA LUCIA FERREIRA SIMEONE, CNPMS; Pedro César de Oliveira Ribeiro, Universidade Federal de Viçosa; Alexandre Soares dos Santos, Universidade Federal dos Vales Jequitinhonha e Mucuri; Alexandre Sylvio Vieira da Costa, Universidade Federal dos Vales Jequitinhonha e Mucuri; Amanda Gonçalves Guimarães, Universidade Federal dos Vales Jequitinhonha e Mucuri; ROBERT EUGENE SCHAFFERT, CNPMS. |
Título: |
Composition and growth of sorghum biomass genotypes for ethanol production. |
Ano de publicação: |
2019 |
Fonte/Imprenta: |
Biomass and Bioenergy, v. 122, p. 343-348, 2019. |
DOI: |
10.1016/j.biombioe.2019.01.030 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Sorghum bicolor (L.) (Moench), which stands out for dry matter yield per hectare, has been considered as potential raw material for biofuels and electricity generation. It has a production cycle of six months, possibility of mechanization of cultivation and harvest and good adaptation to most regions of Brazil. Sorghum genotypes were evaluated for agronomic potential and chemical composition favorable to the production of second-generation ethanol. Three brown midrib (bmr) sorghum mutant hybrids were compared to three conventional hybrids. The bmr sorghum mutant hybrids are associated with reduced lignin content, making these genotypes morepromisingtotheenzymaticconversionprocessesofthebiomass.Sorghumbiomassshowedahighpotential in terms of biomass production, with an average dry matter yield of 26.57Mgha−1. Brown midrib sorghum hybrids showed significantlylower lignincontents than conventional hybrids and demonstrated the potential for cellulosic ethanol production. |
Palavras-Chave: |
Etanol lignocelulósico. |
Thesagro: |
Composição Química; Nervura; Sorghum Bicolor. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/198760/1/Composition-growth-.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Milho e Sorgo (CNPMS) |
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Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Semiárido. |
Data corrente: |
02/10/2006 |
Data da última atualização: |
10/05/2024 |
Tipo da produção científica: |
Resumo em Anais de Congresso |
Autoria: |
PEREIRA, G. E.; COSTA, A. L. C.; ALENCAR, Y. C. L.; ALVES, L. A.; SOARES, J. M. |
Afiliação: |
GIULIANO ELIAS PEREIRA, CNPUV / CPATSA; ANDRÉ LUIZ CHAVES SILVA, ASSOCIACAO DOS PRODUTORES E EXPORTADORES DE HORTIGRANJEIROS E DERIVADOS DO VALE DO SAO FRANCISCO; YITZHAK COELHO LIMA DE ALENCAR; LUIZ ANTONIO ALVES, CPATSA; JOSE MONTEIRO SOARES, CPATSA. |
Título: |
Caracterização de vinhos elaborados a partir de cultivares de videira recentemente introduzidos no Submédio São Francisco. |
Ano de publicação: |
2006 |
Fonte/Imprenta: |
In: CONGRESSO BRASILEIRO DE FRUTICULTURA, 19., 2006, Cabo Frio. Frutas do Brasil: saúde para o mundo: palestras e resumos. Cabo Frio: SBF; UENF; UFRRJ, 2006. |
Páginas: |
p. 451. |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
O objetivo do presente trabalho foi avaliar a composição de vinhos tintos, obtidos a partir de cultivares de videira introduzidos na região. |
Palavras-Chave: |
Caracterização enológica; Vinho tropival. |
Thesagro: |
Pós-Colheita; Uva; Vitis Vinifera. |
Thesaurus NAL: |
Grapes; Postharvest physiology; Postharvest technology. |
Categoria do assunto: |
X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/266602/1/Avaliacao-fisico-quimica-e-sensorial-de-vinhos-brancos-elaborados-em-condicoes-de-clima-tropical..pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Semiárido (CPATSA) |
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