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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Instrumentação. |
Data corrente: |
06/04/2021 |
Data da última atualização: |
10/06/2022 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
SILVA, N. C.; ASSIS, O. B. G. de; MARTELLI-TOSI, M. |
Afiliação: |
ODILIO BENEDITO GARRIDO DE ASSIS, CNPDIA. |
Título: |
Extraction of phenolic compounds from acerola by-products using chitosan solution, encapsulation and application in extending the shelf-life of guava. |
Ano de publicação: |
2021 |
Fonte/Imprenta: |
Food Chemistry, v. 354, 129553, 2021. |
Páginas: |
1 - 9 |
ISSN: |
0308-8146 |
DOI: |
https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2021.129553 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Aiming the simplification of the production of chitosan nanoparticles as an encapsulating material, the primary approach of this study was to investigate the extraction of active compounds from acerola-pulp by-products directly in chitosan solution by using tip sonication. The results have shown that chitosan solution can be used as a good solvent, mainly for total phenolic compounds (TPC) extraction (1792.7 mg/100 g of dry by-product). The extract was submitted to ionic gelation process using, as counter-ion, the sodium tripolyphosphate to form loaded nanoparticles with TPC. The suspension was applied as protective coatings on the guavas. The nanoengineered coatings provided an effective barrier that delayed the maturation and maintained the green pigmentation for longer periods along with good firmness. To the best of our knowledge, this was the first study that uses chitosan solution as extraction solvent of TPC from food byproducts in order to facilitate the encapsulation process |
Palavras-Chave: |
Chitosan nanoparticles; Fruit wastes; Ionic gelation. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
LEADER 01715naa a2200217 a 4500 001 2131079 005 2022-06-10 008 2021 bl uuuu u00u1 u #d 022 $a0308-8146 024 7 $ahttps://doi.org/10.1016/j.foodchem.2021.129553$2DOI 100 1 $aSILVA, N. C. 245 $aExtraction of phenolic compounds from acerola by-products using chitosan solution, encapsulation and application in extending the shelf-life of guava.$h[electronic resource] 260 $c2021 300 $a1 - 9 520 $aAiming the simplification of the production of chitosan nanoparticles as an encapsulating material, the primary approach of this study was to investigate the extraction of active compounds from acerola-pulp by-products directly in chitosan solution by using tip sonication. The results have shown that chitosan solution can be used as a good solvent, mainly for total phenolic compounds (TPC) extraction (1792.7 mg/100 g of dry by-product). The extract was submitted to ionic gelation process using, as counter-ion, the sodium tripolyphosphate to form loaded nanoparticles with TPC. The suspension was applied as protective coatings on the guavas. The nanoengineered coatings provided an effective barrier that delayed the maturation and maintained the green pigmentation for longer periods along with good firmness. To the best of our knowledge, this was the first study that uses chitosan solution as extraction solvent of TPC from food byproducts in order to facilitate the encapsulation process 653 $aChitosan nanoparticles 653 $aFruit wastes 653 $aIonic gelation 700 1 $aASSIS, O. B. G. de 700 1 $aMARTELLI-TOSI, M. 773 $tFood Chemistry$gv. 354, 129553, 2021.
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Registro original: |
Embrapa Instrumentação (CNPDIA) |
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Cutter |
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Volume |
Status |
URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Arroz e Feijão. |
Data corrente: |
20/09/2004 |
Data da última atualização: |
06/04/2023 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Anais de Congresso |
Autoria: |
STONE, L. F.; SILVEIRA, P. M. da. |
Afiliação: |
LUIS FERNANDO STONE, CNPAF; PEDRO MARQUES DA SILVEIRA, CNPAF. |
Título: |
Atributos físico-hídricos de um latossolo vermelho submetido a diferentes preparos e rotações de culturas. |
Ano de publicação: |
2004 |
Fonte/Imprenta: |
In: CONGRESSO BRASILEIRO DE ENGENHARIA AGRÍCOLA, 33., 2004, São Pedro. A inserção da engenharia agrícola em projetos nacionais. Campinas: Unicamp: Embrapa Informática Agropecuária, 2004. |
Idioma: |
Português |
Notas: |
Editores: Paulo Graziano Magalhães, Raquel Gonçalves. |
Conteúdo: |
Este trabalho objetivou determinar os efeitos do preparo do solo e da rotação de culturas nos atributos físico-hídricos de um Latossolo Vermelho distrófico, visando melhorar o diagnóstico do grau de compactação do solo. O sistema de rotação que incluiu a cultura da soja afetou negativamente os atributos físico-hídricos do solo na camada de 0 a 20 cm de profundidade, em comparação com os sistemas de rotação que incluíram o milho e, em especial, o milheto. Nesta camada, o plantio direto contínuo propiciou maior compactação do solo que a sucessão anual de aração e plantio direto, entretanto, contribuiu para maior agregação do solo. O raio médio ponderado para fluxo na carga de pressão de -0,5 cm de coluna de água é um indicador adequado das condições de degradação da estrutura do solo. |
Palavras-Chave: |
CONBEA. |
Thesagro: |
Milheto; Milho; Plantio Direto; Rotação de Cultura; Soja; Solo. |
Categoria do assunto: |
F Plantas e Produtos de Origem Vegetal |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/207475/1/cbea-2004.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Arroz e Feijão (CNPAF) |
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