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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Mandioca e Fruticultura.
Data corrente:  12/05/2020
Data da última atualização:  02/06/2020
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  BRITO, F. S. D.; SANTOS, J. R. P.; AZEVEDO, V. C. R.; PEIXOUTO, Y. S.; OLIVEIRA, S. A. S. de; FERREIRA, C. F.; HADDAD, F.; AMORIM, E. P.; FRAAIJE, B.; MILLER, R. N. G.
Afiliação:  FABIANE S. D. BRITO; JANSEN R. P. SANTOS; VÂNIA C. R. AZEVEDO; YSLAI S. PEIXOUTO; SAULO ALVES SANTOS DE OLIVEIRA, CNPMF; CLAUDIA FORTES FERREIRA, CNPMF; FERNANDO HADDAD, CNPMF; EDSON PERITO AMORIM, CNPMF; BART FRAAIJE; ROBERT N. G. MILLER.
Título:  Genetic Diversity and Azole fungicide sensitivity in pseudocercospora musae field populations in Brazil.
Ano de publicação:  2020
Fonte/Imprenta:  Frontiers in Microbiology, v, 11, n.99, 2020.
ISSN:  1664-302X
DOI:  10.3389/fmicb.2020.00099
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Pseudocercospora musae, causal agent of Sigatoka leaf spot, or yellow Sigatoka disease, is considered a major pathogen of banana (Musa spp.). Widely disseminated in Brazil, this study explored the genetic diversity in field populations of the pathogen from production areas in the Distrito Federal and the States of Bahia, Minas Gerais, and Rio Grande do Norte. Resistance to demethylation inhibitor (DMI) fungicides was also examined. For 162 isolates from 10 banana growing regions, analysis of mating type idiomorph frequency was conducted, together with estimation of genetic diversity at 15 microsatellite loci. A total of 149 haplotypes were identified across the examined populations, with an average genetic diversity of 4.06. In general, populations displayed 1:1 proportions of idiomorphs MAT1-1 and MAT1-2, providing evidence for sexual recombination. Multilocus linkage disequilibrium also indicated asexual reproduction contributing to the genetic structure of certain populations. AMOVA revealed that 86.3% of the genetic differentiation of the pathogen occurred among isolates within populations. Discriminant Analysis of Principal Components (DAPC) identified six most probable genetic groups, with no population structure associated with geographic origin or collection site. Although genetic similarity was observed among certain populations from different states, data revealed increasing genetic differentiation with increasing geographic distance, as validated by Mantel?s test ... Mostrar Tudo
Thesagro:  Banana; Sigatoka Negra.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Mandioca e Fruticultura (CNPMF)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPMF33055 - 1UPEAP - DDPublicação digital
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Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Trigo.
Data corrente:  21/01/2022
Data da última atualização:  25/01/2022
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  B - 2
Autoria:  STEMPKOWSKI, L. A.; MAR, T. B.; PEREIRA, F. S.; SANTOS, A. K. A.; VALENTE, J. B.; LAU, D.; CASA, R. T.; SILVA, F. N. da.
Afiliação:  LUCAS ANTONIO STEMPKOWSKI, UFV; TALITA BERNARDON MAR; FERNANDO SARTORI PEREIRA, UDESC/Lages; ANA KAROLINY ALVES SANTOS, UDESC/Lages; JULIANA BORBA VALENTE, UDESC/Lages; DOUGLAS LAU, CNPT; RICARDO TREZZI CASA, UDESC/Lages; FÁBIO NASCIMENTO DA SILVA, UDESC/Lages.
Título:  Viroses em trigo no Brasil: uma visão histórica.
Ano de publicação:  2022
Fonte/Imprenta:  Revisão Anual de Patologia de Plantas, v. 28, p. 102-135, 2022.
DOI:  10.31976/0104-038321v280005
Idioma:  Português
Conteúdo:  Abstract: Wheat was introduced in Brazil with the arrival of European settlers. For a long time, it was cultivated on a smaller scale until, in the 1960s-1970s, changes in the economic-technological situation resulted in a significant increase in the cultivated area. During this period, there was also an increase in the importance of several phytosanitary problems. The 1960s-1970s mark the first scientific records describing viruses as pathogens of this culture in the country. The history of knowledge about viruses in wheat in Brazil has as important elements: (i) changes in the production systems and in the agricultural landscape; (ii) new technologies and tools for the study of viruses; and (iii) introductions of viruses and their vectors in the national territory. Resumo: O trigo foi introduzido no Brasil com a chegada dos colonizadores europeus. Por muito tempo, foi cultivado em menor escala, até que nos anos 1960-1970 mudanças na conjuntura econômica-tecnológica resultaram em um significativo aumento de sua área cultivada. Nesse período também houve um aumento da importância de vários problemas fitossanitários. As décadas de 1960-1970 marcam os primeiros registros científicos de descrição de vírus como patógenos dessa cultura no país. A história do conhecimento sobre viroses que infectam trigo no Brasil tem como elementos importantes: (i) as mudanças nos sistemas de produção e da paisagem agrícola; (ii) as novas tecnologias e ferramentas para estudo de vírus; e (iii) as... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Beny-viridae; Brazilian wheat spike virus; Vírus da espiga de trigo brasileiro; Vírus do anão amarelo da cevada; Wheat stripe mosaic virus.
Thesagro:  Mosaico; Trigo; Vírus.
Thesaurus NAL:  Barley yellow dwarf virus; Luteoviridae; Potyviridae; Tenuivirus; Wheat streak mosaic virus.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/230443/1/RAPP-Viroses.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Trigo (CNPT)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPT45301 - 1UPCAP - DD
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