02662naa a2200373 a 450000100080000000500110000800800410001902400370006010000230009724500780012026000090019852015910020765000300179865000170182865000160184565000150186165000300187665000120190665000100191865000110192865300170193965300320195665300410198865300380202965300300206770000150209770000190211270000210213170000190215270000120217170000160218370000200219977300690221921392452022-01-25 2022 bl uuuu u00u1 u #d7 a10.31976/0104-038321v2800052DOI1 aSTEMPKOWSKI, L. A. aViroses em trigo no Brasilbuma visão histórica.h[electronic resource] c2022 aAbstract: Wheat was introduced in Brazil with the arrival of European settlers. For a long time, it was cultivated on a smaller scale until, in the 1960s-1970s, changes in the economic-technological situation resulted in a significant increase in the cultivated area. During this period, there was also an increase in the importance of several phytosanitary problems. The 1960s-1970s mark the first scientific records describing viruses as pathogens of this culture in the country. The history of knowledge about viruses in wheat in Brazil has as important elements: (i) changes in the production systems and in the agricultural landscape; (ii) new technologies and tools for the study of viruses; and (iii) introductions of viruses and their vectors in the national territory. Resumo: O trigo foi introduzido no Brasil com a chegada dos colonizadores europeus. Por muito tempo, foi cultivado em menor escala, até que nos anos 1960-1970 mudanças na conjuntura econômica-tecnológica resultaram em um significativo aumento de sua área cultivada. Nesse período também houve um aumento da importância de vários problemas fitossanitários. As décadas de 1960-1970 marcam os primeiros registros científicos de descrição de vírus como patógenos dessa cultura no país. A história do conhecimento sobre viroses que infectam trigo no Brasil tem como elementos importantes: (i) as mudanças nos sistemas de produção e da paisagem agrícola; (ii) as novas tecnologias e ferramentas para estudo de vírus; e (iii) as introduções de vírus e seus vetores em território nacional. aBarley yellow dwarf virus aLuteoviridae aPotyviridae aTenuivirus aWheat streak mosaic virus aMosaico aTrigo aVírus aBeny-viridae aBrazilian wheat spike virus aVírus da espiga de trigo brasileiro aVírus do anão amarelo da cevada aWheat stripe mosaic virus1 aMAR, T. B.1 aPEREIRA, F. S.1 aSANTOS, A. K. A.1 aVALENTE, J. B.1 aLAU, D.1 aCASA, R. T.1 aSILVA, F. N. da tRevisão Anual de Patologia de Plantasgv. 28, p. 102-135, 2022.