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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Uva e Vinho.
Data corrente:  09/01/2019
Data da última atualização:  25/01/2022
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  DE CONTI, L.; MELO, G. W. B. de; CERETTA, C. A.; TAROUCO, C. P.; MARQUES, A. C. R.; NICOLOSO, F. T.; TASSINARI, A.; TIECHER, T. L.; CESCO, S.; MIMMO, T.; BRUNETTO, G.
Afiliação:  LESSANDRO DE CONTI, Department of Soil Science, Center of Rural Sciences, Federal University of Santa Maria, Santa Maria, Rio Grande do Sul, Brazil; GEORGE WELLINGTON BASTOS DE MELO, CNPUV; CARLOS ALBERTO CERETTA, Department of Soils of the Federal University of Santa Maria, Brazil; CAMILA PELIGRINOTTI TAROUCO, 3Department of Biology, Center of Natural and Exact Sciences, Federal University of Santa Maria, Santa Maria, Rio Grande do Sul, Brazil; ANDERSON CESAR RAMOS MARQUES, Federal University of Santa Maria, Brazil; FERNANDO T. NICOLOSO, Department of Biology, Center of Natural and Exact Sciences, Federal University of Santa Maria, Santa Maria, Rio Grande do Sul, Brazil; ADRIELE TASSINARI, 1Department of Soil Science, Center of Rural Sciences, Federal University of Santa Maria, Santa Maria, Rio Grande do Sul, Brazil; TADEU LUIS TIECHER, 1Department of Soil Science, Center of Rural Sciences, Federal University of Santa Maria, Santa Maria, Rio Grande do Sul, Brazil; STEFANO CESCO, Faculty of Science and Technology, Free University of Bolzano, Piazza Universita 5, 39100, Bolzano, Italy; TANJA MIMMO, Faculty of Science and Technology, Free University of Bolzano, Piazza Universita 5, 39100, Bolzano, Italy; GUSTAVO BRUNETTO, Departament of Soil Science, Federal University of Santa Maria, 97105-900, Santa Maria, Rio Grande do Sul, Brazi.
Título:  Photosynthesis and growth of young grapevines intercropped with native grasses in soils contaminated with copper.
Ano de publicação:  2018
Fonte/Imprenta:  Acta Horticulturae, v. 1217, p. 179-184, 2018. Publicado no ISHS Acta Horticulturae 1217: VIII International Symposium on Mineral Nutrition of Fruit Crops, 2018.
DOI:  10.17660/ActaHortic.2018.1217.23
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  High copper (Cu) contents in vineyard soils due to long-term foliage-defense program based on Cu-containing fungicides may cause physiological and nutritional disorders in young grapevines, limiting plant growth and in some cases also compromising plant survival. This problem is particularly evident in viticultural areas of southern Brazil. Therefore, the study aimed to assess if the intercropping of grapevines with native grasses of southern Brazil can contribute to limit the soil Cu availability and thus the onset of toxicity symptoms (i.e., impairment of photosynthetic and growth parameters). In order to do this, we collected soil samples in the natural grassland of the Pampa Biome (southern Brazil). The samples were air-dried, the acidity, phosphorus and potassium levels were corrected and the samples were consequently incubated. We used three Cu levels ? control (i.e., no Cu addition), 40 and 80 mg Cu kg-1. Such Cu levels are normally found in vineyard soils of the region. The experimental design was completely randomized with three replications. At each Cu level, we set up three combinations of monocropping (Grapevine), and intercropping with Paspalum plicatulum Michx. (Grapevine + Paspalum plicatulum) and Axonopus affinis Chase (Grapevine + Axonopus affinis). In the intercropped treatments, two grass seedlings were transplanted into each experimental unit, 35 days before transplanting the grapevines. The experiment was conducted for 70 days. At 41 days after transplan... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Biome pampa; Grapevines; Growth; Native grasses; Soils contaminated; Young grapevines.
Thesagro:  Vitis Vinifera.
Thesaurus Nal:  Copper; Cover crops; Heavy metals; Photosynthesis; Phytotoxicity.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/190112/1/Photosynthesis-and-growth-of-young-grapevines.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Uva e Vinho (CNPUV)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPUV18105 - 1UPCAP - DD
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Biblioteca(s):  Embrapa Acre.
Data corrente:  31/10/2014
Data da última atualização:  03/11/2023
Tipo da produção científica:  Artigo em Anais de Congresso
Autoria:  CUNHA, C. R. da; LIMA, Y. B.; SOUZA, M. L. de; FERNANDES, E. T. M. B.; FELISBERTO, F. A. V.
Afiliação:  CLARISSA RESCHKE DA CUNHA, CPAF-AC; YVANIA BARBOZA LIMA, Uninorte; MARIA LUZENIRA DE SOUZA, Universidade Federal do Acre (Ufac); ENEIDE TAUMATURGO MACAMBIRA BRAGA FERNANDES, Universidade Federal do Acre (Ufac) / Rede Bionorte; FRANCISCO ALVARO VIANA FELISBERTO, CPAF-AC.
Título:  Efeito do desengorduramento da polpa de açaí na qualidade e aceitação sensorial de néctar misto de açaí de cupuaçu.
Ano de publicação:  2014
Fonte/Imprenta:  In: CONGRESSO BRASILEIRO DE FRUTICULTURA, 23., 2014, Cuiabá. Anais... Cuiabá: SBF, 2014.
Páginas:  4 p.
Descrição Física:  1 CD-ROM.
ISSN:  2358-2278
Idioma:  Português
Conteúdo:  O objetivo desse trabalho foi avaliar o efeito do desengorduramento da polpa de açaí na qualidade e aceitação sensorial de néctar misto de açaí e cupuaçu.
Palavras-Chave:  Desengorduramento; Desgrase; Evaluación sensorial de los alimentos; Mixed nectar; Néctar misto.
Thesagro:  Açaí; Análise Organoléptica; Cupuaçu; Theobroma Grandiflorum.
Thesaurus NAL:  Defatting; Euterpe precatoria; Sensory evaluation.
Categoria do assunto:  Q Alimentos e Nutrição Humana
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/110877/1/Polpa-de-acai.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Acre (CPAF-AC)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CPAF-AC25253 - 1UPCAA - DD
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