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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Milho e Sorgo.
Data corrente:  22/11/2022
Data da última atualização:  22/11/2022
Tipo da produção científica:  Capítulo em Livro Técnico-Científico
Autoria:  BERNARDELI, A.; DAMASCENO, C. M. B.; MAGALHAES, J. V. de; SOUZA, V. F. de; MELO, J. de O.; OLIVEIRA, A. A. de; SIMEONE, M. L. F.; BORÉM, A.; SCHAFFERT, R. E.; PARRELLA, R. A. da C.; PASTINA, M. M.
Afiliação:  ARTHUR BERNARDELI, Universidade Federal de Viçosa; CYNTHIA MARIA BORGES DAMASCENO, CNPMS; JURANDIR VIEIRA DE MAGALHAES, CNPMS; VANDER FILLIPE DE SOUZA, Universidade Federal de Lavras; JANAÍNA DE OLIVEIRA MELO, Universidade Federal dos Vales do Jequitinhonha e Mucuri; AMANDA AVELAR DE OLIVEIRA, Escola Superior de Agricultura Luiz de Queiroz; MARIA LUCIA FERREIRA SIMEONE, CNPMS; ALUÍZIO BORÉM, Universidade Federal de Viçosa; ROBERT EUGENE SCHAFFERT, CNPMS; RAFAEL AUGUSTO DA COSTA PARRELLA, CNPMS; MARIA MARTA PASTINA, CNPMS.
Título:  Population genomics and molecular breeding of sorghum.
Ano de publicação:  2022
Fonte/Imprenta:  In: RAJORA, O. M. (ed.). Population genomics: crop plants, population genomics. Switzerland: Springer Nature, 2022.
Páginas:  p. 1-52.
DOI:  https://doi.org/10.1007/13836_2022_104
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Sorghum bicolor (L.) Moench is a multipurpose crop worldwide, and it is used as a source of food, fodder, feed, and fuel. It is currently considered a promising alternative crop for generating bioenergy from sugar and lignocellulosic biomass. Sweet sorghum accumulates soluble sugar in its juicy stalk, being more appropriate for first-generation ethanol production, while biomass sorghum can be used for second-generation ethanol or bioelectricity production. For the development of superior sorghum cultivars dedicated to grain or biomass usage, breeding programs usually focus on several traits related to bioenergy, most of them exhibiting a quantitative inheritance. The genetic architecture and the environmental effects involved in the phenotypic expression of major sorghum traits are key factors to improve sorghum as a grain or bioenergy crop. In this context, understanding the availability of sorghum genetic resources, diversity, and molecular information at the RNA and DNA level is fundamental to perform effective selection strategies in sorghum. Population genomics research is providing key insights into genome structure, genomic variation, genetic diversity and population structure, origin and domestication history, and genetic architecture of adaptation to local climate as well as genomic-assisted selection and breeding in sorghum. In this chapter, we thoroughly discuss the progress made on these population genomics and molecular breeding aspects in sorghum and present fu... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Domesticação; Seleção genômica.
Thesagro:  Biomassa; Genética Molecular; Recurso Genético; Sorgo.
Categoria do assunto:  G Melhoramento Genético
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Milho e Sorgo (CNPMS)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPMS29976 - 1UPCPL - DD
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Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Unidades Centrais.
Data corrente:  11/11/2021
Data da última atualização:  11/11/2021
Autoria:  LEMOS, M. F.; MELLO, A. C. L. de; GUIM, A.; CUNHA, M. V. da; SILVA, P. H. F. da; ATROCH, T. M. A.; SIMÕES NETO, D. E.; OLIVEIRA NETO, P. M. de; MEDEIROS, A. S.; CLEMENTE, J. V. F.
Afiliação:  MAIKON FIGUEREDO LEMOS, Universidade Federal Rural de Pernambuco, Departamento de Zootecnia; ALEXANDRE CARNEIRO LEÃO DE MELLO, Universidade Federal Rural de Pernambuco, Departamento de Zootecnia; ADRIANA GUIM, Universidade Federal Rural de Pernambuco, Departamento de Zootecnia; MÁRCIO VIEIRA DA CUNHA, Universidade Federal Rural de Pernambuco, Departamento de Zootecnia; PEDRO HENRIQUE FERREIRA DA SILVA, Universidade Federal Rural de Pernambuco, Departamento de Zootecnia; THAYNÁ MILANO ASSIS ATROCH, Universidade Federal Rural de Pernambuco, Departamento de Zootecnia; DJALMA EUZÉBIO SIMÕES NETO, Universidade Federal Rural de Pernambuco, Estação Experimental de Cana-de-Açúcar do Carpina; PEDRO MOUZINHO DE OLIVEIRA NETO, Universidade Federal Rural de Pernambuco, Departamento de Zootecnia; AURIELLE SILVA MEDEIROS, Universidade Federal Rural de Pernambuco, Departamento de Zootecnia; JOÃO VITOR FERNANDES CLEMENTE, Universidade Federal Rural de Pernambuco, Departamento de Zootecnia.
Título:  Grass size and butterfly pea inclusion modify the nutritional value of elephant grass silage.
Ano de publicação:  2021
Fonte/Imprenta:  Pesquisa Agropecuária Brasileira, v. 56, e02409, 2021.
DOI:  https://doi.org/10.1590/ S1678-3921.pab2021.v56.02409
Idioma:  Inglês
Notas:  Título em português: Porte da gramínea e inclusão da cunhã modificam o valor nutritivo da silagem de capim-elefante.
Conteúdo:  ABSTRACT - The objective of this work was to evaluate the nutritional value of silages from tall-sized and dwarf elephant grass (Pennisetum purpureum) genotypes, intercropped or not with butterfly pea (Clitoria ternatea). The experiment was performed in randomized complete blocks, in a 4x2 factorial arrangement (four genotypes × two cropping systems). The genotypes intercropped or not with butterfly pea were: IRI-381 and Elephant B, tall sized; and Taiwan A-146 2.37 and Mott, dwarf. Forage was harvested 60 days after regrowth. In the silage from Mott grass intercropped with butterfly pea, lower contents of lignin (78.1 g kg-¹), neutral detergent fiber (636.0 g kg-¹), and neutral detergent insoluble protein (13.15 g kg-¹), besides a greater dry matter recovery (873.3 g kg-¹), were observed. The silage from Taiwan A-146 2.37 intercropped with the legume showed a greater crude protein content (136.1 g kg-¹). In both silages, the ammonia nitrogen contents were quite reduced (26.4 g kg-¹). However, greater residual water-soluble carbohydrate contents were observed in the silages from the intercrop (1.85 mg g-¹) and from the Mott grass monocrop (1.51 mg g-¹). Moreover, there was a lower in vitro dry matter digestibility (676.7 g kg-¹) for the silage from the intercrop. Dwarf genotypes increase the nutritional value of elephant grass silage, compared with the tall-sized ones. Intercropping with butterfly pea improves silage fermentation characteristics, despite reducing its digesti... Mostrar Tudo
Thesagro:  Capim Elefante; Clitoria Ternatea; Consorciação de Cultura; Digestibilidade In Vitro; Genótipo; Gramínea Forrageira; Pennisetum Purpureum; Silagem; Valor Nutritivo.
Thesaurus NAL:  Clitoria; Genotype; Grass silage; Grasses; Intercropping; Pennisetum.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/227670/1/Grass-size-butterfly-pea-2021.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Unidades Centrais (AI-SEDE)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
AI-SEDE65551 - 1UPEAP - DD
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