04639naa a2200433 a 450000100080000000500110000800800410001902400630006010000170012324501210014026000090026150001260027052032700039665000130366665000130367965000170369265000120370965000180372165000150373965000190375465000220377365000300379565000290382565000140385465000250386865000250389365000120391865000200393070000230395070000130397370000200398670000230400670000210402970000240405070000280407470000200410270000230412277300600414521360492021-11-11 2021 bl uuuu u00u1 u #d7 ahttps://doi.org/10.1590/ S1678-3921.pab2021.v56.024092DOI1 aLEMOS, M. F. aGrass size and butterfly pea inclusion modify the nutritional value of elephant grass silage.h[electronic resource] c2021 aTítulo em português: Porte da gramínea e inclusão da cunhã modificam o valor nutritivo da silagem de capim-elefante. aABSTRACT - The objective of this work was to evaluate the nutritional value of silages from tall-sized and dwarf elephant grass (Pennisetum purpureum) genotypes, intercropped or not with butterfly pea (Clitoria ternatea). The experiment was performed in randomized complete blocks, in a 4x2 factorial arrangement (four genotypes × two cropping systems). The genotypes intercropped or not with butterfly pea were: IRI-381 and Elephant B, tall sized; and Taiwan A-146 2.37 and Mott, dwarf. Forage was harvested 60 days after regrowth. In the silage from Mott grass intercropped with butterfly pea, lower contents of lignin (78.1 g kg-¹), neutral detergent fiber (636.0 g kg-¹), and neutral detergent insoluble protein (13.15 g kg-¹), besides a greater dry matter recovery (873.3 g kg-¹), were observed. The silage from Taiwan A-146 2.37 intercropped with the legume showed a greater crude protein content (136.1 g kg-¹). In both silages, the ammonia nitrogen contents were quite reduced (26.4 g kg-¹). However, greater residual water-soluble carbohydrate contents were observed in the silages from the intercrop (1.85 mg g-¹) and from the Mott grass monocrop (1.51 mg g-¹). Moreover, there was a lower in vitro dry matter digestibility (676.7 g kg-¹) for the silage from the intercrop. Dwarf genotypes increase the nutritional value of elephant grass silage, compared with the tall-sized ones. Intercropping with butterfly pea improves silage fermentation characteristics, despite reducing its digestibility. Therefore, the ensilage of dwarf Mott elephant grass intercropped with butterfly pea shows more promising results. RESUMO - O objetivo deste trabalho foi avaliar o valor nutritivo de silagens de genótipos anões e altos de capim-elefante (Pennisetum purpureum), consorciados ou não à cunhã (Clitoria ternatea). O experimento foi realizado em delineamento de blocos ao acaso, em arranjo fatorial 4x2 (quatro genótipos × dois sistemas de plantio). Os genótipos consorciados ou não à cunhã foram: IRI-381 e Elefante B, de porte alto; e Taiwan A-146 2.37 e Mott, anões. A forragem foi colhida após 60 dias de rebrota. Na silagem do capim Mott consorciado à cunhã, foram observados menores teores de lignina (78,1 g kg-¹), fibra em detergente neutro (636,0 g kg-¹) e proteína insolúvel em detergente neutro (13,15 g kg-¹), além de maior recuperação da matéria seca (873,3 g kg-¹). A silagem de Taiwan A-146 2.37 cultivado em consórcio com a leguminosa apresentou maior teor de proteína bruta (136,1 g kg-¹). Em ambas as silagens, os teores de nitrogênio amoniacal foram bastante reduzidos (26,4 g kg-¹). No entanto, maiores teores residuais de carboidratos solúveis em água foram observados nas silagens do consórcio (1,85 mg g-¹) e do capim Mott em monocultivo (1,51 mg g-¹). Além disso, houve menor digestibilidade in vitro da matéria seca (676,7 g kg-¹) na silagem do consórcio. Os genótipos anões aumentam o valor nutricional da silagem de capim-elefante, comparados aos de porte alto. O consórcio com a cunhã melhora as características fermentativas da silagem, apesar de reduzir a sua digestibilidade. Portanto, a ensilagem do capim anão Mott consorciado à cunhã apresenta resultados mais promissores. aClitoria aGenotype aGrass silage aGrasses aIntercropping aPennisetum aCapim Elefante aClitoria Ternatea aConsorciação de Cultura aDigestibilidade In Vitro aGenótipo aGramínea Forrageira aPennisetum Purpureum aSilagem aValor Nutritivo1 aMELLO, A. C. L. de1 aGUIM, A.1 aCUNHA, M. V. da1 aSILVA, P. H. F. da1 aATROCH, T. M. A.1 aSIMÕES NETO, D. E.1 aOLIVEIRA NETO, P. M. de1 aMEDEIROS, A. S.1 aCLEMENTE, J. V. F. tPesquisa Agropecuária Brasileiragv. 56, e02409, 2021.