|
|
Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Agroenergia. |
Data corrente: |
23/11/2022 |
Data da última atualização: |
23/11/2022 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
CUNHA, J. R. B.; WISCHRAL, D.; PELAEZ, R. D. R.; JESUS, M. A. de; SALES-CAMPOS, C.; CAMPANHA, R. B.; MENDES, T. D.; MENDONCA, S.; DIAS, E. S.; SIQUEIRA, F. G. de. |
Afiliação: |
JOICE RAÍSA BARBOSA CUNHA, UFLA/CNPAE; DAIANA WISCHRAL, CNPAE; RUBEN DARÍO ROMERO PELAEZ, CNPAE; MARIA APARECIDA DE JESUS, INSTITUTO NACIONAL DE PESQUISAS DA AMAZÔNIA; CECI SALES-CAMPOS, INSTITUTO NACIONAL DE PESQUISAS DA AMAZÔNIA; RAQUEL BOMBARDA CAMPANHA, CNPAE; THAIS DEMARCHI MENDES, CNPAE; SIMONE MENDONCA, CNPAE; EUSTÁQUIO SOUZA DIAS, UNIVERSIDADE FEDERAL DE LAVRAS; FELIX GONCALVES DE SIQUEIRA, CNPAE. |
Título: |
Bioactives and extracellular enzymes obtained from fermented macrofungi cultivated in cotton and Jatropha seed cakes. |
Ano de publicação: |
2022 |
Fonte/Imprenta: |
Microorganisms , v. 10, n. 8, 1670, 2022. |
ISSN: |
2076-2607 |
DOI: |
https://doi.org/10.3390/ microorganisms10081670 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
This work focused on obtaining fermented oil cake (cotton or Jatropha) via macrofungi growth with potential characteristics for animal feed formulations, such as the presence of extracellular enzymes, bioactive (ergosterol and antioxidants), and detoxification of antinutritional compounds. The concentration of phorbol esters was reduced by four macrofungi in Jatropha seed cake (JSC) to non-toxic levels. At least two macrofungi efficiently degraded free gossypol in cottonseed cake (CSC). Fermentation with Coriolopsis sp. INPA1646 and Tyromyces sp. INPA1696 resulted in increased ergosterol concentrations, antioxidant activity reduction, and high activity of laccases and proteases. Bromatological analysis indicated high crude protein concentrations, with partial solubilization by fungal proteases. Fermented products from Coriolopsis sp. and Tyromyces sp. in JSC or CSC can be considered important biological inputs for monogastric and polygastric animal feed. |
Thesagro: |
Basidiomicetos; Fermentação; Jatropha Curcas; Nutrição Animal; Produção Animal. |
Thesaurus Nal: |
Animal nutrition; Cottonseed; Exobasidiomycetes; Solid state fermentation. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1148614/1/Bioactives-and-extracellular-enzymes.pdf
|
Marc: |
LEADER 02046naa a2200361 a 4500 001 2148614 005 2022-11-23 008 2022 bl uuuu u00u1 u #d 022 $a2076-2607 024 7 $ahttps://doi.org/10.3390/ microorganisms10081670$2DOI 100 1 $aCUNHA, J. R. B. 245 $aBioactives and extracellular enzymes obtained from fermented macrofungi cultivated in cotton and Jatropha seed cakes.$h[electronic resource] 260 $c2022 520 $aThis work focused on obtaining fermented oil cake (cotton or Jatropha) via macrofungi growth with potential characteristics for animal feed formulations, such as the presence of extracellular enzymes, bioactive (ergosterol and antioxidants), and detoxification of antinutritional compounds. The concentration of phorbol esters was reduced by four macrofungi in Jatropha seed cake (JSC) to non-toxic levels. At least two macrofungi efficiently degraded free gossypol in cottonseed cake (CSC). Fermentation with Coriolopsis sp. INPA1646 and Tyromyces sp. INPA1696 resulted in increased ergosterol concentrations, antioxidant activity reduction, and high activity of laccases and proteases. Bromatological analysis indicated high crude protein concentrations, with partial solubilization by fungal proteases. Fermented products from Coriolopsis sp. and Tyromyces sp. in JSC or CSC can be considered important biological inputs for monogastric and polygastric animal feed. 650 $aAnimal nutrition 650 $aCottonseed 650 $aExobasidiomycetes 650 $aSolid state fermentation 650 $aBasidiomicetos 650 $aFermentação 650 $aJatropha Curcas 650 $aNutrição Animal 650 $aProdução Animal 700 1 $aWISCHRAL, D. 700 1 $aPELAEZ, R. D. R. 700 1 $aJESUS, M. A. de 700 1 $aSALES-CAMPOS, C. 700 1 $aCAMPANHA, R. B. 700 1 $aMENDES, T. D. 700 1 $aMENDONCA, S. 700 1 $aDIAS, E. S. 700 1 $aSIQUEIRA, F. G. de 773 $tMicroorganisms$gv. 10, n. 8, 1670, 2022.
Download
Esconder MarcMostrar Marc Completo |
Registro original: |
Embrapa Agroenergia (CNPAE) |
|
Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
URL |
Voltar
|
|
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Meio Ambiente. |
Data corrente: |
19/03/2012 |
Data da última atualização: |
19/03/2012 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Anais de Congresso |
Autoria: |
LIMA, M. A.; CALEGARIO, F. F.; SILVA, A. V. C. da; SCAPIM, M. S. |
Afiliação: |
MARIA A. LIMA, IAC; FAGONI FAYER CALEGARIO, CNPMA; ANA VERUSKA CRUZ DA SILVA MUNIZ, CPATC; M. S. SCAPIM, IAC. |
Título: |
Qualidade do morango cultivado sob diferentes sistemas de produção. |
Ano de publicação: |
2011 |
Fonte/Imprenta: |
In: CONGRESSO IBÉRICO DE AGRO-ENGENHARIA, 6., 2011, Évora, Portugal. Comunicações Finais... Évora: Universidade de Évora, 2011.1 CD ROM. |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
Resumo: Visando comparar a qualidade do morango em função do tipo de cultivo no Brasil, foram avaliados frutos dos seguintes sistemas: Convencional que não é regido por normas específicas; Produção Integrada de Morango (PIMo) e Produção Orgânica que emprega normas técnicas específicas de cultivo. Utilizou-se fruto in natura de morangueiros das variedades Oso Grande e Camino Real. Os frutos foram adquiridos já embalados em bandejas de tereftalato de polietileno (PET) com capacidade de 300 a 400 g, no local de produção. Os produtores do sistema orgânico e PIMo foram comprovados por certificação. Os morangos foram armazenados em condição ambiente (23 ±2ºC e 65 ±5% UR), e avaliados quanto à qualidade pós-colheita e por análise multiresíduo. Observou-se que os produtores PIMo e orgânicos estão comprometidos com boas práticas agrícolas, pois seus produtos não apresentaram irregularidades, apresentando segurança aos consumidores. Os produtos do sistema convencional apresentaram resíduos de produtos não autorizados para a cultura, demonstrando falta de critério no sistema de produção. As características físico-químicas não diferiram entre os morangos dos três sistemas, no entanto o sistema convencional apresentou maiores falhas de manuseio pós-colheita. Aiming to compare the strawberries quality depending on the type of production in Brazil, it was evaluated fruit from the following systems: Conventional, that is not governed by pecific rules; Integrated Production of Strawberry (IPStr), and Organic Production, that employ specific technical standards of cultivation. The producers of organic and IPStr were confirmed by certification. It was evaluated fresh strawberry varieties Oso Grande and Camino Real. The fruits were purchased in local production packed in polyethylene terephthalate (PET) trays with capacity of 300 to 400 g. The strawberries were stored at room condition (23 ± 2 °C and 65 ± 5% RH) and evaluated for post-harvest quality and multiresidue analysis. It was observed that organic and IPStr producers are compromised to good agricultural practices, because their products did not show any irregularities, providing security for consumers. Fruit of the conventional system showed residues of products not authorized for culture, showing lack of carefulness in the production system. The physical- chemical characteristics did not differ between the three systems, but the conventional system had the highest failure post-harvest handling. MenosResumo: Visando comparar a qualidade do morango em função do tipo de cultivo no Brasil, foram avaliados frutos dos seguintes sistemas: Convencional que não é regido por normas específicas; Produção Integrada de Morango (PIMo) e Produção Orgânica que emprega normas técnicas específicas de cultivo. Utilizou-se fruto in natura de morangueiros das variedades Oso Grande e Camino Real. Os frutos foram adquiridos já embalados em bandejas de tereftalato de polietileno (PET) com capacidade de 300 a 400 g, no local de produção. Os produtores do sistema orgânico e PIMo foram comprovados por certificação. Os morangos foram armazenados em condição ambiente (23 ±2ºC e 65 ±5% UR), e avaliados quanto à qualidade pós-colheita e por análise multiresíduo. Observou-se que os produtores PIMo e orgânicos estão comprometidos com boas práticas agrícolas, pois seus produtos não apresentaram irregularidades, apresentando segurança aos consumidores. Os produtos do sistema convencional apresentaram resíduos de produtos não autorizados para a cultura, demonstrando falta de critério no sistema de produção. As características físico-químicas não diferiram entre os morangos dos três sistemas, no entanto o sistema convencional apresentou maiores falhas de manuseio pós-colheita. Aiming to compare the strawberries quality depending on the type of production in Brazil, it was evaluated fruit from the following systems: Conventional, that is not governed by pecific rules; Integrated Production of Strawberry (IP... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Segurança do alimento. |
Thesagro: |
Morango; Pós-colheita; Segurança alimentar; Vida de Prateleira. |
Thesaurus NAL: |
food safety; Food security; Postharvest food safety; Shelf life; Strawberries. |
Categoria do assunto: |
Q Alimentos e Nutrição Humana |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/55993/1/2011AA91.pdf
|
Marc: |
LEADER 03382nam a2200265 a 4500 001 1919378 005 2012-03-19 008 2011 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aLIMA, M. A. 245 $aQualidade do morango cultivado sob diferentes sistemas de produção.$h[electronic resource] 260 $aIn: CONGRESSO IBÉRICO DE AGRO-ENGENHARIA, 6., 2011, Évora, Portugal. Comunicações Finais... Évora: Universidade de Évora, 2011.1 CD ROM.$c2011 520 $aResumo: Visando comparar a qualidade do morango em função do tipo de cultivo no Brasil, foram avaliados frutos dos seguintes sistemas: Convencional que não é regido por normas específicas; Produção Integrada de Morango (PIMo) e Produção Orgânica que emprega normas técnicas específicas de cultivo. Utilizou-se fruto in natura de morangueiros das variedades Oso Grande e Camino Real. Os frutos foram adquiridos já embalados em bandejas de tereftalato de polietileno (PET) com capacidade de 300 a 400 g, no local de produção. Os produtores do sistema orgânico e PIMo foram comprovados por certificação. Os morangos foram armazenados em condição ambiente (23 ±2ºC e 65 ±5% UR), e avaliados quanto à qualidade pós-colheita e por análise multiresíduo. Observou-se que os produtores PIMo e orgânicos estão comprometidos com boas práticas agrícolas, pois seus produtos não apresentaram irregularidades, apresentando segurança aos consumidores. Os produtos do sistema convencional apresentaram resíduos de produtos não autorizados para a cultura, demonstrando falta de critério no sistema de produção. As características físico-químicas não diferiram entre os morangos dos três sistemas, no entanto o sistema convencional apresentou maiores falhas de manuseio pós-colheita. Aiming to compare the strawberries quality depending on the type of production in Brazil, it was evaluated fruit from the following systems: Conventional, that is not governed by pecific rules; Integrated Production of Strawberry (IPStr), and Organic Production, that employ specific technical standards of cultivation. The producers of organic and IPStr were confirmed by certification. It was evaluated fresh strawberry varieties Oso Grande and Camino Real. The fruits were purchased in local production packed in polyethylene terephthalate (PET) trays with capacity of 300 to 400 g. The strawberries were stored at room condition (23 ± 2 °C and 65 ± 5% RH) and evaluated for post-harvest quality and multiresidue analysis. It was observed that organic and IPStr producers are compromised to good agricultural practices, because their products did not show any irregularities, providing security for consumers. Fruit of the conventional system showed residues of products not authorized for culture, showing lack of carefulness in the production system. The physical- chemical characteristics did not differ between the three systems, but the conventional system had the highest failure post-harvest handling. 650 $afood safety 650 $aFood security 650 $aPostharvest food safety 650 $aShelf life 650 $aStrawberries 650 $aMorango 650 $aPós-colheita 650 $aSegurança alimentar 650 $aVida de Prateleira 653 $aSegurança do alimento 700 1 $aCALEGARIO, F. F. 700 1 $aSILVA, A. V. C. da 700 1 $aSCAPIM, M. S.
Download
Esconder MarcMostrar Marc Completo |
Registro original: |
Embrapa Meio Ambiente (CNPMA) |
|
Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
Fechar
|
Expressão de busca inválida. Verifique!!! |
|
|