Portal do Governo Brasileiro
BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Pecuária Sul; Embrapa Uva e Vinho.
Data corrente:  27/12/2012
Data da última atualização:  27/12/2012
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  BRUNETTO, G.; TRENTIN, G.; CERETTA, C. A.; GIROTTO, E.; LORENSINI, F.; MIOTTO, A.; MOSER, G. R. Z.; MELO, G. W. de.
Afiliação:  Gustavo Brunetto, UFSC; GUSTAVO TRENTIN, CPPSUL; Carlos Alberto Ceretta, UFSM; Eduardo Girotto, UFSM; Felipe Lorensini, UFSM; Alcione Miotto, UFSM; Glaucia Regina Zaferi Moser, UFSM; George Wellington de Melo, Embrapa Uva e Vinho.
Título:  Use of the SPAD-502 in estimating nitrogen content in leaves and grape yield in grapevines in soils with different texture.
Ano de publicação:  2012
Fonte/Imprenta:  American Journal of Plant Sciences, Irvine, v. 3, n. 11, p. 1546-1561, Nov. 2012.
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  The SPAD reading may be used in estimating total nitrogen content (N) in leaves and even in estimating grape yield in grapevines. The objective of this study was to estimate total N content in leaves and grape yield using the SPAD-502 in grapevines submitted to nitrogen fertilization in soils with clayey and sandy texture. In 2008, two experiments were installed in the Southern region of Brazil. In experiment 1, Cabernet Sauvignon grapevines were planted in a soil with clayey texture and with application of 10, 20, 40 and 80 kg·N·ha−1·year−1. In experiment 2, Cabernet Sauvignon grape- vines were planted in a soil with sandy texture and with the application of 0, 10, 15, 20, 40, 80 and 120 kg·N·ha−1·year−1. In the grapevines of the two experiments and during the period from 2008 to 2010, SPAD readings were made on leaves throughout the flowering period and at change in color of the berries using the portable chlorophyll meter Mi- nolta-SPAD-502. The leaves were collected, dried, ground and submitted to analysis of the total N content. In addition, grape yield per hectare was evaluated. The SPAD-502 readings estimated the total N content in flowering and at change in color of the berries in the Cabernet Sauvignon grapevines grown on soils with clayey texture and sandy texture, es- pecially in the first year of evaluation. However, the precision of the SPAD-502 readings is low, with there being no relationship between the SPAD-502 readings and grape yiel... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  SPAD-502.
Thesagro:  Análise foliar; Estimativa; Nitrogênio; Nutrição vegetal; Uva; Viticultura.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/72817/1/TrentinAJPS.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Pecuária Sul (CPPSUL)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPUV14255 - 1UPCAP - DDOnline
CPPSUL12756 - 1UPCAP - DD
Voltar






Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Mandioca e Fruticultura.
Data corrente:  06/03/2012
Data da última atualização:  06/03/2012
Tipo da produção científica:  Resumo em Anais de Congresso
Autoria:  SENA, L. O.; VIANA, E. de S.; SOUSA, M. R.; FURTADO, A. A. L.; AMORIM, T. da S.
Afiliação:  LUISE OLIVEIRA SENA; ELISETH DE SOUZA VIANA, CNPMF; MABEL RIBEIRO SOUSA, CNPMF; ANGELA APARECIDA LEMOS FURTADO, CTAA; TATIANE DA SILVA AMORIM, CNPMF.
Título:  Efeito da pasteurização nas características físico-químicas de polpa de manga Itiuba.
Ano de publicação:  2011
Fonte/Imprenta:  In: JORNADA CIENTÍFICA EMBRAPA MANDIOCA E FRUTICULTURA, 5., 2011, Cruz das Almas. Anais... Cruz das Almas: Embrapa Mandioca e Fruticultura Tropical, 2011.
Páginas:  1 p.
Idioma:  Português
Notas:  1 CD-ROM.
Conteúdo:  A manga (Mangifera indica, L.) é uma espécie cultivada nas regiões tropicais e subtropicais do mundo. Devido à sua produção sazonal, a industrialização na forma de polpa é uma alternativa interessante para suprir a demanda da fruta na entressafra. Polpa ou purê de manga é o produto não fermentado e não diluído, obtido da parte comestível da fruta, por meio de processo tecnológico adequado.
Palavras-Chave:  Manga Itiuba; Mangifera indica L.
Thesagro:  Tratamento Térmico.
Categoria do assunto:  F Plantas e Produtos de Origem Vegetal
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/55198/1/Efeito-pasteurizacao-Elisete-Souza-104-11.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Mandioca e Fruticultura (CNPMF)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPMF28239 - 1UPCRA - PPCD 2012.001
Fechar
Expressão de busca inválida. Verifique!!!
 
 

Embrapa
Todos os direitos reservados, conforme Lei n° 9.610
Política de Privacidade
Área Restrita

Embrapa Agricultura Digital
Av. André Tosello, 209 - Barão Geraldo
Caixa Postal 6041- 13083-886 - Campinas, SP
SAC: https://www.embrapa.br/fale-conosco

Valid HTML 4.01 Transitional