Portal do Governo Brasileiro
BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Semiárido.
Data corrente:  15/10/2019
Data da última atualização:  17/04/2020
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  COSTA, R. R. da; RODRIGUES, A. A. M.; VASCONCELOS, C. A. F. de; COSTA, J. P. D.; LIMA, M. A. C. de.
Afiliação:  Rayssa Ribeiro da Costa; Antônio Augusto Marques Rodrigues; Victor Alexandre Freire de Vasconcelos; João Paulo Dias Costa; MARIA AUXILIADORA COELHO DE LIMA, CPATSA.
Título:  Trellis systems, rootstocks and season influence on the phenolic composition of Chenin Blanc grape.
Ano de publicação:  2020
Fonte/Imprenta:  Scientia Agricola, v. 77, n. 3, 2020.
DOI:  10.1590/1678-992X-2018-0207
Idioma:  Inglês
Notas:  e20180207.
Conteúdo:  The biosynthesis of phenolic compounds might be influenced by environmental factors, such as solar radiation, temperature and relative air humidity, and production system. Some components of the production system, particularly the trellis system and rootstock, might change the phenolic composition of grapes due to microclimate of the cultivation region. In this study, the phenolic profile of ?Chenin Blanc? grapes was characterized with different trel-lis systems and rootstocks in two consecutive production cycles by using high-performance liquid chromatography under tropical semi-arid conditions. In the second production cycle (Jan-May/2016), accumulation of (-) - epicatechin gallate and (-) - epigallocatechin gallate was higher when vigorous rootstocks were trellised to the lyre system, whereas the lyre system associated to rootstock ?SO4? resulted in higher rutin accumulation in the same cycle. There was little influence of the factors studied on trans-resveratrol and piceatannol accumulation. However, a higher accumulation of piceatannol was observed in the second productive cycle compared to cis-resveratrol and trans-resveratrol. This study highlights that accumulation of phenolic com-pounds is influenced not only by environmental factors typical of the production year season, but also by the trellis system and rootstock adopted. The identification of phenolic compounds in the accumulation stimulated by the combination of trellis system, rootstock, and production season ... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Sistemas de treliça; Vitivinicultura tropical.
Thesagro:  Composto Fenólico; Flavonóide; Porta Enxerto; Uva; Vitis Vinifera.
Thesaurus Nal:  Flavonoids; Grapes; Phenolic acids.
Categoria do assunto:  A Sistemas de Cultivo
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/202887/1/Trellis-systems-rootstocks-2020.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Semiárido (CPATSA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CPATSA58697 - 1UPCAP - DD
Voltar






Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Agroindústria de Alimentos.
Data corrente:  10/07/2018
Data da última atualização:  26/07/2018
Tipo da produção científica:  Orientação de Tese de Pós-Graduação
Autoria:  SANTOS, T. B. dos.
Afiliação:  THAÍS BARBOSA DOS SANTOS, UFRRJ.
Título:  Caracterização Físico-Química e Morfológica de Amidos do Tipo Ceroso de Genótipos Selecionados de Mandioca (Manihot esculenta Crantz).
Ano de publicação:  2018
Fonte/Imprenta:  2018.
Páginas:  60 p.
Idioma:  Português
Notas:  Dissertação (Mestrado em Ciências e Tecnologia de Alimentos) - Programa de pós-graduação em Ciência e Tecnologia de Alimentos, Instituto de Tecnologia, Universidade Federal Rural do Rio de Janeiro, Seropédica, 2017. Orientador: Carlos Wanderlei Piler de Carvalho (CTAA).
Palavras-Chave:  Amido ceroso; Difração de raio-x; Viscosidade de pasta; Waxy starch.
Thesagro:  Amido; Amilopectina; Mandioca; Tecnologia de Alimento.
Thesaurus NAL:  Amylopectin; Cassava starch; Food technology; Pastes; Starch; Viscosity; X-ray diffraction.
Categoria do assunto:  X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/179566/1/Dissertacao-Caracterizacao-Fisico-Quimica-e-Morfologica-de-Amidos-do-Tipo-Ceroso-de-Genotipos-Selecionados-de-Mandioca-Manihot-esculenta-Crantz-Thais-Barbosa-dos-Santos.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CTAA14179 - 1UPCTS - DD
Fechar
Nenhum registro encontrado para a expressão de busca informada.
 
 

Embrapa
Todos os direitos reservados, conforme Lei n° 9.610
Política de Privacidade
Área Restrita

Embrapa Agricultura Digital
Av. André Tosello, 209 - Barão Geraldo
Caixa Postal 6041- 13083-886 - Campinas, SP
SAC: https://www.embrapa.br/fale-conosco

Valid HTML 4.01 Transitional