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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Solos. |
Data corrente: |
04/03/2013 |
Data da última atualização: |
15/03/2016 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
SÁ, L. R. V. de; CAMMAROTA, M. C.; OLIVEIRA, T. C. de; OLIVEIRA, E. M. M.; SANTOS, A. M. dos; FERREIRA-LEITÃO, V. S. |
Afiliação: |
Lívian Ribeiro Vasconcelos de Sá, Instituto Nacional de Tecnologia e Universidade Federal do Rio de janeiro; Magali Christe Cammarota, Universidade Federal do Rio de Janeiro; TATIANE CORREA DE OLIVEIRA, CTAA; EDNA MARIA MORAIS OLIVEIRA, CTAA; ANDREA MATOS DOS SANTOS, CNPS; Viridiana Santana Ferreira-Leitão, Instituto Nacional de Tecnologia e Universidade Federal do Rio de Janeiro. |
Título: |
Pentoses, hexoses and glycerin as substrates for biohydrogen production: an approach for brazilian biofuel integration. |
Ano de publicação: |
2013 |
Fonte/Imprenta: |
International Journal of Hydrogen Energy, n. 38, v. 7, p. 2986-2997, 2013. |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
Biofuels production in Brazil is a traditional activity, and it has becoming more important each year. Within this context, biohydrogen production could exploit residual streams from first generation ethanol (ethanol 1G), second generation ethanol (ethanol 2G) and biodiesel production. Therefore hexoses, pentoses and glycerin were tested as substrates for hydrogen production. Firstly, the effects of different inoculum pretreatments (acid, alkaline and heat) on bacterial communities? performance were evaluated through the levels of Clostridium hydrogenase expression. The heat pretreated inoculum provided the highest yield of H2 (4.62 mol H2/mol sucrose) and also the highest level of hydrogenase expression, 64 times higher when compared with untreated inoculum after 72 h. Then C5 and C6 sugars and also glycerin were tested for H2 production (35 C and pH 5.5), which resulted in promising yields of H2: sucrose (4.24 mol H2/mol sucrose), glucose (2.19 mol H2/ mol glucose), fructose (2.09 mol H2/mol fructose), xylose (1.88 mol H2/mol xylose) and glycerin (0.80 mol H2/mol glycerin). |
Palavras-Chave: |
Dark fermentation; Glycerin; Hydrogenases. |
Thesaurus Nal: |
biohydrogen; hexoses; pentoses. |
Categoria do assunto: |
P Recursos Naturais, Ciências Ambientais e da Terra |
Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Solos (CNPS) |
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Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Acre. |
Data corrente: |
16/11/2005 |
Data da última atualização: |
14/05/2024 |
Tipo da produção científica: |
Resumo em Anais de Congresso |
Autoria: |
SOUZA, J. M. L. de; PEREIRA, R. de C. A.; SANTOS, J. C. dos. |
Afiliação: |
JOANA MARIA LEITE DE SOUZA, CPAF-AC; RITA DE CASSIA ALVES PEREIRA, CPAF-AC; JAIR CARVALHO DOS SANTOS, CPAF-AC. |
Título: |
Qualidade de cafés produzidos em diversos municípios do Acre. |
Ano de publicação: |
2000 |
Fonte/Imprenta: |
In: CONGRESSO BRASILEIRO DE PESQUISAS CAFEEIRAS, 26.; ENCONTRO DE CAFEICULTORES DE MARÍLIA, 6., 2000, Marília, SP. Trabalhos apresentados... Rio de Janeiro: PROCAFÉ, 2000. |
Páginas: |
p. 206-207. |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
Este trabalho analisou 13 amostras das espécies Coffea arabica e Coffea canephora para a avaliar a qualidade dos cafés produzidos. |
Palavras-Chave: |
Acre; Acrelândia (AC); Amazonia Occidental; Amazônia Ocidental; Calidad de los alimentos; Evaluación sensorial de los alimentos; Plácido de Castro (AC); Semillas de café; Sena Madureira (AC); Western Amazon; Xapuri (AC). |
Thesagro: |
Análise Organoléptica; Café; Coffea Arábica; Coffea Canephora; Qualidade. |
Thesaurus NAL: |
Coffee beans; Food quality; Sensory evaluation. |
Categoria do assunto: |
F Plantas e Produtos de Origem Vegetal |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/266768/1/11864.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Acre (CPAF-AC) |
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