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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Biblioteca(s):  Embrapa Meio Ambiente.
Data corrente:  08/12/2017
Data da última atualização:  09/03/2018
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  OTTONI, J. R.; CABRAL, L.; SOUSA, S. T. P. de; LACERDA JUNIOR, G. V.; DOMINGOS, D. F.; SOARES JUNIOR, F. L.; SILVA, M. C. P. da; MARCON, J.; DIAS, A. C. F.; MELO, I. S. de; SOUZA, A. P. de; ANDREOTE, F. D.; OLIVEIRA, V. M. de.
Afiliação:  JULIA RONZELLA OTTONI, UNICAMP; LUCELIA CABRAL, UNICAMP; SANDERSON TARCISO PEREIRA DE SOUSA, UNICAMP; GILENO VIEIRA LACERDA JUNIOR, UNICAMP; DANIELA FERREIRA DOMINGOS, UNICAMP; FABIO LINO SOARES JUNIOR, UNICAMP; MYLENNE CALCIOLARI PINHEIRO DA SILVA, ESALQ-USP; JOELMA MARCON, ESALQ-USP; ARMANDO CAVALCANTI FRANCO DIAS, ESALQ-USP; ITAMAR SOARES DE MELO, CNPMA; ANETE PEREIRA DE SOUZA, UNICAMP; FERNANDO DINI ANDREOTE, ESALQ-USP; VALERIA MAIA DE OLIVEIRA, UNICAMP.
Título:  Functional metagenomics of oil-impacted mangrove sediments reveals high abundance of hydrolases of biotechnological interest.
Ano de publicação:  2017
Fonte/Imprenta:  World Journal of Microbiology and Biotechnology, v. 33, n. 7, p. 1-13, 2017. Article 141.
DOI:  http://dx.doi.org/10.1007/s11274-017-2307-5
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Mangroves are located in coastal wetlands and are susceptible to the consequences of oil spills, what may threaten the diversity of microorganisms responsible for the nutrient cycling and the consequent ecosystem functioning. Previous reports show that high concentration of oil favors the incidence of epoxide hydrolases and haloalkane dehal- ogenases in mangroves. This finding has guided the goals of this study in an attempt to broaden the analysis to other hydrolases and thereby verify whether oil contamination interferes with the prevalence of particular hydrolases and their assigned microorganisms. For this, an in-depth survey of the taxonomic and functional microbial diversity recov- ered in a fosmid library (Library_Oil Mgv) constructed from oil-impacted Brazilian mangrove sediment was car- ried out. Fosmid DNA of the whole library was extracted and submitted to Illumina HiSeq sequencing. The resulting Library Oil_Mgv dataset was further compared with those obtained by direct sequencing of environmental DNA from Brazilian mangroves (from distinct regions and affected by distinct sources of contamination), focusing on hydro- lases with potential use in biotechnological processes. The most abundant hydrolases found were proteases, esterases and amylases, with similar occurrence profile in all data- sets. The main microbial groups harboring such hydrolase- encoding genes were distinct in each mangrove, and in the fosmid library these enzymes were mainly assigned to Chlorof... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Bioprospecting; Fosmid library; Mangrove.
Thesagro:  Hidrolase; Mangue; Microrganismo; Petróleo; Poluição da água.
Thesaurus Nal:  Hydrolases.
Categoria do assunto:  S Ciências Biológicas
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Meio Ambiente (CNPMA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPMA15905 - 1UPCAP - DD
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Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Semiárido.
Data corrente:  09/10/2015
Data da última atualização:  29/03/2016
Tipo da produção científica:  Artigo em Anais de Congresso
Autoria:  VIEIRA, D. M.; REIS, D. S.; MOREIRA, R. T.; BIASOTO, A. C. T.; FREITAS, S. T. de; LEAO, P. C. de S.; RYBKA, A. C. P.; FIGUEIREDO NETO, A.
Afiliação:  Pós graduação em Ciência e Tecnologia de alimentos, UFPB; Graduação em Enenhagia Agricola e ambiental, UNIVASF; Docente do Departamento de Engenharia de Alimentos - Centro de Tecnologia - UFPB; ALINE TELLES BIASOTO MARQUES, CPATSA; SERGIO TONETTO DE FREITAS, CPATSA; PATRICIA COELHO DE SOUZA LEAO, CPATSA; ANA CECILIA POLONI RYBKA, CPATSA; UNIVASF.
Título:  Influência da desidratação osmótica na qualidade da uva passa.
Ano de publicação:  2015
Fonte/Imprenta:  In: ENCONTRO NACIONAL DE ANALISTAS DE ALIMENTOS, 19.; CONGRESSO LATINO-AMERICANO DE ANALISTAS DE ALIMENTOS, 5., 2015, Natal. Desafios analíticos e segurança alimentar. Natal: LACEN-RN: SESAP: UFRN, 2015.
Descrição Física:  1 CD-ROM.
Idioma:  Português
Conteúdo:  Avaliação da influência do tratamento osmótico na secagem da uva de mesa apirênica, Romana (A1105) para a produção de uva passa. Comparar a qualidade da uva passa obtida com diferentes tempos de tratamento de desidratação osmótica e sem este tratamento prévio.
Palavras-Chave:  Tratamento osmótico; Uva passa.
Thesagro:  Desidratação; Processamento; Uva.
Thesaurus NAL:  Grapes.
Categoria do assunto:  X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/130934/1/ana-cecilia.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Semiárido (CPATSA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CPATSA55001 - 1UPCAA - CD968
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