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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Amazônia Oriental; Embrapa Caprinos e Ovinos; Embrapa Pecuária Sudeste. |
Data corrente: |
29/05/2012 |
Data da última atualização: |
10/11/2022 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
MONTEIRO, E. M. M.; LOURENÇO JUNIOR, J. de B.; GARCIA, A. R.; NAHUM, B. de S.; SANTOS, N. de F. A. dos; FERREIRA, G. D. G. |
Afiliação: |
EDWANA MARA MOREIRA MONTEIRO, UFRA; JOSÉ DE BRITO LOURENÇO JUNIOR, UFPA; ALEXANDRE ROSSETTO GARCIA, CPATU; BENJAMIM DE SOUZA NAHUM, CPATU; NUBIA DE FÁTIMA ALVES DOS SANTOS, UFRA; GEANE DIAS GONÇALVES FERREIRA, UFRPE. |
Título: |
Consumo e digestibilidade aparente da matéria seca, matéria orgânica e proteína bruta da Pueraria phaseoloides (Roxb.) Benth por ovinos. |
Ano de publicação: |
2012 |
Fonte/Imprenta: |
Semina: Ciências Agrárias, Londrina, v. 33, n. 1, p. 417-426, jan/mar. 2012. |
DOI: |
10.5433/1679-0359.2012v33n1p417 |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
Resumo: O trabalho foi realizado na Unidade de Pesquisa Animal ?Senador Álvaro Adolpho? na Embrapa Amazônia Oriental, em Belém, Pará, com o objetivo de avaliar o efeito de quatro níveis (100%, 75%, 50% e 25%) da leguminosa Pueraria phaseoloides (Roxb.) Benth, em substituição ao quicuio-da-amazônia (Brachiaria humidicola), sobre o consumo voluntário e digestibilidade aparente da matéria seca (MS), matéria orgânica (MO) e proteína bruta (PB). Foi realizado um ensaio metabólico de 21 dias, sendo 14 dias de adaptação dos animais às dietas experimentais e sete dias de coleta. Foram utilizados dezesseis ovinos, de dez meses e média de 28 (± 2,44) kg de peso vivo, em delineamento inteiramente casualizado, com quatro tratamentos e quatro repetições. Os dados foram analisados pelo software SAS. A utilização da leguminosa Pueraria phaseoloides, proporciona maior disponibilidade de matéria seca na forragem e elevação do valor nutritivo, principalmente, proteína na dieta, promovendo aumento da produtividade animal. Níveis de substituição de P. phaseoloides, em torno de 100%, possibilitam maior consumo da matéria seca, matéria orgânica, PB.
[Consumption and apparent digestibility of the dry matter, organic matter and crude protein of the Pueraria phaseoloides (Roxb.) Benth for ovines].
Abstract: This work was realized in the Animal Research Unit ?Senator Alvaro Adolpho? in the Embrapa Eastern Amazon, in Belem, Para State, to evaluate the effect of four levels (100%, 75%, 50% and 25%) of the leguminous Pueraria phaseoloides (Roxb.) Benth, on substitution to the Brachiaria humidicola, on the voluntary consumption and apparent digestibility of the dry matter (DM), organic matter (OM) and crude protein (CP). It was realized a metabolic assay, of 21 days having been 14 days of adaptation to experimental dietary and seven days of collected, was used sixteen sheep, of ten months and 28 (±2.44) average of kg, in a completely randomized experimental design, with four treatments and four repetitions. The data was analyzed by software SAS. The use of the Pueraria phaseoloides leguminous, provides to greater availability of dry substance in the fodder plant and rise of the nutritional value, mainly, protein in the diet, promoting increase of the animal productivity. Levels of substitution of P. Phaseoloides, around 100%, make possible greater consumption of the dry matter, organic matter, CP. MenosResumo: O trabalho foi realizado na Unidade de Pesquisa Animal ?Senador Álvaro Adolpho? na Embrapa Amazônia Oriental, em Belém, Pará, com o objetivo de avaliar o efeito de quatro níveis (100%, 75%, 50% e 25%) da leguminosa Pueraria phaseoloides (Roxb.) Benth, em substituição ao quicuio-da-amazônia (Brachiaria humidicola), sobre o consumo voluntário e digestibilidade aparente da matéria seca (MS), matéria orgânica (MO) e proteína bruta (PB). Foi realizado um ensaio metabólico de 21 dias, sendo 14 dias de adaptação dos animais às dietas experimentais e sete dias de coleta. Foram utilizados dezesseis ovinos, de dez meses e média de 28 (± 2,44) kg de peso vivo, em delineamento inteiramente casualizado, com quatro tratamentos e quatro repetições. Os dados foram analisados pelo software SAS. A utilização da leguminosa Pueraria phaseoloides, proporciona maior disponibilidade de matéria seca na forragem e elevação do valor nutritivo, principalmente, proteína na dieta, promovendo aumento da produtividade animal. Níveis de substituição de P. phaseoloides, em torno de 100%, possibilitam maior consumo da matéria seca, matéria orgânica, PB.
[Consumption and apparent digestibility of the dry matter, organic matter and crude protein of the Pueraria phaseoloides (Roxb.) Benth for ovines].
Abstract: This work was realized in the Animal Research Unit ?Senator Alvaro Adolpho? in the Embrapa Eastern Amazon, in Belem, Para State, to evaluate the effect of four levels (100%, 75%, 50% and 25%) of... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
C3; Ruminantes. |
Thesagro: |
Consumo; Digestibilidade aparente; Leguminosa; Matéria seca; Nutrição animal; Ovino; Pueraria phaseoloides; Suplemento alimentar; Valor nutritivo. |
Categoria do assunto: |
-- F Plantas e Produtos de Origem Vegetal |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/68481/1/10167.pdf
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/60306/1/PROCI-2012.00045.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Amazônia Oriental (CPATU) |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
Data corrente: |
15/12/2022 |
Data da última atualização: |
13/06/2023 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
B - 5 |
Autoria: |
ANTONIASSI, R.; WILHELM, A. E.; REIS, S. L. R.; REGIS, S. A.; FARIA-MACHADO, A. F. de; BIZZO, H. R.; CENCI, S. A. |
Afiliação: |
ROSEMAR ANTONIASSI, CTAA; ALLAN EDUARDO WILHELM, CTAA; SANDRO LUIS ROSA REIS, GRUPO EXTRAIR; SUELEN ALVARENGA REGIS, UENF; ADELIA FERREIRA DE FARIA MACHADO, CTAA; HUMBERTO RIBEIRO BIZZO, CTAA; SERGIO AGOSTINHO CENCI, CTAA. |
Título: |
Expeller pressing of passion fruit seed oil: Pressing efficiency and quality of oil. |
Ano de publicação: |
2022 |
Fonte/Imprenta: |
Brazilian Journal of Food Technology, Campinas, v. 25, e2021168, 2022. p. 1-12. |
DOI: |
https://doi.org/10.1590/1981-6723.16821 |
Idioma: |
Inglês |
Notas: |
Prensagem de semente de maracujá: Eficiência da prensagem e qualidade do óleo. |
Conteúdo: |
The passion fruit juice production generates around 70% of by-products comprising rind, seeds and arils that are commonly discarded. The seeds consist of 4% of fruit weight with the potential to produce around 2,500 ton/year of high added-value oil in Brazil. In this work, passion fruit seeds from different juice manufacturers and the effect of the seed moisture were evaluated towards oil quality and extraction efficiency, using a continuous expeller press of 100 kg/h capacity. The seeds were washed and dried before pressing. The main fatty acids detected were linoleic (67% to 68%), oleic (16% to 17.4%) and palmitic (11%). The oil quality and oil recovery depended on the seed oil content, i.e., the seed moisture before pressing and the different provenances of the seeds. Significant differences were observed for oxidative stability, acidity and conjugated dienes (p < 0.05) for oils from different fruit juice manufacturers. Among them, only one met the requirements of Brazilian regulation regarding oil acidity (less than 2%), thus indicating the need for an effective waste treatment process after juice extraction. Regarding the seed moisture, the highest Oil Stability Index (OSI) (7.4 h) and lowest free fatty acid content (0.63%) were obtained for the oil from the lowest seed moisture content. The oil recovery varied from 78% to 89% and the cake oil content was lower than 8% showing the elements of the feasibility of the process to obtain good quality oil. |
Palavras-Chave: |
Ácidos graxos; By-product; Coproduto; Estabilidade oxidativa; Oil recovery; Oil stability; Rendimento de óleo; Seed moisture; Umidade da semente. |
Thesagro: |
Óleo; Passiflora Edulis; Semente. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1149791/1/Passion-fruit-BJFT.pdf
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Marc: |
LEADER 02603naa a2200361 a 4500 001 2149791 005 2023-06-13 008 2022 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttps://doi.org/10.1590/1981-6723.16821$2DOI 100 1 $aANTONIASSI, R. 245 $aExpeller pressing of passion fruit seed oil$bPressing efficiency and quality of oil.$h[electronic resource] 260 $c2022 500 $aPrensagem de semente de maracujá: Eficiência da prensagem e qualidade do óleo. 520 $aThe passion fruit juice production generates around 70% of by-products comprising rind, seeds and arils that are commonly discarded. The seeds consist of 4% of fruit weight with the potential to produce around 2,500 ton/year of high added-value oil in Brazil. In this work, passion fruit seeds from different juice manufacturers and the effect of the seed moisture were evaluated towards oil quality and extraction efficiency, using a continuous expeller press of 100 kg/h capacity. The seeds were washed and dried before pressing. The main fatty acids detected were linoleic (67% to 68%), oleic (16% to 17.4%) and palmitic (11%). The oil quality and oil recovery depended on the seed oil content, i.e., the seed moisture before pressing and the different provenances of the seeds. Significant differences were observed for oxidative stability, acidity and conjugated dienes (p < 0.05) for oils from different fruit juice manufacturers. Among them, only one met the requirements of Brazilian regulation regarding oil acidity (less than 2%), thus indicating the need for an effective waste treatment process after juice extraction. Regarding the seed moisture, the highest Oil Stability Index (OSI) (7.4 h) and lowest free fatty acid content (0.63%) were obtained for the oil from the lowest seed moisture content. The oil recovery varied from 78% to 89% and the cake oil content was lower than 8% showing the elements of the feasibility of the process to obtain good quality oil. 650 $aÓleo 650 $aPassiflora Edulis 650 $aSemente 653 $aÁcidos graxos 653 $aBy-product 653 $aCoproduto 653 $aEstabilidade oxidativa 653 $aOil recovery 653 $aOil stability 653 $aRendimento de óleo 653 $aSeed moisture 653 $aUmidade da semente 700 1 $aWILHELM, A. E. 700 1 $aREIS, S. L. R. 700 1 $aREGIS, S. A. 700 1 $aFARIA-MACHADO, A. F. de 700 1 $aBIZZO, H. R. 700 1 $aCENCI, S. A. 773 $tBrazilian Journal of Food Technology, Campinas$gv. 25, e2021168, 2022. p. 1-12.
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Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA) |
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