Portal do Governo Brasileiro
BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Instrumentação; Embrapa Semiárido.
Data corrente:  26/01/2017
Data da última atualização:  07/02/2018
Tipo da produção científica:  Nota Técnica/Nota Científica
Autoria:  BRITTO, D. de; PINOLA, F. G.; MATTOSO, L. H. C.; ASSIS, O. B. G. de.
Afiliação:  DOUGLAS DE BRITTO, CPATSA; FLÁVIA G. PINOLA; LUIZ HENRIQUE CAPPARELLI MATTOSO, CNPDIA; ODILIO BENEDITO GARRIDO DE ASSIS, CNPDIA.
Título:  Analysis of thermal and aqueous suspension stabilities of chitosan based nanoencapsulated vitamins.
Ano de publicação:  2016
Fonte/Imprenta:  Química Nova, v. 39, n. 9, p. 1126-1130, 2016.
DOI:  10.21577/0100-4042.20160127
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  The food nutritional content is reduced as result of vitamins degradation. In order to minimize such losses, the encapsulation technique into polymeric nanoparticles (NPs) could offer an additional protection, extending the stability. The crosslinking formed by the ionic gelation process of chitosan and tripolyphosphate (Chi-TPP) has been widely used as an encapsulating matrix for several chemical compounds. In this way, Chi-TPP was used for encapsulation of C, B9 and B12 vitamins. The stability of the vitamins in NPs was evaluated in aqueous suspension by UV-Visible spectroscopy under different conditions: stored in dark, light exposure and effect of oxygen bubbling. The results indicated that encapsulation had a positive effect in preserving the vitamins, mainly vitamin C. The encapsulation preserved 47% of the initial concentration of vitamin C by the tenth day and around 28% after 17 days. Conversely, in non-encapsulated controls (neutral and acidic medium) the losses were higher, reaching 13% by the tenth day and almost 3% after 17 days of storage in both medium. When exposed to light and O2 the protection provided by the encapsulation was even greater. By thermogravimetric analysis, the pure and the encapsulated vitamins showed distinct thermal behavior confirming Chi-TPP as a potential encapsulation material.
Palavras-Chave:  Active food; Alimentos ativos; Controlled release; Degradação de vitaminas; Encapsulação; Libertação controlada; Termogravimétrico; Tthermogravimetric; Vitamin degradation.
Thesagro:  Nutrição; Vitamina.
Thesaurus Nal:  Nutrition.
Categoria do assunto:  --
X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/154024/1/Douglas-1.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Semiárido (CPATSA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPDIA16211 - 1UPCAP - DD
CPATSA56335 - 1UPCAP - DD
Voltar






Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Agroindústria de Alimentos.
Data corrente:  17/11/2014
Data da última atualização:  18/02/2016
Tipo da produção científica:  Resumo em Anais de Congresso
Autoria:  GALLEGO, S.; JIMÉNEZ, M. F.; OSPINA, B.; NUTTI, M. R.; CARVALHO, J. L. V. de.
Afiliação:  SONIA GALLEGO, International Center for Tropical Agriculture CIAT, Colombia; MARÍA FERNANDA JIMÉNEZ, Universidad del Valle, Colombia; BERNARDO OSPINA, Clayuca Corporation, Colombia; MARILIA REGINI NUTTI, CTAA; JOSE LUIZ VIANA DE CARVALHO, CTAA.
Título:  Development of food products from biofortified crops.
Ano de publicação:  2014
Fonte/Imprenta:  In: CONGRESSO BRASILEIRO DE CIÊNCIA E TECNOLOGIA DE ALIMENTOS, 24.; CONGRESSO DO INSTITUTO NACIONAL DE CIÊNCIA E TECNOLOGIA DE FRUTOS TROPICAIS, 4., 2014, Aracaju. Inovação e sustentabilidade em ciência e tecnologia de alimentos: resumos. [Campinas]: SBCTA, 2014.
Páginas:  p. 11
Idioma:  Inglês
Palavras-Chave:  Biofortified crops; Flour-based drinks; Instant mixtures.
Categoria do assunto:  X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/117546/1/COBEQA7p11.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CTAA12375 - 1UPCRA - PP2014/0682014.00068
Fechar
Nenhum registro encontrado para a expressão de busca informada.
 
 

Embrapa
Todos os direitos reservados, conforme Lei n° 9.610
Política de Privacidade
Área Restrita

Embrapa Agricultura Digital
Av. André Tosello, 209 - Barão Geraldo
Caixa Postal 6041- 13083-886 - Campinas, SP
SAC: https://www.embrapa.br/fale-conosco

Valid HTML 4.01 Transitional