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Biblioteca(s):  Embrapa Florestas.
Data corrente:  04/12/2023
Data da última atualização:  08/12/2023
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  MICHELON, T. B.; VIEIRA, E. S. N.; PANOBIANCO, M.
Afiliação:  THOMAS B. MICHELON, FEDERAL UNIVERSITY OF PARANÁ; ELISA SERRA NEGRA VIEIRA, CNPF; MARISTELA PANOBIANCO, FEDERAL UNIVERSITY OF PARANÁ.
Título:  Spectral imaging and chemometrics applied at phenotyping in seed science studies: a systematic review.
Ano de publicação:  2023
Fonte/Imprenta:  Seed Science Research, v. 33, p. 9-22, 2023.
DOI:  https://doi.org/10.1017/ S0960258523000028
Idioma:  Português
Conteúdo:  Abstract The evaluation of the genetic quality of a seed lot is crucial for the quality control process in its production and commercialization, as well as in the identification of superior genotypes and the verification of the correct crossing in plant breeding programmes. Current techniques, based on the identification of seed morphological characteristics, require skilled analysts, while biochemical methods are time-consuming and costly. The application of spectral imaging analysis, which combines digital imaging with spectroscopy, is gaining ground as a fast, accurate and non-destructive method. The success of this technique is closely linked to chemometric techniques, which use statistical and mathematical tools in data processing. The aim of the work was to evaluate the main procedures in terms of spectral image analysis and chemometric procedures applied in seed phenotyping and its practical application. A systematic review was conducted using the PRISMA methodology, in which a total of 1304 articles were identified and screened to the inclusion of 44 articles pertaining to the scope. It was concluded that spectral image analysis has a high ability to classify seeds of different genotypes (93.33%) in a range of situations: between cultivars; hybrids and progenitors; and hybrids and lines, as well as in the separation of coated seeds. Accurate classification can be obtained by different strategies, such as the choice of the equipment type, the spectrum range and extra ... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Classificação; Deep learning; Espectroscopia; Hyperspectral imaging; Imagem hiperespectral; Machine learning; Multispectral imaging; Seed classification.
Thesagro:  Semente.
Thesaurus Nal:  Spectroscopy.
Categoria do assunto:  K Ciência Florestal e Produtos de Origem Vegetal
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Florestas (CNPF)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPF58743 - 1UPCAP - DD
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Biblioteca(s):  Embrapa Mandioca e Fruticultura.
Data corrente:  27/12/2022
Data da última atualização:  27/12/2022
Tipo da produção científica:  Resumo em Anais de Congresso
Autoria:  CAVALCANTE, M. C. B.; CARVALHO, R. R. B. de; OLIVEIRA, L. A. de; OLIVEIRA, E. J. de.
Afiliação:  MARIA CELMA BOAVENTURA CAVALCANTE, FACULDADE MARIA MILZA; RAVENA ROCHA BESSA DE CARVALHO, UNIVERSIDADE FEDERAL DO RECÔNCAVO DA BAHIA; LUCIANA ALVES DE OLIVEIRA, CNPMF; EDER JORGE DE OLIVEIRA, CNPMF.
Título:  Avaliação do teor de carotenoides em clones de mandioca.
Ano de publicação:  2021
Fonte/Imprenta:  In: CIENTÍFICA EMBRAPA MANDIOCA E FRUTICULTURA, 15., 2021. Mulheres na ciência desafios, oportunidades e conquistas. Cruz das Almas, BA: Embrapa Mandioca e Fruticultura, 2021. 109 f. il. PDF.
Idioma:  Português
Conteúdo:  Introdução: A mandioca (Manihot esculenta Crantz) é considerada uma das plantas com maior volume de produção no mundo. Trata-se de uma cultura que se adapta às mais diversas condições de solo e clima. Suas raízes constituem-se como uma importante fonte de carboidrato para alimentação, bem como meio de sobre-vivência para a população de baixa renda. A variação da cor da raiz é função da quantidade de pigmentos presentes, os quais estão incluídos os carotenoides, como o ?-caroteno e o licopeno. Os carotenoides são importantes na alimentação por sua ação antioxidante. O consumo de variedades de mandioca com maiores teores de ?-caroteno, precursor da vitamina A, pode ser uma forma de prevenir a deficiência dessa vitamina em populações em que a mandioca é o alimento básico. [...].
Thesagro:  Mandioca.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1150401/1/AnaisJornadaCientifica-2021-MulheresNaCienciaDesafiosOportunidadesConquistas-AINFO-74.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Mandioca e Fruticultura (CNPMF)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPMF33714 - 1UMTRA - DDOnline
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