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Registros recuperados : 55 | |
4. | | MEDEIROS, K. de S.; ARIMURA, C. T.; FAGIOLI, M. Efeito da solarização do solo no controle de plantas daninhas na cultura do morangueiro. Horticultura Brasileira, Brasília, v. 22, n. 2, jul. 2004. Suplemento 2. Trabalho apresentado no 44º Congresso Brasileiro de Olericultura, 2004. Publicado também como resumo em: Horticultura Brasileira, Brasília, v. 22, n. 2, p. 387, jul. 2004. Suplemento 1. Biblioteca(s): Embrapa Hortaliças. |
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8. | | MEDEIROS, K. A.; NASCIMENTO, W. M.; CRODA, M. D. Potencial fisiológico de sementes e estabelecimento de plântulas de ervilha-vagem. Horticultura Brasileira, Brasília, DF, v. 26, n. 2, p. S5186-S5192, 2008. Suplemento. CD-ROM. Trabalho apresentado no 48. Congresso Brasileiro de Olericultura, Maringá, 2008. Biblioteca(s): Embrapa Hortaliças. |
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9. | | MEDEIROS, K. A.; JOANITTI, G. A.; BEMQUERER, M. P.; SILVA, L. P. da. Desenvolvimento de sistemas de liberação controlada de peptídeos anticâncer identificados em anfíbios do cerrado. In: ANNUAL MEETING OF SBBQ, 38., 2009, Águas de Lindóia. Program and index. [S.l.]: The Brazilian Biochemistry and Molecular Biology Society, 2009. Apresentado também no ENCONTRO DO TALENTO ESTUDANTIL DA EMBRAPA RECURSOS GENÉTICOS E BIOTECNOLOGIA, 14., 2009, Brasília, DF. Anais: resumos dos trabalhos. Brasília, DF: Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia, 2009. Resumo 011, p. 45. Biblioteca(s): Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia. |
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10. | | FIORAVANTE, T. F.; MEDEIROS, K. A.; BEMQUERER, M. P.; MAGALHÃES, B. S.; SILVA, L. P. da. Desenvolvimento e caracterização de sistemas de liberação controlada de peptídeos antimicrobianos. In: ENCONTRO DO TALENTO ESTUDANTIL DA EMBRAPA RECURSOS GENÉTICOS E BIOTECNOLOGIA, 15., 2010, Brasília, DF. Anais: resumos dos trabalhos. Brasília, DF: Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia, 2010. Resumo 002. p. 30 Biblioteca(s): Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia. |
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11. | | CRODA, M. D.; NASCIMENTO, W. M.; FREITAS, R. A. de; MEDEIROS, K. A. Produção de sementes de alface nas condições do Distrito Federal e sua capacidade germinativa sob temperaturas elevadas. Horticultura Brasileira, Brasília, DF, v. 26, n. 2, p. S6355-S6360, 2008. Suplemento. CD-ROM. Trabalho apresentado no 48. Congresso Brasileiro de Olericultura, Maringá, 2008. Biblioteca(s): Embrapa Hortaliças. |
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12. | | CLEMENTINO, I. J.; ALVES, C. J.; AZEVEDO, S. S.; PAULIN, L. M.; MEDEIROS, K. A. Inquérito soro-epidemiológico e fatores de risco associados à infecção por Brucella ovis em carneiros deslanados do semi-árido da Paraíba. Pesquisa Veterinária Brasileira, Rio de Janeiro, v. 27, n. 4, p. 137-143, abr., 2007. Biblioteca(s): Embrapa Caprinos e Ovinos. |
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13. | | SILVA, D. R. D. S.; SOFIATTI, V.; SANTOS, M. M. N.; MEDEIROS, K. A. A. L. Seletividade do herbicida clomazone em sementes de mamoneira tratadas com dietholate. In: BELTRAO, N. E. de M.; SILVA, C. A. D. da; SANTOS, J. W. dos; LIMA. M. M. de A.; SILVA, I. C. da. ENCONTRO DE PRODUÇÃO CIENTÍFICA DA EMBRAPA ALGODÃO - EPC 2012, 7., 2012, Campina Grande. [Resumos...]. Campina Grande: Embrapa Algodão, 2012. 1 p. Biblioteca(s): Embrapa Algodão. |
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14. | | MEDEIROS, O. S.; VASCONCELOS, G. C. L.; MEDEIROS, K. A. A. L.; RIBEIRO, V. V.; ARRIEL, N. H. C. Avaliação fitossanitária em sementes de mamona. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE MAMONA, 4.; SIMPÓSIO INTERNACIONAL DE OLEAGINOSAS ENERGÉTICAS, 1., 2010, João Pessoa. Inclusão social e energia: anais. Campina Grande: Embrapa Algodão, 2010. Biblioteca(s): Embrapa Algodão. |
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16. | | VASCONCELOS, G. C. L.; MEDEIROS, K. A. DE A. L.; MEDEIROS, N, I.; SOUZA, F. F.; ARRIEL, N. H. C. Caracterização morfológica de linhagens de Sesamum Indicum L. In: CONGRESSO NACIONAL DE BOTÂNICA, 62., 2011, Fortaleza. Botânica e desenvolvimento sustentável: [anais]. Fortaleza: EdUECE, 2011. 1 CD-ROM Biblioteca(s): Embrapa Algodão. |
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18. | | BRANCA, G.; HISSA, H. R.; BENEZ, M. C.; MEDEIROS, K.; LIPPER, L.; TONLOT, M.; BOCKEL, L.; BERNOUX, L. Capturing synergies between rural development and agricultural mitigation in Brazil. Land Use Policy, v. 30, n. 1, p. 507-518, Jan. 2013. Biblioteca(s): Embrapa Solos. |
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Registros recuperados : 55 | |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Hortaliças. |
Data corrente: |
12/08/2022 |
Data da última atualização: |
12/08/2022 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 1 |
Autoria: |
MARCELINO, G.; HIANE, P. A.; POTT, A.; FILIÚ, W. F. de O.; CAIRES, A. R. L.; MICHELS, F. S.; MARÓSTICA JÚNIOR, M. R.; SANTOS, N. M. S.; NUNES, A. A.; OLIVEIRA, L. C. S.; CORTES, M. R.; MALDONADE, I. R.; CAVALHEIRO, L. F.; NAZÁRIO, C. E. D.; SANTANA, L. F.; FERNANDES, C. D. P.; NEGRÃO, F. J.; TATARA, M. B.; FARIA, B. B. de; ASATO, M. A.; FREITAS, K. de C.; BOGO, D.; NASCIMENTO, V. A. do; GUIMARÃES, R. de C. A. |
Afiliação: |
GABRIELA MARCELINO, UNIVERSIDADE FEDERAL DO MATO GROSSO DO SUL; PRISCILA AIKO HIANE, UNIVERSIDADADE FEDERAL DO MATO GROSSO DO SUL; ARNILDO POTT, UNIVERSIDADE FEDERAL DO MATO GROSSO DO SUL; WANDER FERNANDO DE OLIVEIRA FILIÚ, UNIVERSIDADE FEDERAL DO MATO GROSSO DO SUL; ANDERSON R. L. CAIRES, UNIVERSIDADE FEDERAL DO MATO GROSSO DO SUL; FLAVIO S. MICHELS, UNIVERSIDADE FEDERAL DO MATO GROSSO DO SUL; MÁRIO R. MARÓSTICA JÚNIOR, UNIVERSIDADE DE CAMPINAS; NATHALIA M. S. SANTOS, UNIVERSIDADE DE CAMPINAS; ÂNGELA A. NUNES, UNIVERSIDADE CATÓLICA DOM BOSCO, CAMPO GRANDE.; LINCOLN C. S. OLIVEIRA, UNIVERSIDADE FEDERAL DO MATO GROSSO DO SUL; MARIO R. CORTES, UNIVERSIDADE FEDERAL DO MATO GROSSO DO SUL; IRIANI RODRIGUES MALDONADE, CNPH; LEANDRO F. CAVALHEIRO, UNIVERSIDADE FEDERAL DO MATO GROSSO DO SUL.; CARLOS EDUARDO DOMINGUES NAZÁRIO, UNIVERSIDADE FEDERAL DO MATO GROSSO DO SUL; LIDIANI FIGUEIREDO SANTANA, UNIVERSIDADE FEDERAL DO MATO GROSSO DO SUL.; CAROLINA DI PIETRO FERNANDES, UNIVERSIDADE FEDERAL DO MATO GROSSO DO SUL; FÁBIO JULIANO NEGRÃO, UNIVERSIDADE FEDERAL DO DOURADOS.; MARIANA BENTO TATARA, UNIVERSIDADE FEDERAL DE GRANDE DOURADOS.; BERNARDO BACELAR DE FARIA, UNIVERSIDADE FEDERAL DE MATO GROSSO DO SUL.; MARCEL ARAKAKI ASATO, UNIVERSIDADE FEDERAL DO MATO GROSSO DO SUL; KARINE DE CÁSSIA FREITAS, UNIVERSIDADE FEDERAL DE MATO GROSSO DO SUL.; DANIELLE BOGO, UNIVERSIDADE FEDERAL DE MATO GROSSO DO SUL.; VALTER ARAGÃO DO NASCIMENTO, UNIVERDADE FEDERAL DE MATO GROSSO DO SUL.; RITA DE CÁSSIA AVELLANEDA GUIMARÃES, UNIVERSIDADE FEDERAL DE MATO GROSSO DO SUL. |
Título: |
Characterization of buriti (Mauritia flexuosa) pulp oil and the effect of its supplementation in an In vivo experimental model. |
Ano de publicação: |
2022 |
Fonte/Imprenta: |
Nutrients, v. 14, e. 2547, 2022. |
ISSN: |
2072-6643 |
DOI: |
https://doi.org/10.3390/nu14122547 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Mauritia flexuosa (buriti) pulp oil contains bioactive substances and lipids that are protective against cardiovascular and inflammatory diseases. We performed physical and chemical analyses to verify its quality and stability. buriti oil was stable according to the Rancimat test, presenting an induction period of 6.6 h. We evaluated the effect of supplementation with crude buriti oil and olive oil on metabolic parameters in 108 Swiss mice for 90 days. We investigated six groups: extra virgin olive oil (EVOO) 1 and 2 (1000 and 2000 mg/kg), buriti oil (BO) 1 and 2 (1000 and 2000 mg/kg), synergic (S) (BO1 + EVOO1), and control (water dose 1000 mg/kg). The animals were euthanized to examine their blood, livers, and fats. The supplementation did not interfere with food consumption, weight gain, and histological alterations in the liver. Group S showed the strongest relationship with the fractions HDL-c and non-HDL-c, indicating a possible cardioprotective effect. Moreover, we observed significantly higher IL-6 levels in the control, EVOO2, and BO1 groups than in the EVOO1 group. Resistin was also significantly higher for the synergic treatment than for the control. We conclude that BO combined with EVOO could be an excellent food supplement for human consumption. |
Thesagro: |
Antioxidante; Buriti; Óleo Vegetal. |
Thesaurus NAL: |
Animal models; Antioxidant activity; Fatty acids; Interleukin-6; Mauritia flexuosa; Vegetable oil. |
Categoria do assunto: |
K Ciência Florestal e Produtos de Origem Vegetal |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1145396/1/nutrients-14-02547-v2.pdf
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Marc: |
LEADER 02788naa a2200529 a 4500 001 2145396 005 2022-08-12 008 2022 bl uuuu u00u1 u #d 022 $a2072-6643 024 7 $ahttps://doi.org/10.3390/nu14122547$2DOI 100 1 $aMARCELINO, G. 245 $aCharacterization of buriti (Mauritia flexuosa) pulp oil and the effect of its supplementation in an In vivo experimental model.$h[electronic resource] 260 $c2022 520 $aMauritia flexuosa (buriti) pulp oil contains bioactive substances and lipids that are protective against cardiovascular and inflammatory diseases. We performed physical and chemical analyses to verify its quality and stability. buriti oil was stable according to the Rancimat test, presenting an induction period of 6.6 h. We evaluated the effect of supplementation with crude buriti oil and olive oil on metabolic parameters in 108 Swiss mice for 90 days. We investigated six groups: extra virgin olive oil (EVOO) 1 and 2 (1000 and 2000 mg/kg), buriti oil (BO) 1 and 2 (1000 and 2000 mg/kg), synergic (S) (BO1 + EVOO1), and control (water dose 1000 mg/kg). The animals were euthanized to examine their blood, livers, and fats. The supplementation did not interfere with food consumption, weight gain, and histological alterations in the liver. Group S showed the strongest relationship with the fractions HDL-c and non-HDL-c, indicating a possible cardioprotective effect. Moreover, we observed significantly higher IL-6 levels in the control, EVOO2, and BO1 groups than in the EVOO1 group. Resistin was also significantly higher for the synergic treatment than for the control. We conclude that BO combined with EVOO could be an excellent food supplement for human consumption. 650 $aAnimal models 650 $aAntioxidant activity 650 $aFatty acids 650 $aInterleukin-6 650 $aMauritia flexuosa 650 $aVegetable oil 650 $aAntioxidante 650 $aBuriti 650 $aÓleo Vegetal 700 1 $aHIANE, P. A. 700 1 $aPOTT, A. 700 1 $aFILIÚ, W. F. de O. 700 1 $aCAIRES, A. R. L. 700 1 $aMICHELS, F. S. 700 1 $aMARÓSTICA JÚNIOR, M. R. 700 1 $aSANTOS, N. M. S. 700 1 $aNUNES, A. A. 700 1 $aOLIVEIRA, L. C. S. 700 1 $aCORTES, M. R. 700 1 $aMALDONADE, I. R. 700 1 $aCAVALHEIRO, L. F. 700 1 $aNAZÁRIO, C. E. D. 700 1 $aSANTANA, L. F. 700 1 $aFERNANDES, C. D. P. 700 1 $aNEGRÃO, F. J. 700 1 $aTATARA, M. B. 700 1 $aFARIA, B. B. de 700 1 $aASATO, M. A. 700 1 $aFREITAS, K. de C. 700 1 $aBOGO, D. 700 1 $aNASCIMENTO, V. A. do 700 1 $aGUIMARÃES, R. de C. A. 773 $tNutrients$gv. 14, e. 2547, 2022.
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