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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Biblioteca(s):  Embrapa Arroz e Feijão.
Data corrente:  05/07/2004
Data da última atualização:  29/04/2022
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  FAGERIA, N. K.
Afiliação:  NAND KUMAR FAGERIA, CNPAF.
Título:  Dry matter yield of common bean, lowland rice, corn, soybean, and wheat at different basic cation saturation ratios in acid soil.
Ano de publicação:  2002
Fonte/Imprenta:  Communications in Soil Science and Plant Analysis, v. 33, n. 3/4, p. 519-531, 2002.
DOI:  https://doi.org/10.1081/CSS-120002761
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Soil acidity is an important yield limiting constraint in crop production in various parts of the world, including Brazil. Five greenhouse experiments were conducted to evaluate responses of common bean (Phaseolus vulgaris L.), lowland rice (Oryza sativa L.), corn (Zea mays L.), soybean (Glycine max L. Merr.), and wheat (Triticum aestivum L.) to different basic cation saturation ratios on an Inceptisol. The mean soil basic cation saturation ratios at harvest of each crop typically ranged from 49 to 98%, depending on the rate of CaCO3 applied. Dry matter yield (DMY) of shoots, roots and root length of all the crops tested was significantly affected by basic cation saturation ratio. The optimum basic cation saturation ratio for maximum DMY of shoots was 56% for rice, 74% for common bean, 66% for corn, 69% for soybean, and 88% for wheat. The optimum basic cation saturation levels for root dry weight varied from 48 to 72%, depending on crop species. Similarly, optimum cation saturation for root length varied from 59 to 80%. Adequate levels of calcium (Ca), magnesium (Mg), and potassium (K) saturation, Ca/Mg ratio, Ca/K ratio, and Mg/K ratio also varied among crop species. This shows that crops responded differently to soil acidity. Among the crops tested, rice was the most tolerant and wheat was the most intolerant to soil acidity.
Palavras-Chave:  Common bean.
Thesagro:  Arroz; Feijão; Oryza Sativa; Phaseolus Vulgaris; Saturação.
Thesaurus Nal:  rice.
Categoria do assunto:  F Plantas e Produtos de Origem Vegetal
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Arroz e Feijão (CNPAF)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPAF21510 - 1UPCAP - DD20022002
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Biblioteca(s):  Embrapa Meio-Norte.
Data corrente:  14/06/2021
Data da última atualização:  14/06/2021
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  B - 1
Autoria:  HASHIMOTO, J. M.; SCHMIELE, M.; NABESHIMAM, E. H.
Afiliação:  JORGE MINORU HASHIMOTO, CPAMN; MARCIO SCHMIELE, UFVJM - Instituto de Ciência e Tecnologia - Engenharia de Alimentos, Diamantina/MG - Brasil; ELIZABETH HARUMI NABESHIMA, ITAL.
Título:  Modelling to obtain expanded cowpea products in a twin screw extruder.
Ano de publicação:  2021
Fonte/Imprenta:  Brazilian Journal of Food Technology, v. 24, e2020111, 2021.
DOI:  https://doi.org/10.1590/1981-6723.11120
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Cowpea grains are nutritious and beneficial to health, contain about 25% of proteins, in addition to carbohydrates, vitamins, minerals, and bioactive compounds. Soaking the beans followed by cooking requires time availability that is incompatible with the current lifestyle.
Palavras-Chave:  Expansão; Extruded; Feijão Caupi.
Thesagro:  Vigna Unguiculata.
Thesaurus NAL:  Cotyledons; Flour.
Categoria do assunto:  X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/223740/1/ModellingObtainExpandedCowpeaProducts.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Meio-Norte (CPAMN)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CPAMN33126 - 1UPCAP - DD
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