Portal do Governo Brasileiro
BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Soja.
Data corrente:  06/11/2015
Data da última atualização:  20/06/2017
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  MURATE, L. S.; OLIVEIRA, A. G. de; HIGASHI, A. Y.; BARAZETTI, A. R.; SIMIONATO, A. S.; SILVA, C. S. da; SIMÕES, G. C.; SANTOS, I. M. O. dos; FERREIRA, M. R.; CELY, M. V. T.; NAVARRO, M. O. P.; FREITAS, V. F. de; NOGUEIRA, M. A.; MELLO, J. C. P. de; LEITE JÚNIOR, R. P.; ANDRADE, G.
Afiliação:  LETÍCIA SAYURI MURATE, UEL; ADMILTON GONÇALVES DE OLIVEIRA, UEL; ALLAN YUKIO HIGASHI, UEL; ANDRÉ RIEDI BARAZETTI, UEL; ANE STEFANO SIMIONATO, UEL; CAROLINE SANTOS DA SILVA, UEL; GLENDA CAVALARI SIMÕES, UEL; IGOR MATHEUS OLIVEIRA DOS SANTOS, UEL; MARLON RENAN FERREIRA, UEL; MARTHA VIVIANA TORRES CELY, UEL; MIGUEL OCTAVIO PÉREZ NAVARRO, UEL; VANESSA FOGAÇA DE FREITAS, UEL; MARCO ANTONIO NOGUEIRA, CNPSO; JOÃO CARLOS PALAZZO DE MELLO, UEM; RUI PEREIRA LEITE JÚNIOR, IAPAR; GALDINO ANDRADE, UEL.
Título:  Activity of secondary bacterial metabolites in the control of citrus canker.
Ano de publicação:  2015
Fonte/Imprenta:  Agricultural Sciences, v. 6, n. 3, p. 295-303, Mar. 2015.
ISSN:  2156-8561
DOI:  10.4236/as.2015.63030
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  This study investigated the protective effects of secondary bacterial metabolites, produced by Pseudomonas sp. (bacterium strain LN), on citrus canker disease caused by Xanthomonas axonopodis pv. citri (Xac 306). The LN bacteria strain was cultured in liquid medium and the supernatant free-cells was treated with methanol (AMF) and ethyl acetate (AEF), respectively, and then the extract was concentrated, filtrated, lyophilized and fractionated by vacuum liquid chromatography (VLC). After VLC, eight fractions were obtained. All fractions? activity against Xac 306 by agar well diffusion assay and minimum inhibitory concentration but in different concentrations were tested. Cytotoxicity effects were observed in all fractions in 50 ?g?mL?1 concentration. The comet assay demonstrated that the fractions EAF, VLC2 and VLC3 presented no genotoxic effects at tested concentrations. In plants only VLC3 showed significant results (p < 0.05), reducing the incidence of citrus canker lesions.
Thesagro:  Bactéria; Controle biológico; Fruta citrica.
Thesaurus Nal:  Biological control.
Categoria do assunto:  F Plantas e Produtos de Origem Vegetal
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/132623/1/2015-Agr-Sci-v6-p295-303-Murate-et-al.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Soja (CNPSO)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPSO36392 - 1UPCAP - DD
Voltar






Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Gado de Leite.
Data corrente:  11/10/2007
Data da última atualização:  17/02/2024
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  Internacional - A
Autoria:  MORGANO, M. A.; FARIA, C. G. de; FERRÃO, M. F.; FERREIRA, M. M. C.
Afiliação:  Marcelo A. Morgano, ITAL; Cristiano Gomes de Faria, Embrapa Gado de Leite; Marco R. Ferrão, Universidade de Santa Cruz do Sul; Márcia M. C. Ferreira, Unicamp.
Título:  Determinação de açúcar total em café cru por espectroscopia no infravermelho próximo e regressão por mínimos quadrados parciais.
Ano de publicação:  2007
Fonte/Imprenta:  Química Nova, São Paulo, v. 30, n. 2, p. 346-350, 2007.
DOI:  https://doi.org/10.1590/S0100-40422007000200020
Idioma:  Português
Conteúdo:  In this work a fast method for the determination of the total sugar levels in samples of raw coffee was developed using the near infrared spectroscopy technique and multivariate regression. The sugar levels were initially obtained using gravimety as the reference method. Later on, the regression models were built from the near infrared spectra of the coffee samples. The original spectra were pre-treated according to the Kubelka-Munk transformation and multiplicative signal correction. The proposed analytical method made possible the direct determination of the total sugar levels in the samples with an error lower by 8% with respect to the conventional methodology.
Palavras-Chave:  Açúcar total; café cru; infravermelho próximo.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/596003/1/Determinacao-de-acucar-total-em-cafe-cru-por-espectroscopia-no-infravermelho-proximo.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Gado de Leite (CNPGL)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPGL15077 - 1UPCAP - DD
Fechar
Expressão de busca inválida. Verifique!!!
 
 

Embrapa
Todos os direitos reservados, conforme Lei n° 9.610
Política de Privacidade
Área Restrita

Embrapa Agricultura Digital
Av. André Tosello, 209 - Barão Geraldo
Caixa Postal 6041- 13083-886 - Campinas, SP
SAC: https://www.embrapa.br/fale-conosco

Valid HTML 4.01 Transitional