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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Agroindústria de Alimentos; Embrapa Tabuleiros Costeiros.
Data corrente:  07/10/2021
Data da última atualização:  09/05/2024
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  ARAUJO, T. T. S.; COSTA, J. M. A. R. da; RIBEIRO, F. DE O. S.; OLIVEIRA, A. C. DE J.; DIAS, J. DO N.; ARAUJO, A. R. DE; BARROS, A. B.; BRITO, M. DA P.; OLIVEIRA, T. M. DE; ALMEIDA, M. P. D.; CASTRO, K. N. de C.; FOGACA, F. H. dos S.; SILVA, D. A. da; SOUZA, B. W. S. DE.
Afiliação:  THAIS DANYELLE SANTOS ARAUJO, UFC; JOÃO MARCOS ANTÔNIO RODRIGUES DA COSTA, UFDPar; FABIO DE OLIVEIRA SILVA RIBEIRO, UFDPar; ANTONIA CARLA DE JESUS OLIVEIRA, UFPI; JHONES DO NASCIMENTO DIAS, UnB; ALYNE RODRIGUES DE ARAUJO, UFDPar; AYSLAN BATISTA BARROS, UFDPar; MANOEL DA PAIXÃO BRITO, UFDPar; TAIANE MARIA DE OLIVEIRA, UFDPar; MIGUEL PEIXOTO DE ALMEIDA, Universidade do Porto; KARINA NEOOB DE CARVALHO CASTRO, CPATC; FABIOLA HELENA DOS SANTOS FOGACA, CTAA; DURCILENE ALVES DA SILVA, UFDPar; BARTOLOMEU WARLENE SILVA DE SOUZA, UFC.
Título:  Nanoemulsion of cashew gum and clove essential oil (Ocimum gratissimum Linn) potentiating antioxidant and antimicrobial activity.
Ano de publicação:  2021
Fonte/Imprenta:  International Journal of Biological Macromolecules, v. 139, part A, p. 100-108, 2021.
DOI:  https://doi.org/10.1016/j.ijbiomac.2021.09.195
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  In this study, nanoemulsions of essential oil from Ocimum gratissimum (Linn) (EO) were produced using low and high energy techniques using cashew gum (CG) as a co-surfactant. The main constituents of the EO were determined by Gas Chromatography coupled with Mass Spectrometry (GC?MS), and their presence in the EO and in the formulations verified by Fourier Transform Infrared Spectroscopy (FTIR) and UV?visible spectrophotometry was observed the encapsulation efficiency (EE%), with colloidal stability. Nuclear magnetic resonance (NMR) was used to study cashew gum. Dynamic light scattering analysis (DLS) determined the nanoemulsion Z means, polydispersity index and the Zeta potential value, nanoparticle tracking analysis (NTA) were determined. The nanostructured EO showed better antibacterial action against the pathogenic gastroenteritis species Staphylococcus aureus, Escherichia coli and Salmonella enterica when compared to free EO. Atomic Force Microscopy (AFM) was used for morphological analysis of the nanoparticle and study of the action of the nanoemulsion through images of the cellular morphology of S. enterica. The antioxidant activity was evaluated against the ABTS radical (2,2?-azino-bis diazonium salt (3-ethylbenzothiazoline-6-sulfonic acid)). The encapsulation of EO in a nanostructured system improved its antibacterial and antioxidant activity, the low energy synthesis showed greater storage stability, remaining stable for 37?days.
Palavras-Chave:  Conservation; Nanopartículas.
Thesagro:  Caju; Conservação; Cravo; Cromatografia Gasosa; Gastroenterite; Óleo Essencial.
Thesaurus Nal:  Gastroenteritis; Nanotechnology.
Categoria do assunto:  F Plantas e Produtos de Origem Vegetal
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CPATC25898 - 1UPAAP - DD
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Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Meio Ambiente.
Data corrente:  27/05/1997
Data da última atualização:  18/12/2019
Autoria:  MORAES, G. J. de; SA, L. A. N. de; TAMBASCO, F. J.
Afiliação:  GILBERTO JOSE de MORAES, EMBRAPA-CNPMA; LUIZ ALEXANDRE NOGUEIRA DE SA, CNPMA; FERNANDO JUNQUEIRA TAMBASCO, CNPMA.
Título:  International exchange of microorganisms for biological control of pest species: a research point of view.
Ano de publicação:  1997
Fonte/Imprenta:  In: MARTINS, M.T.; SATO, M.I.Z.; TIEDGE, J.M.; HAGLER, L.C.N.; DOBEREINER, J.; SANCHEZ, P.A. Progress in microbial ecology. Santos: SBM / ICOME, 1997. p.413-418
ISBN:  85-85456-08-6
Idioma:  Inglês
Notas:  Trabalho apresentado no 7th International Symposium on Microbial Ecology. Santos, 27 de agosto a 01 de setembro de 1995.
Conteúdo:  Classical biological control involves the introduction, establishment and colonization of natural enemies to reduce damages caused by pest organisms. It is commonly conducted when effective, pre-established biocontrol agents are not available or when the summed effects of available agents is not enough to prevent significant pest damage. Most countries with intensive biocontrol activities regulate the importation and exportation of natural enemies to reduce the chances of unintentional introductions of undesirable organisms in those processes. Regulations are expected to fulfill its main goal, but should not be excessively restrictive to hinder biocontrol activities. FAO has dedicated itself to contribute to the establishment of guidelines that member countries could adopt or base themselves when defining their national regulations. Brazil is also developing its own protocol, which at the same time has been discussed with neighboring countries in the South for a harmonization of the rules. Regionally accepted protocols should always be considered, because political boundaries, and a natural enemy released in a country may easily spread into neighboring countries which share given ecosystems.
Palavras-Chave:  Biocontrol agents; Pest insects; Regulations.
Thesaurus NAL:  international cooperation; natural enemies; pathogens; pest control.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Meio Ambiente (CNPMA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPMA3251 - 1UPCPL - DD
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