|
|
Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Algodão. |
Data corrente: |
22/03/2016 |
Data da última atualização: |
29/01/2021 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
QUEIROGA, V. de P.; GIRAO, E. G.; ARAUJO, I. M. da S.; GONDIM, T. M. de S.; FREIRE, R. M. M.; VERAS, L. de G. C. |
Afiliação: |
VICENTE DE PAULA QUEIROGA, CNPA; ENIO GIULIANO GIRAO, CNPAT; IDILA MARIA DA SILVA ARAUJO, CNPAT; TARCISIO MARCOS DE SOUZA GONDIM, CNPA; ROSA MARIA MENDES FREIRE, CNPA; LUIZ DE GONZAGA CASTRO VERAS, CNPA. |
Título: |
Composição centesimal de amêndoas de coco babaçu em quatro tempos de armazenamento. |
Ano de publicação: |
2015 |
Fonte/Imprenta: |
Revista Brasileira de Produtos Agroindustriais, Campina Grande, v. 17, n. 2, p. 207-213, 2015. |
ISSN: |
1517-8595 |
Idioma: |
Português |
Notas: |
Título em inglês: Centesima lcomposition of the babassu coconut almond between four times of storage. |
Conteúdo: |
Resumo: Nas regiões produtoras de babaçu, verifica-se a falta de orientação técnica que melhore a qualidade e o rendimento do babaçueiro, especialmente do seu principal produto que é o óleo. Após a coleta dos frutos que caem ao solo, obtém da extração das amêndoas de frutos maduros o maior rendimento em óleo. Com este propósito objetivou-se, avaliar a composição química e mineral das amêndoas dos frutos de babaçu, provenientes do município de Barbalha, CE, submetidos às seguintes condições de armazenamento: sem armazenamento (frutos colhidos diretamente do cacho da planta), frutos caídos naturalmente ao chão com 7 dias de armazenamento, frutos com 180 dias de armazenamento a céu aberto e frutos com 180 dias de armazenamento em depósito com cobertura. No Laboratório de Análise de Alimentos da Embrapa Agroindústria Tropical, Fortaleza, CE determinou-se: teor de água, teor de óleo, proteína, cinza, carboidrato, nitrogênio (N), fósforo (P), potássio (K), cálcio (Ca), magnésio (Mg) e enxofre (S) a partir de 10 frutos coletados no ano agrícola 2013 por tratamento, em que os dados obtidos foram analisados em delineamento inteiramente casualizado com cinco repetições, tendo as médias sido comparadas pelo teste de Tukey. Com base nos resultados obtidos concluiu-se que: o rendimento em óleo (%) foi influenciado significativamente com o tempo de armazenamento e seu teor em óleo reduziu quando o fruto é colhido imaturo na planta. Enquanto os teores de água, proteína, nitrogênio, cálcio e enxofre apresentaram baixa concentração para os frutos armazenados aos 7 dias (T2) e 180 dias em depósito com cobertura (T4). Abstract: On producing areas of babassu, there are a lack of technical guidance to improve the quality and babassu”s yield, especially, its main product, the oil. After collecting the fruits that fall to the ground, it is obtained the extraction of ripe fruit kernels the highest oil yield. For this purpose it was aimed to evaluate the chemical and mineral composition of the fruit kernels of babassu, from the county of-Barbalha, CE, subjected to the following storage conditions: no storage (curl fruit picked straight from the plant), naturally fallen fruits with 7 days of storage, fruits with 180 days of storage in open air and fruits with 180 days storage in covered tanks. Laboratory of Food Analysis postharvest, Fortaleza, CE was determined: moisture content, oil content, protein, ash, carbohydrate, nitrogen (N), phosphorus (P), potassium (K), calcium (Ca), magnesium (Mg) and sulfur (S) from 10 fruits collected in the agricultural year 2013 per treatment, in which the data were analyzed in a completely randomized design with five replications, and the averages were compared by Tukey test. Based on the results obtained it was concluded that: the oil yield (%) was influenced significantly with storage time and its oil content decreased when the fruit is harvested immature plant. While the concentrations of moisture content, protein, N, Ca and S showed low concentration for fruits stored at 7 days (T2) and 180 days storage in covered tanks (T4). MenosResumo: Nas regiões produtoras de babaçu, verifica-se a falta de orientação técnica que melhore a qualidade e o rendimento do babaçueiro, especialmente do seu principal produto que é o óleo. Após a coleta dos frutos que caem ao solo, obtém da extração das amêndoas de frutos maduros o maior rendimento em óleo. Com este propósito objetivou-se, avaliar a composição química e mineral das amêndoas dos frutos de babaçu, provenientes do município de Barbalha, CE, submetidos às seguintes condições de armazenamento: sem armazenamento (frutos colhidos diretamente do cacho da planta), frutos caídos naturalmente ao chão com 7 dias de armazenamento, frutos com 180 dias de armazenamento a céu aberto e frutos com 180 dias de armazenamento em depósito com cobertura. No Laboratório de Análise de Alimentos da Embrapa Agroindústria Tropical, Fortaleza, CE determinou-se: teor de água, teor de óleo, proteína, cinza, carboidrato, nitrogênio (N), fósforo (P), potássio (K), cálcio (Ca), magnésio (Mg) e enxofre (S) a partir de 10 frutos coletados no ano agrícola 2013 por tratamento, em que os dados obtidos foram analisados em delineamento inteiramente casualizado com cinco repetições, tendo as médias sido comparadas pelo teste de Tukey. Com base nos resultados obtidos concluiu-se que: o rendimento em óleo (%) foi influenciado significativamente com o tempo de armazenamento e seu teor em óleo reduziu quando o fruto é colhido imaturo na planta. Enquanto os teores de água, proteína, nitrogênio, cálcio ... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Orbignya sp. |
Thesagro: |
Amêndoa; Armazenamento; Babaçu; Coco; Óleo. |
Thesaurus Nal: |
Chemical composition; Oils. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/141576/1/Composicao-centesimal-de-amendoas-de-coco-....pdf
|
Marc: |
LEADER 04107naa a2200301 a 4500 001 2041658 005 2021-01-29 008 2015 bl uuuu u00u1 u #d 022 $a1517-8595 100 1 $aQUEIROGA, V. de P. 245 $aComposição centesimal de amêndoas de coco babaçu em quatro tempos de armazenamento.$h[electronic resource] 260 $c2015 500 $aTítulo em inglês: Centesima lcomposition of the babassu coconut almond between four times of storage. 520 $aResumo: Nas regiões produtoras de babaçu, verifica-se a falta de orientação técnica que melhore a qualidade e o rendimento do babaçueiro, especialmente do seu principal produto que é o óleo. Após a coleta dos frutos que caem ao solo, obtém da extração das amêndoas de frutos maduros o maior rendimento em óleo. Com este propósito objetivou-se, avaliar a composição química e mineral das amêndoas dos frutos de babaçu, provenientes do município de Barbalha, CE, submetidos às seguintes condições de armazenamento: sem armazenamento (frutos colhidos diretamente do cacho da planta), frutos caídos naturalmente ao chão com 7 dias de armazenamento, frutos com 180 dias de armazenamento a céu aberto e frutos com 180 dias de armazenamento em depósito com cobertura. No Laboratório de Análise de Alimentos da Embrapa Agroindústria Tropical, Fortaleza, CE determinou-se: teor de água, teor de óleo, proteína, cinza, carboidrato, nitrogênio (N), fósforo (P), potássio (K), cálcio (Ca), magnésio (Mg) e enxofre (S) a partir de 10 frutos coletados no ano agrícola 2013 por tratamento, em que os dados obtidos foram analisados em delineamento inteiramente casualizado com cinco repetições, tendo as médias sido comparadas pelo teste de Tukey. Com base nos resultados obtidos concluiu-se que: o rendimento em óleo (%) foi influenciado significativamente com o tempo de armazenamento e seu teor em óleo reduziu quando o fruto é colhido imaturo na planta. Enquanto os teores de água, proteína, nitrogênio, cálcio e enxofre apresentaram baixa concentração para os frutos armazenados aos 7 dias (T2) e 180 dias em depósito com cobertura (T4). Abstract: On producing areas of babassu, there are a lack of technical guidance to improve the quality and babassu”s yield, especially, its main product, the oil. After collecting the fruits that fall to the ground, it is obtained the extraction of ripe fruit kernels the highest oil yield. For this purpose it was aimed to evaluate the chemical and mineral composition of the fruit kernels of babassu, from the county of-Barbalha, CE, subjected to the following storage conditions: no storage (curl fruit picked straight from the plant), naturally fallen fruits with 7 days of storage, fruits with 180 days of storage in open air and fruits with 180 days storage in covered tanks. Laboratory of Food Analysis postharvest, Fortaleza, CE was determined: moisture content, oil content, protein, ash, carbohydrate, nitrogen (N), phosphorus (P), potassium (K), calcium (Ca), magnesium (Mg) and sulfur (S) from 10 fruits collected in the agricultural year 2013 per treatment, in which the data were analyzed in a completely randomized design with five replications, and the averages were compared by Tukey test. Based on the results obtained it was concluded that: the oil yield (%) was influenced significantly with storage time and its oil content decreased when the fruit is harvested immature plant. While the concentrations of moisture content, protein, N, Ca and S showed low concentration for fruits stored at 7 days (T2) and 180 days storage in covered tanks (T4). 650 $aChemical composition 650 $aOils 650 $aAmêndoa 650 $aArmazenamento 650 $aBabaçu 650 $aCoco 650 $aÓleo 653 $aOrbignya sp 700 1 $aGIRAO, E. G. 700 1 $aARAUJO, I. M. da S. 700 1 $aGONDIM, T. M. de S. 700 1 $aFREIRE, R. M. M. 700 1 $aVERAS, L. de G. C. 773 $tRevista Brasileira de Produtos Agroindustriais, Campina Grande$gv. 17, n. 2, p. 207-213, 2015.
Download
Esconder MarcMostrar Marc Completo |
Registro original: |
Embrapa Algodão (CNPA) |
|
Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
URL |
Voltar
|
|
| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Gado de Leite. Para informações adicionais entre em contato com cnpgl.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Gado de Leite. |
Data corrente: |
30/01/2024 |
Data da última atualização: |
30/01/2024 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 3 |
Autoria: |
REIS, C. B. dos; OTENIO, M. H.; MELO JÚNIOR, A. M. de; DORNELAS, J. C. M.; CARMO, P. H. F. do; VIANA, R. de O.; RICOY, A. C. S.; ALVES, V. de S. |
Afiliação: |
CAMILA BRANDA DOS REIS, UNIVERSIDADE FEDERAL DE MINAS GERAIS; MARCELO HENRIQUE OTENIO, CNPGL; ANDERSON MACHADO DE MELO JUNIOR, UNIVERSIDADE FEDERAL DE JUIZ DE FORA; JOAO CARLOS MAIA DORNELAS, UNIVERSIDADE FEDERAL DE MINAS GERAIS; PAULO HENRIQUE FONSECA DO CARMO, UNIVERSIDADE FEDERAL DE MINAS GERAIS; ROBERTA DE OLIVEIRA VIANA, UNIVERSIDADE FEDERAL DE MINAS GERAIS; ANA CAROLINA SANTOS RICOY, UNIVERSIDADE FEDERAL DE MINAS GERAIS; VIVIANE DE SOUZA ALVES, UNIVERSIDADE FEDERAL DE MINAS GERAIS. |
Título: |
Virulence profile of Candida spp. isolated from an anaerobic biodigester supplied with dairy cattle waste. |
Ano de publicação: |
2024 |
Fonte/Imprenta: |
Microbial Pathogenesis, v. 187, 106516, 2024. |
DOI: |
https://doi.org/10.1016/j.micpath.2023.106516 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Anaerobic biodigesters play a crucial role in enhancing animal waste management. However, the presence of pathogens in the biodigestion process poses a significant concern. Candida spp., a widespread fungus known for its opportunistic nature and adaptability to diverse environmental conditions, including reciprocal transmission between humans and animals, is one such pathogen of concern. Therefore, it is imperative to assess the virulence profile of Candida spp. originating from anaerobic biodigestion processes. Here we demonstrate that strains isolated from the biodigestion process of dairy cattle waste exhibit noteworthy virulence mechanisms, surpassing the virulence of clinical control strains. After we identified strains from affluent, effluent, and biofertilizer, we observed that all analyzed isolates produced biofilm. Additionally, a substantial proportion of these isolates demonstrated phospholipase production, while only a few strains exhibited protease production. Furthermore, all strains exhibited resistance or dose-dependent responses to amphotericin B and itraconazole, with the majority displaying resistance to fluconazole. In the in vivo test, we observed a significant correlation (p < 0.05) between the LT50 and biofilm formation as well as hyphae/pseudohyphae production. Additionally, some isolates demonstrated a quicker nematode-killing capacity compared to clinical controls. Our findings underscore the considerable pathogenic potential of certain Candida species present in the dynamics of anaerobic biodigestion. Importantly, the anaerobic biodigester system did not eliminate Candida strains from dairy cattle waste, highlighting the need for caution in utilizing biodigester products. We advocate for further studies to explore the virulence of other microorganisms in various animal production contexts. Furthermore, our results emphasize the urgency of enhancing waste treatment methods to effectively eliminate pathogens and curb their potential dissemination. MenosAnaerobic biodigesters play a crucial role in enhancing animal waste management. However, the presence of pathogens in the biodigestion process poses a significant concern. Candida spp., a widespread fungus known for its opportunistic nature and adaptability to diverse environmental conditions, including reciprocal transmission between humans and animals, is one such pathogen of concern. Therefore, it is imperative to assess the virulence profile of Candida spp. originating from anaerobic biodigestion processes. Here we demonstrate that strains isolated from the biodigestion process of dairy cattle waste exhibit noteworthy virulence mechanisms, surpassing the virulence of clinical control strains. After we identified strains from affluent, effluent, and biofertilizer, we observed that all analyzed isolates produced biofilm. Additionally, a substantial proportion of these isolates demonstrated phospholipase production, while only a few strains exhibited protease production. Furthermore, all strains exhibited resistance or dose-dependent responses to amphotericin B and itraconazole, with the majority displaying resistance to fluconazole. In the in vivo test, we observed a significant correlation (p < 0.05) between the LT50 and biofilm formation as well as hyphae/pseudohyphae production. Additionally, some isolates demonstrated a quicker nematode-killing capacity compared to clinical controls. Our findings underscore the considerable pathogenic potential of certain Candida spec... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Antifúngico; Biodigestão; Levedura; Resíduo animal. |
Thesagro: |
Biodigestor; Fungo; Gado Leiteiro; Resíduo. |
Categoria do assunto: |
L Ciência Animal e Produtos de Origem Animal |
Marc: |
LEADER 02930naa a2200313 a 4500 001 2161445 005 2024-01-30 008 2024 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttps://doi.org/10.1016/j.micpath.2023.106516$2DOI 100 1 $aREIS, C. B. dos 245 $aVirulence profile of Candida spp. isolated from an anaerobic biodigester supplied with dairy cattle waste.$h[electronic resource] 260 $c2024 520 $aAnaerobic biodigesters play a crucial role in enhancing animal waste management. However, the presence of pathogens in the biodigestion process poses a significant concern. Candida spp., a widespread fungus known for its opportunistic nature and adaptability to diverse environmental conditions, including reciprocal transmission between humans and animals, is one such pathogen of concern. Therefore, it is imperative to assess the virulence profile of Candida spp. originating from anaerobic biodigestion processes. Here we demonstrate that strains isolated from the biodigestion process of dairy cattle waste exhibit noteworthy virulence mechanisms, surpassing the virulence of clinical control strains. After we identified strains from affluent, effluent, and biofertilizer, we observed that all analyzed isolates produced biofilm. Additionally, a substantial proportion of these isolates demonstrated phospholipase production, while only a few strains exhibited protease production. Furthermore, all strains exhibited resistance or dose-dependent responses to amphotericin B and itraconazole, with the majority displaying resistance to fluconazole. In the in vivo test, we observed a significant correlation (p < 0.05) between the LT50 and biofilm formation as well as hyphae/pseudohyphae production. Additionally, some isolates demonstrated a quicker nematode-killing capacity compared to clinical controls. Our findings underscore the considerable pathogenic potential of certain Candida species present in the dynamics of anaerobic biodigestion. Importantly, the anaerobic biodigester system did not eliminate Candida strains from dairy cattle waste, highlighting the need for caution in utilizing biodigester products. We advocate for further studies to explore the virulence of other microorganisms in various animal production contexts. Furthermore, our results emphasize the urgency of enhancing waste treatment methods to effectively eliminate pathogens and curb their potential dissemination. 650 $aBiodigestor 650 $aFungo 650 $aGado Leiteiro 650 $aResíduo 653 $aAntifúngico 653 $aBiodigestão 653 $aLevedura 653 $aResíduo animal 700 1 $aOTENIO, M. H. 700 1 $aMELO JÚNIOR, A. M. de 700 1 $aDORNELAS, J. C. M. 700 1 $aCARMO, P. H. F. do 700 1 $aVIANA, R. de O. 700 1 $aRICOY, A. C. S. 700 1 $aALVES, V. de S. 773 $tMicrobial Pathogenesis$gv. 187, 106516, 2024.
Download
Esconder MarcMostrar Marc Completo |
Registro original: |
Embrapa Gado de Leite (CNPGL) |
|
Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
Fechar
|
Expressão de busca inválida. Verifique!!! |
|
|