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1.Imagem marcado/desmarcadoLOCATELLI, G. O.; FINKLER, C. L. L.; MASCARIN, G. M.; LOBO JUNIOR, M.; BUENO, L. A. Optimization of microesclerotia production by Trichoderma asperellum. In: SIMPÓSIO NACIONAL DE BIOPROCESSOS, 21.; SIMPÓSIO DE HIDRÓLISE ENZIMÁTICA DE BIOMASSA, 12., 2017, Aracajú, SE. [Anais ...]. São Paulo: Associação Brasileira de Engenharia Química, 2017.

Biblioteca(s): Embrapa Arroz e Feijão.

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2.Imagem marcado/desmarcadoLOPES, A. R. O.; LOCATELLI, G. O.; LOBO JUNIOR, M.; MASCARIN, G. M.; LUNA-FINKLER, C. L. Obtenção de cápsulas de alginato contendo Trichoderma asperellum T356. Blucher Chemical Engineering Proceedings, v. 1, n. 5, p. 2013-2035, set. 2018. Edição dos anais do XXII Congresso Brasileiro de Engenharia Química e do XVII Encontro Brasileiro sobre o Ensino de Engenharia Química, São Paulo, 2018. p. 2031-2035.

Biblioteca(s): Embrapa Meio Ambiente.

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3.Imagem marcado/desmarcadoLOPES, A. R. O.; LOCATELLI, G. O.; LOBO JUNIOR, M.; MASCARIN, G. M.; LUNA-FINKLER, C. L. Obtenção de cápsulas de alginato contendo Trichoderma asperellum T356. Blucher Chemical Engineering Proceedings, v. 1, n. 5, p. 2013-2035, set. 2018. Edição dos anais do XXII Congresso Brasileiro de Engenharia Química e do XVII Encontro Brasileiro sobre o Ensino de Engenharia Química, São Paulo, 2018. p. 2031-2035.

Biblioteca(s): Embrapa Arroz e Feijão.

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4.Imagem marcado/desmarcadoLOCATELLI, G. O.; PIMENTEL, M. F.; BUENO, L. A.; LOBO JUNIOR, M.; MASCARIN, G. M.; FINKLER, C. L. L. Production of microsclerotia by Trichoderma asperellum through submerged liquid fermentation using low-cost nitrogen and carbon sources. Biocatalysis and Agricultural Biotechnology, v. 44, article 102455, 2022.

Biblioteca(s): Embrapa Arroz e Feijão; Embrapa Meio Ambiente.

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5.Imagem marcado/desmarcadoLOPES, A. R. de O.; LOCATELLI, G. O.; BARBOSA, R. de M.; LOBO JUNIOR, M.; MASCARIN, G. M.; FINKLER, C. L. L. Preparation, characterisation and cell viability of encapsulated Trichoderma asperellumin alginate beads. Journal of Microencapsulation, v. 37, n. 3, p. 270-282, 2020.

Biblioteca(s): Embrapa Arroz e Feijão; Embrapa Meio Ambiente.

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Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Arroz e Feijão; Embrapa Meio Ambiente.
Data corrente:  13/09/2022
Data da última atualização:  14/09/2022
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  A - 1
Autoria:  LOCATELLI, G. O.; PIMENTEL, M. F.; BUENO, L. A.; LOBO JUNIOR, M.; MASCARIN, G. M.; FINKLER, C. L. L.
Afiliação:  GABRIEL OLIVO LOCATELLI, UNIVERSIDADE FEDERAL RURAL DE PERNAMBUCO; MARIA FERNANDA PIMENTEL, UNIVERSIDADE FEDERAL DE PERNAMBUCO; LUCIANO AVALLONE BUENO, UNIVERSIDADE FEDERAL DO ABC; MURILLO LOBO JUNIOR, CNPAF; GABRIEL MOURA MASCARIN, CNPMA; CHRISTINE LAMENHA LUNA FINKLER, UNIVERSIDADE FEDERAL DE PERNAMBUCO.
Título:  Production of microsclerotia by Trichoderma asperellum through submerged liquid fermentation using low-cost nitrogen and carbon sources.
Ano de publicação:  2022
Fonte/Imprenta:  Biocatalysis and Agricultural Biotechnology, v. 44, article 102455, 2022.
ISSN:  1878-8181
DOI:  https://doi.org/10.1016/j.bcab.2022.102455
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Abstract: The aim of this work is to optimize the nutritional conditions using low-cost carbon and nitrogen sources for microsclerotia (MS) production of two Brazilian Trichoderma asperellum strains (BRM-29576 and BRM-29104). A fractional factorial design was used to investigate five variables: carbon source, carbon concentration, nitrogen source, C:N ratio and fungal strain. In this study, the optimal nutritional conditions for improving MS yield were achieved using sucrose and autolyzed yeast, carbon concentration at 20 g L-1 and C:N ratio of 10:1 for the BRM-29104 strain, which outperformed the other strain and yielded up to 2.5 (±0.9) × 104 MS mL-1 within 7 days of fermentation. Sucrose and autolyzed yeast are two economically available carbon and nitrogen sources in Brazil that are suitable for MS production by T. asperellum BRM-29104. Vacuum filtration of MS biomass through nylon filter (200 mesh/74 micrometer) increased MS concentration, resulting in up to 1.8 (±0.2) × 105 MS g-1. Our results support a cost-efficient liquid medium to achieve high MS yields by strain BRM-29104 in combination with an easy method to harvest and concentrate MS from culture broth for further formulation development.
Palavras-Chave:  Autolyzed yeast; Biofungicides; C N ratio; Microsclerotia.
Thesagro:  Carbono; Farinha; Fermentação; Fungo Para Controle Biológico; Nitrogênio; Sorgo; Trichoderma.
Thesaurus NAL:  Biological control agents; Liquid state fermentation; Sorghum flour; Trichoderma asperellum.
Categoria do assunto:  H Saúde e Patologia
X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Arroz e Feijão (CNPAF)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPAF36504 - 1UPCAP - DD20222022
CNPMA17231 - 1UPCAP - DD
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