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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Semiárido. |
Data corrente: |
17/11/2016 |
Data da última atualização: |
25/01/2017 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Anais de Congresso |
Autoria: |
CIPRIANO, R. L.; LIMA, M. A. C. de; LEAO, P. C. de S.; FELIX, D. T. |
Afiliação: |
RENATA LEAL CIPRIANO, Bolsista CNPq; MARIA AUXILIADORA COELHO DE LIMA, CPATSA; PATRICIA COELHO DE SOUZA LEAO, CPATSA; DÉBORA TAMARA FELIX, Bolsista FACEPE. |
Título: |
Porta-enxertos e diferenciação da qualidade da uva BRS Magna no Submédio do Vale do São Francisco: primeiro ciclo de avaliação. |
Ano de publicação: |
2016 |
Fonte/Imprenta: |
In: JORNADA DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA DA EMBRAPA SEMIÁRIDO, 11., 2016, Petrolina. Anais... Petrolina: Embrapa Semiárido, 2016. |
Páginas: |
p. 255-260. |
Série: |
(Embrapa Semiárido. Documentos, 271). |
ISSN: |
1808-9992 |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
O estudo foi realizado com o objetivo de determinar a influência de porta-enxertos sobre a qualidade da uva ?BRS Magna?, em primeiro ciclo de avaliação, nas condições de produção do Vale do São Francisco. Foram estudados sete porta-enxertos: ?IAC 313?, ?IAC 572?, ?IAC 766?, ?SO4?, ?Paulsen 1103?, ?Harmony? e ?Freedom?, em delineamento experimental em blocos ao acaso, com quatro repetições. A influência dos porta-enxertos sobre as características das uvas ?BRS Magna? foi associada a atributos químicos, sendo que o uso de ?Freedom? resultou em maiores teores de antocianinas, associados a valores de polifenóis extraíveis totais, flavonoides amarelos, sólidos solúveis e açúcares solúveis totais que diferenciam sua qualidade. |
Palavras-Chave: |
Grapeas; Manejo da planta; Porta-enxerto; Qualidade da uva; Uva para suco; Vale do São Francisco; Variedade BRS Magna. |
Thesagro: |
Composição Química; Uva; Vitis Vinifera. |
Categoria do assunto: |
F Plantas e Produtos de Origem Vegetal |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/150162/1/255.pdf
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Marc: |
LEADER 01736nam a2200301 a 4500 001 2056498 005 2017-01-25 008 2016 bl uuuu u00u1 u #d 022 $a1808-9992 100 1 $aCIPRIANO, R. L. 245 $aPorta-enxertos e diferenciação da qualidade da uva BRS Magna no Submédio do Vale do São Francisco$bprimeiro ciclo de avaliação. 260 $aIn: JORNADA DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA DA EMBRAPA SEMIÁRIDO, 11., 2016, Petrolina. Anais... Petrolina: Embrapa Semiárido$c2016 300 $ap. 255-260. 490 $a(Embrapa Semiárido. Documentos, 271). 520 $aO estudo foi realizado com o objetivo de determinar a influência de porta-enxertos sobre a qualidade da uva ?BRS Magna?, em primeiro ciclo de avaliação, nas condições de produção do Vale do São Francisco. Foram estudados sete porta-enxertos: ?IAC 313?, ?IAC 572?, ?IAC 766?, ?SO4?, ?Paulsen 1103?, ?Harmony? e ?Freedom?, em delineamento experimental em blocos ao acaso, com quatro repetições. A influência dos porta-enxertos sobre as características das uvas ?BRS Magna? foi associada a atributos químicos, sendo que o uso de ?Freedom? resultou em maiores teores de antocianinas, associados a valores de polifenóis extraíveis totais, flavonoides amarelos, sólidos solúveis e açúcares solúveis totais que diferenciam sua qualidade. 650 $aComposição Química 650 $aUva 650 $aVitis Vinifera 653 $aGrapeas 653 $aManejo da planta 653 $aPorta-enxerto 653 $aQualidade da uva 653 $aUva para suco 653 $aVale do São Francisco 653 $aVariedade BRS Magna 700 1 $aLIMA, M. A. C. de 700 1 $aLEAO, P. C. de S. 700 1 $aFELIX, D. T.
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Registro original: |
Embrapa Semiárido (CPATSA) |
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Biblioteca |
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Tipo/Formato |
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Volume |
Status |
URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Uva e Vinho. |
Data corrente: |
31/03/2021 |
Data da última atualização: |
31/03/2021 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
B - 1 |
Autoria: |
VERÍSSIMO, C. M.; ALCANTARA, R. L.; ANDRADE LIMA, L. L. DE; PEREIRA, G. E.; MACIEL, M. I. S. |
Afiliação: |
CAIO MONTEIRO VERÍSSIMO, Food Science and Technology Graduate Program, Federal University of Para?´ba, Cidade Universitaria, Conjunto Presidente Castelo Branco ´ III s/n, Joao Pessoa PB, CEP 58051-900, Brazi; RAFAEL LOPES ALCANTARA, Department of Rural Technology, Federal Rural University of Pernambuco, Rua Dom Manuel de Medeiros s/n, Dois Irmaos, Recife PE, ˜ CEP 52171-900, Brazil; LUCIANA LEITE DE ANDRADE LIMA, Department of Rural Technology, Federal Rural University of Pernambuco, Rua Dom Manuel de Medeiros s/n, Dois Irmaos, Recife PE, ˜ CEP 52171-900, Brazil; GIULIANO ELIAS PEREIRA, CNPUV; MARIA INES SUCUPIRA MACIEL, Consumer Science Department, Federal Rural University of Pernambuco, Rua Dom Manuel de Medeiros s/n, Dois Irmaos, Recife ˜ Pernambuco, CEP 52171-900, Brazil. |
Título: |
Impact of chemical profile on sensory evaluation of tropical red wines. |
Ano de publicação: |
2021 |
Fonte/Imprenta: |
International Journal of Food Science and Technology, 2021. Online. |
DOI: |
10.1111/ijfs.14987 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
This study evaluated the correlation between the chemical composition of red wines and the sensory perception of the products. The visual, gustatory and flavour attributes of eight samples of tropical red wines were characterised by semi-trained panellists using the check-all-that-apply methodology. Titratable and volatile acidity, pH, contents of ethanol, total polyphenols and anthocyanins, and the chromatic parameters of the red wine samples were determined. The analysis of the correlations between visual attributes and sensory perception indicated that the evaluation of the wine colour attributes can predict other sensory characteristics related to aromas and flavours. This enabled the wine tasters to distinguish subtle variations in the visual attributes of the product. The results of this study indicated that panellists who underwent short-term training can sensorially perceive the influence of physicochemical variables on wine quality. Additionally, the correlation analysis enabled the identification of production adjustments and the understanding of the consumer perception of a complex product. Keywords Check-all-that-apply, consumer analysis, correlation, Sao Francisco Valley, wine quality |
Palavras-Chave: |
Check-all-that-apply; Consumer analysis; Sao Francisco Valley. |
Thesaurus NAL: |
Correlation; Wine quality; Wines. |
Categoria do assunto: |
W Química e Física |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/222272/1/Pereira-2021-Impact-of-chemical-profile-on-sensory-evaluation-of-tropical-red-wines.pdf
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Marc: |
LEADER 01968naa a2200253 a 4500 001 2131003 005 2021-03-31 008 2021 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $a10.1111/ijfs.14987$2DOI 100 1 $aVERÍSSIMO, C. M. 245 $aImpact of chemical profile on sensory evaluation of tropical red wines.$h[electronic resource] 260 $c2021 520 $aThis study evaluated the correlation between the chemical composition of red wines and the sensory perception of the products. The visual, gustatory and flavour attributes of eight samples of tropical red wines were characterised by semi-trained panellists using the check-all-that-apply methodology. Titratable and volatile acidity, pH, contents of ethanol, total polyphenols and anthocyanins, and the chromatic parameters of the red wine samples were determined. The analysis of the correlations between visual attributes and sensory perception indicated that the evaluation of the wine colour attributes can predict other sensory characteristics related to aromas and flavours. This enabled the wine tasters to distinguish subtle variations in the visual attributes of the product. The results of this study indicated that panellists who underwent short-term training can sensorially perceive the influence of physicochemical variables on wine quality. Additionally, the correlation analysis enabled the identification of production adjustments and the understanding of the consumer perception of a complex product. Keywords Check-all-that-apply, consumer analysis, correlation, Sao Francisco Valley, wine quality 650 $aCorrelation 650 $aWine quality 650 $aWines 653 $aCheck-all-that-apply 653 $aConsumer analysis 653 $aSao Francisco Valley 700 1 $aALCANTARA, R. L. 700 1 $aANDRADE LIMA, L. L. DE 700 1 $aPEREIRA, G. E. 700 1 $aMACIEL, M. I. S. 773 $tInternational Journal of Food Science and Technology, 2021. Online.
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Registro original: |
Embrapa Uva e Vinho (CNPUV) |
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