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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Caprinos e Ovinos. |
Data corrente: |
23/04/2009 |
Data da última atualização: |
29/01/2013 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
ARAUJO, A. M. de; GUIMARÃES, S. E. F.; MACHADO, T. M. M.; LOPES, P. S.; PEREIRA, C. S.; SILVA, F. L. R. da; RODRIGUES, M. T.; COLUMBIANO, V. de S.; FONSECA, C. G. da. |
Afiliação: |
ADRIANA MELLO DE ARAUJO, CPAMN; Francisco Luiz Ribeiro da Silva, CNPC. |
Título: |
Genetic diversity between herds of Alpine and Saanen dairy goats and the naturalized Brazilian Moxotó breed. |
Ano de publicação: |
2006 |
Fonte/Imprenta: |
Genetics and Molecular Biology, São Paulo, v. 29, n. 1, p. 67-79, 2006. |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Brazilian naturalized goat breeds are adapted to the semiarid conditions prevalent in the Northeast region of the country (which has the largest Brazilian goat heard) and represent an as yet uninvestigated source of genetic diversity. Currently, imported goat breeds are crossed with Brazilian naturalized goat breeds, endangering the genetic potential of the naturalized breeds. We used 11 microsatellite markers to determine the genetic diversity among imported (non-naturalized) dairy Alpine and Saanen goats and naturalized Brazilian Moxotó goats. We genotyped 292 goats from three herds (one private, one from the University of Minas Gerais and the Moxotó conservation herd from Embrapa Caprinos) and found that the general heterozygosity was 0.6952 for Alpine, 0.7043 for Saanen and 0.4984 for Moxotó goats. The number of alleles ranged from 5 (INRA005) to 11 (BM3205), with an average of 7 alleles per locus in the imported breeds and 3.5 alleles per locus in the Moxotó breed. Mean differentiation between populations was higher for herds (FSTS = 0.0768) than for breeds (FSTP = 0.0263), indicating similarity between the imported breeds and the existence of crosses between them. Nei's genetic distance was highest between the Moxotó breed and the imported breeds. These indicate that further studies using these molecular markers would be fruitful. |
Palavras-Chave: |
Conservation; Distância genética; Diversidade genética; Genetic diversity; Microsatellite; Microsatellites; Microssatélite; Raça Alpina. |
Thesagro: |
Caprino; DNA; Genética Animal. |
Thesaurus Nal: |
Genetic distance; Goats; Microsatellite repeats; Saanen. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Caprinos e Ovinos (CNPC) |
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Biblioteca |
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Classificação |
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Registro |
Volume |
Status |
URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Tabuleiros Costeiros. |
Data corrente: |
05/01/2017 |
Data da última atualização: |
05/01/2017 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Anais de Congresso |
Autoria: |
BARROSO NETO, J.; GALVAO, D. M. de O.; MANOS, M. G. L.; MORAIS, L. de C. |
Afiliação: |
JURACY BARROSO NETO; DEISE MARIA DE OLIVEIRA GALVAO, CPATC; MARIA GEOVANIA LIMA MANOS, CPATC; LETICIA DE CARVALHO MORAIS. |
Título: |
Desafios na produção de alimentos para estudos de avaliação sensorial e nutricional: o caso dos biofortificados em campos experimentais da Embrapa em Sergipe. |
Ano de publicação: |
2016 |
Fonte/Imprenta: |
In: CONGRESSO DA SOCIEDADE BRASILEIRA DE ECONOMIA, ADMINISTRAÇÃO E SOCIOLOGIA RURAL, 54., 2016, Maceió. Desenvolvimento, território e biodiversidade. MAceió: UFAL: SOBER, 2016. |
Idioma: |
Português |
Palavras-Chave: |
Alimento biofortificado; Food; Produção de alimento. |
Thesagro: |
Alimento; Segurança alimentar. |
Thesaurus NAL: |
Food production; Food security. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/152851/1/Desafios.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Tabuleiros Costeiros (CPATC) |
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