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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Algodão. |
Data corrente: |
01/12/2015 |
Data da última atualização: |
21/03/2016 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
RAMOS, J. P. C.; LUZ, L. N. da; CAVALCANTI, J. J. V.; LIMA, L. M. de; FREIRE, R. M. M.; MELO FILHO, P. de A.; SANTOS, R. C. dos. |
Afiliação: |
JEAN PIERRE CORDEIRO RAMOS, UEPB - CAMPINA GRANDE/PB; LUCAS NUNES DA LUZ, UNIVERSIDADE FEDERAL DO CARIRI - CRATO/CE; JOSE JAIME VASCONCELOS CAVALCANTI, CNPA; LIZIANE MARIA DE LIMA, CNPA; ROSA MARIA MENDES FREIRE, CNPA; Péricles de Albuquerque Melo Filho, UNIVERSIDADE FEDERAL RURAL DE PERNAMBUCO; ROSEANE CAVALCANTI DOS SANTOS, CNPA. |
Título: |
Clustering fastigiata peanut accessions for selection of early mature types suitable for the food market. |
Ano de publicação: |
2015 |
Fonte/Imprenta: |
Australian Journal of Crop Science, v. 9, n. 11, p. 1089-1094, 2015. |
ISSN: |
1835-2707 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Germplasm collections are the main raw material for breeding programs. Peanut is an important oilseed that serves to oil and food markets. The identification of early-mature genotypes and earliness adds benefits to crop production as it minimizes the costs of management and the losses of pod production due to occurrence of dry periods. In this paper, we estimate the genetic divergence in 77 peanut accessions (subsp. fastigiata), using three clustering methods, in order to identify early-mature genotypes and earliness for food market. The accessions were grown in field and phenotyped for 19 qualitative and quantitative traits. The Tocher methodology was employed for discriminating Valencia accessions. Both UPGMA and Principal Components Analysis (PCA) were used to identify and cluster genotypes. The results identified at least, two groups including high yield-earliness (fastigiata) and drought tolerance (vulgaris) accessions, promising for food market. These methodologies provided interesting combinations for further using in breeding program aiming to generate early-mature lines for food market with adaptability to semi-arid environments. |
Palavras-Chave: |
Food; Oil; Peanut. |
Thesagro: |
Amendoim; Arachis hypogaea; Germoplasma. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/134465/1/australianjournal.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Algodão (CNPA) |
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Biblioteca |
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Origem |
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Volume |
Status |
URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
Data corrente: |
28/12/2020 |
Data da última atualização: |
15/09/2023 |
Tipo da produção científica: |
Comunicado Técnico/Recomendações Técnicas |
Autoria: |
GALDEANO, M. C.; GOMES, F. dos S.; TONON, R. V.; ALMEIDA, E. L. de; MOULIN, L. C.; SÁ, D. de G. C. F. de. |
Afiliação: |
MELICIA CINTIA GALDEANO, CTAA; FLAVIA DOS SANTOS GOMES, CTAA; RENATA VALERIANO TONON, CTAA; Eveline Lopes de Almeida, UFRJ; Laís Cordeiro Moulin, UFRJ; DANIELA DE GRANDI C FREITAS DE SA, CTAA. |
Título: |
Produção de Biscoitos Salgados do Tipo Snack Cracker com Corante Natural à Base de Melancia. |
Ano de publicação: |
2020 |
Fonte/Imprenta: |
Rio de Janeiro: Embrapa Agroindústria de Alimentos, 2020. |
Páginas: |
6 p. |
Série: |
(Embrapa Agroindústria de Alimentos. Comunicado Técnico, 243). |
ISSN: |
0103 5231 |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
Biscoitos do tipo snack cracker são produtos de conveniência amplamente consumidos por pessoas de todas as idades. A possibilidade de adição de corantes naturais para torná-los mais atrativos, especialmente por crianças, atende a uma demanda crescente pela redução de aditivos sintéticos. Neste documento foram apresentados a formulação e o modo de fazer dos biscoitos snack cracker adicionados de suco concentrado de melancia, que contém o pigmento licopeno. Foi verificado que os produtos apresentam excelentes características de qualidade e estabilidade durante armazenagem. |
Palavras-Chave: |
Aditivos naturais; Licopeno; Produtos de conveniência. |
Thesaurus NAL: |
Food technology. |
Categoria do assunto: |
Q Alimentos e Nutrição Humana |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/219704/1/CT-243-biscoito-cracker.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA) |
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