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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Amazônia Oriental.
Data corrente:  20/10/2009
Data da última atualização:  20/10/2022
Tipo da produção científica:  Artigo em Anais de Congresso / Nota Técnica
Autoria:  MONTEIRO, E. M. M.; BRASIL, E. C.; LOURENÇO JÚNIOR, J. de B.; COSTA, N. A. da; OLIVEIRA, C. do S. B. de; COSTA, E. de J. F.
Afiliação:  EDWANA MARA MOREIRA MONTEIRO, UFRA; EDILSON CARVALHO BRASIL, CPATU; JOSÉ DE BRITO LOURENÇO JÚNIOR, UFRA; NORTON AMADOR DA COSTA, CPATU; CRISTIANE DO SOCORRO BARROS DE OLIVEIRA, Graduanda UFRA; ÉRICA DE JESUS FERNANDES COSTA, Graduanda UFRA.
Título:  Dinâmica da produção da forragem Brachiaria humidicola em função da aplicação de produtos orgânicos e fósforo.
Ano de publicação:  2009
Fonte/Imprenta:  In: CONGRESSO BRASILEIRO DE CIÊNCIA DO SOLO, 32., 2009, Fortaleza. O solo e a produção de bioenergia: perspectivas e desafios. Fortaleza: SBCS, 2009.
Descrição Física:  1 CD-ROM.
Idioma:  Português
Conteúdo:  Com o objetivo de avaliar a influência da adubação orgânica na produção de biomassa da forragem Brachiaria humidicola (quicuio-da-amazônia), foi instalado o experimento no município de Castanhal, nordeste do estado do Pará...
Palavras-Chave:  Fertilizantes alternativos; Otimização de pastagens; Quicuio-da-amazônia.
Thesagro:  Biomassa.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/43698/1/2299.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Amazônia Oriental (CPATU)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CPATU41224 - 1UPCAA - CDCD 00184
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Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Pecuária Sudeste.
Data corrente:  01/09/2022
Data da última atualização:  01/09/2022
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  A - 1
Autoria:  FANALLI, S. L.; SILVA, B. P. M. DA; GOMES, J. D.; CICONELLO, F. N.; ALMEIDA, V. V. DE; FREITAS, F. A. O.; MOREIRA, G. C. M.; VIGNATO, B. S.; AFONSO, J.; REECY, J.; KOLTES, J.; KOLTES, D.; REGITANO, L. C. de A.; BAILEIRO, J. C. DE C.; FREITAS, L.; COUTINHO, L. L.; FUKUMASU, H.; ALENCAR, S. M. DE; LUCHIARI FILHO, A.; CESAR, A. S. M.
Afiliação:  SIMARA LARISSA FANALLI, University of São Paulo; BRUNA PEREIRA MARTINS DA SILVA, University of São Paulo; JULIA DEZEN GOMES, University of São Paulo; FERNANDA NERY CICONELLO, University of São Paulo; VIVIAN VEZZONI DE ALMEIDA, Federal University of Goiás; FELIPE ANDRÉ OLIVEIRA FREITAS, University of São Paulo; GABRIEL COSTA MONTEIRO MOREIRA, University of Liège; BÁRBARA SILVA-VIGNATO, University of São Paulo; JULIANA AFONSO, University Federal of São Carlos; JAMES REECY, Iowa State University; JAMES KOLTES, Iowa State University; DAWN KOLTES, Iowa State University; LUCIANA CORREIA DE ALMEIDA REGITANO, CPPSE; JÚLIO CESAR DE CARVALHO BAILEIRO, University of São Paulo; LUCIANA FREITAS, DB Genética de Suínos; LUIZ LEHMANN COUTINHO, University of São Paulo; HEIDGE FUKUMASU, University of São Paulo; SEVERINO MATIAS DE ALENCAR, University of São Paulo; ALBINO LUCHIARI FILHO, University of São Paulo; ALINE SILVA MELLO CESAR, University of São Paulo.
Título:  Effect of dietary soybean oil inclusion on liver-related transcription factors in a pig model for metabolic diseases.
Ano de publicação:  2022
Fonte/Imprenta:  Scientific Reports, v. 12, 10318, jun. 2022.
Páginas:  10 p.
DOI:  https://doi.org/10.1038/s41598-022-14069-1
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Dietary fatty acids (FA) are components of the lipids, which contribute to membrane structure, energy input, and biological functions related to cellular signaling and transcriptome regulation. However, the consumers still associate dietary FA with fat deposition and increased occurrence of metabolic diseases such as obesity and atherosclerosis. Previous studies already demonstrated that some fatty acids are linked with inflammatory response, preventing metabolic diseases. To better understand the role of dietary FA on metabolic diseases, for the first time, a study to identify key transcription factors (TF) involved in lipid metabolism and inflammatory response by transcriptome analysis from liver samples of animal models was performed. The key TF were identified by functional enrichment analysis from the list of differentially expressed genes identified in liver samples between 35 pigs fed with 1.5% or 3.0% soybean oil. The functional enrichment analysis detected TF linked to lipid homeostasis and inflammatory response, such as RXRA, EGFR, and SREBP2 precursor. These findings demonstrated that key TF related to lipid metabolism could be modulated by dietary inclusion of soybean oil. It could contribute to nutrigenomics research field that aims to elucidate dietary interventions in animal and human health, as well as to drive food technology and science.
Palavras-Chave:  Dietary FA on metabolic diseases; Dietary fatty acids; Dietary interventions; Human metabolic diseases; Lipid homeostasis; Transcriptome profile of animal models.
Thesaurus NAL:  Lipid metabolism; Nutrigenomics.
Categoria do assunto:  Q Alimentos e Nutrição Humana
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1145965/1/EffectDietarySoybean.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Pecuária Sudeste (CPPSE)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CPPSE25745 - 1UPCAP - DDPROCI-2022.00089FAN2022.00162
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