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Registros recuperados : 20 | |
9. | | NOCE, M. A.; SOUZA, I. F. de; KARAM, D.; FRANÇA, A. C. Dinâmica populacional de plantas daninhas no milho (Zea mays), sob influência de palhadas de gramíneas forrageiras. In: CONGRESSO NACIONAL DE MILHO E SORGO, 27.; SIMPOSIO BRASILEIRO SOBRE A LAGARTA-DO-CARTUCHO, SPODOPTERA FRUGIPERDA, 3.; WORKSHOP SOBRE MANEJO E ETIOLOGIA DA MANCHA BRANCA DO MILHO, 2008, Londrina. Agroenergia, produção de alimentos e mudanças climáticas: desafios para milho e sorgo: trabalhos e palestras. [Londrina]: IAPAR; [Sete Lagoas]: Embrapa Milho e Sorgo, 2008. 1 CD-ROM. Biblioteca(s): Embrapa Milho e Sorgo. |
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11. | | FRANÇA, A. C. G.; SATO, A. C.; SA, L. A. N. de. Methodology of rearing citrus psyllid pest c(Hemiptera: Liviidae) in laboratory-controlled conditions In: CONGRESSO BRASILEIRO DE ENTOMOLOGIA, 27.; CONGRESSO LATINO-AMERICANO DE ENTOMOLOGIA, 10., 2018, Gramado. Saúde, ambiente e agricultura: anais... Gramado, DF: SEB: UFSM, 2018. p. 1316. Biblioteca(s): Embrapa Meio Ambiente. |
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12. | | FRANÇA, A. C.; SOUZA, I. F. de; SANTOS, C. C. dos; OLIVEIRA, E. Q. de; MARTINOTTO, C. Atividades alelopáticas de nim sobre o crescimento de sorgo, alface e picão-preto. Ciência e Agrotecnologia, Lavras, v. 32, n. 5, p. 1374-1379, set./out. 2008. Biblioteca(s): Embrapa Florestas; Embrapa Hortaliças. |
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13. | | JUNKER, L. C.; SOUZA, B. P. de; FRANCO, M. H. R.; CONCENCO, G.; FRANÇA, A. C.; DELGADO, M. N. Anatomia foliar de biotipos de capim-arroz resistente e suscetível ao Quinclorac. In: CONGRESSO BRASILEIRO DA CIÊNCIA DAS PLANTAS DANINHAS, 28., 2012, Campo Grande. A ciência das plantas daninhas na era da biotecnologia: anais. Campo Grande: SBCPD, 2012. 1 CD-ROM Biblioteca(s): Embrapa Agropecuária Oeste. |
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14. | | OLIVEIRA, E. Q. de; SOUZA, R. J. de; CRUZ, M. do C.; MARQUES, V. B.; FRANÇA, A. C. Produtividade de alface e rúcula, em sistema consorciado, sob adubação orgânica e mineral. Horticultura Brasileira, Brasília, DF, v. 28, n. 1, p. 36-40, jan./mar. 2010. Biblioteca(s): Embrapa Hortaliças. |
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15. | | VIANA, J. H. M.; COELHO, A. M.; THOMAZINI, A.; CARVALHO, M. P. F. de; FRANÇA, A. C. F.; CLEMENTE, E. de P. Dry matter production and nutrient extraction by three successive crops fertilized with serpentinite rock as a soil remineralizer. Observatorio de La Economia Latinoamerica, v. 22, n. 4, p. 1-17, 2024. Biblioteca(s): Embrapa Milho e Sorgo. |
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16. | | SOUZA, B. P.; ALMEIDA, M. O.; JUNKER, L. C.; FERREIRA, E. A.; CONCENCO, G.; FRANÇA, A. C.; DELGADO, M. N.; GALON, L.; ASPIAZÚ, I.; SILVA, A. F. da. Anatomia da raiz de biotipos de capim-arroz resistente ao Quinclorac. In: CONGRESSO BRASILEIRO DA CIÊNCIA DAS PLANTAS DANINHAS, 28., 2012, Campo Grande. A ciência das plantas daninhas na era da biotecnologia: anais. Campo Grande: SBCPD, 2012. 1 CD-ROM. Biblioteca(s): Embrapa Agropecuária Oeste. |
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17. | | QUILOANGO-CHIMARRO, C. A.; COELHO, R. D.; HEINEMANN, A. B.; ARRIETA, R. G.; GUNDIM, A. da S.; FRANÇA, A. C. F. Physiology, yield, and water use efficiency of drip-irrigated upland rice cultivars subjected to water stress at and after flowering. Experimental Agriculture, v. 58, e19, 2022. Biblioteca(s): Embrapa Arroz e Feijão. |
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18. | | FERREIRA, E. A.; SILVA, A. A. da; VARGAS, L.; REIS, M. R. dos; CONCENÇO, G.; ASPIAZU, I.; GALON, L.; FRANÇA, A. C. Potencial competitivo de biótipos de azevém resistente e suscetível ao glyphosate. In: CONGRESSO BRASILEIRO DA CIÊNCIA DAS PLANTAS DANINHAS, 26.; CONGRESO DE LA ASOCIACION LATINOAMERICANA DE MALEZAS, 18., 2008, Ouro Preto. A ciência das plantas daninhas na sustentabilidade dos sistemas agrícolas: palestras apresentadas. Sete Lagoas: SBCPD: Embrapa Milho e Sorgo, 2008. 1 CD-ROM. 10 p. Biblioteca(s): Embrapa Trigo. |
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19. | | TOSCANO, L. de L. T.; SILVA, A. S.; FRANÇA, A. C. L. de; SOUSA, B. R. V. de; ALMEIDA FILHO, E. J. B. de; COSTA, M. da S.; BIASOTO, A. C. T.; SILVA, D. F. da; SENA, K. de F.; CERQUEIRA, G. S.; GONÇALVES, M. da C. R. A single dose of purple grape juice improves physical performance and antioxidant activity in runners: a randomized, crossover, double?blind, placebo study. European Journal of Nutrition, v. 58, nov. 2019. Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
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20. | | LIMONGI-FRANÇA, A. C.; FISCHER, A. L.; NOGUEIRA, A. J. F. M.; ARELLANO, E. B.; REIS, G. G.; SHINYASHIKI, G.; SAMPAIO, J. DOS REIS; DUTRA, J. S.; HIPÓLITO, J. A. M; ALBUQUERQUE, L. G. de A.; FLEURY, M. T. L.; EBOLI, M.; OLIVEIRA JUNIOR, M. de M.; FISCHER, R. M.; CASADO, T. (coord.). As pessoas na organização. São Paulo: Gente, 2002. 306 p. Biblioteca(s): Embrapa Gado de Corte. |
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Registros recuperados : 20 | |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Semiárido. |
Data corrente: |
03/03/2020 |
Data da última atualização: |
13/10/2020 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 1 |
Autoria: |
TOSCANO, L. de L. T.; SILVA, A. S.; FRANÇA, A. C. L. de; SOUSA, B. R. V. de; ALMEIDA FILHO, E. J. B. de; COSTA, M. da S.; BIASOTO, A. C. T.; SILVA, D. F. da; SENA, K. de F.; CERQUEIRA, G. S.; GONÇALVES, M. da C. R. |
Afiliação: |
Lydiane de Lima Tavares Toscano; Alexandre Sérgio Silva; Ana Carla Lima de França; Bruno Rafael Virgínio de Sousa; Eder Jackson Bezerra de Almeida Filho; Matheus da Silveira Costa; ALINE TELLES BIASOTO MARQUES, CPATSA; Darcilene Fiuza da Silva; Klécia de Farias Sena; Gilberto Santos Cerqueira; Maria da Conceição Rodrigues Gonçalves. |
Título: |
A single dose of purple grape juice improves physical performance and antioxidant activity in runners: a randomized, crossover, double?blind, placebo study. |
Ano de publicação: |
2019 |
Fonte/Imprenta: |
European Journal of Nutrition, v. 58, nov. 2019. |
ISSN: |
1436-6207 |
DOI: |
0.1007/s00394-019-02139-6 |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
PurposeTo investigate the effects of a single dose of juice on physical performance, oxidative stress, inflammation and muscle damage in runners.Methods Fourteen recreational male runners (39 ± 9 years, VO2peak = 55.9 ± 6.5 ml/kg/min) performed two running tests to exhaustion at 80% of VO2max after ingesting grape juice or a placebo drink (10 ml/kg/day) randomly. Blood samples were taken before and 2 h after supplementation and immediately after running to analyze total antioxidant capacity (TAC), malondialdehyde (MDA), alpha-1 acid glycoprotein (A1GPA), high-sensitivity C-reactive protein (hs-CRP), creatine kinase (CK) and lactate dehydrogenase (LDH).ResultsThe participants ran for an average of 59.2 ± 27.8 min until exhaustion in the placebo group and for 68.4 ± 29.7 min until exhaustion in the grape juice intake group, which was a significantly longer time (p = 0.008). This improvement in physical performance was accompanied by a 43.6% increase in TAC (p = 0.000) at the post-exercise timepoint compared to the level at baseline. MDA, A1GPA, hs-CRP, CK, and LDH did not exhibit changes. In contrast, no significant change in any variable was observed after consuming the placebo drink.ConclusionThe single-dose intake of purple grape juice demonstrated an ergogenic effect in recreational runners by increas-ing run time to exhaustion and increasing antioxidant activity. |
Palavras-Chave: |
Atividade antioxidante; Desempenho físico; Sumo de uva roxa. |
Thesagro: |
Dieta; Nutrição; Uva. |
Thesaurus NAL: |
Athletic performance; Oxidative stress; Polyphenols. |
Categoria do assunto: |
Q Alimentos e Nutrição Humana |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/211409/1/ASingleDoseOfPurpleGrapeJuice.pdf
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Marc: |
LEADER 02543naa a2200373 a 4500 001 2120803 005 2020-10-13 008 2019 bl uuuu u00u1 u #d 022 $a1436-6207 024 7 $a0.1007/s00394-019-02139-6$2DOI 100 1 $aTOSCANO, L. de L. T. 245 $aA single dose of purple grape juice improves physical performance and antioxidant activity in runners$ba randomized, crossover, double?blind, placebo study.$h[electronic resource] 260 $c2019 520 $aPurposeTo investigate the effects of a single dose of juice on physical performance, oxidative stress, inflammation and muscle damage in runners.Methods Fourteen recreational male runners (39 ± 9 years, VO2peak = 55.9 ± 6.5 ml/kg/min) performed two running tests to exhaustion at 80% of VO2max after ingesting grape juice or a placebo drink (10 ml/kg/day) randomly. Blood samples were taken before and 2 h after supplementation and immediately after running to analyze total antioxidant capacity (TAC), malondialdehyde (MDA), alpha-1 acid glycoprotein (A1GPA), high-sensitivity C-reactive protein (hs-CRP), creatine kinase (CK) and lactate dehydrogenase (LDH).ResultsThe participants ran for an average of 59.2 ± 27.8 min until exhaustion in the placebo group and for 68.4 ± 29.7 min until exhaustion in the grape juice intake group, which was a significantly longer time (p = 0.008). This improvement in physical performance was accompanied by a 43.6% increase in TAC (p = 0.000) at the post-exercise timepoint compared to the level at baseline. MDA, A1GPA, hs-CRP, CK, and LDH did not exhibit changes. In contrast, no significant change in any variable was observed after consuming the placebo drink.ConclusionThe single-dose intake of purple grape juice demonstrated an ergogenic effect in recreational runners by increas-ing run time to exhaustion and increasing antioxidant activity. 650 $aAthletic performance 650 $aOxidative stress 650 $aPolyphenols 650 $aDieta 650 $aNutrição 650 $aUva 653 $aAtividade antioxidante 653 $aDesempenho físico 653 $aSumo de uva roxa 700 1 $aSILVA, A. S. 700 1 $aFRANÇA, A. C. L. de 700 1 $aSOUSA, B. R. V. de 700 1 $aALMEIDA FILHO, E. J. B. de 700 1 $aCOSTA, M. da S. 700 1 $aBIASOTO, A. C. T. 700 1 $aSILVA, D. F. da 700 1 $aSENA, K. de F. 700 1 $aCERQUEIRA, G. S. 700 1 $aGONÇALVES, M. da C. R. 773 $tEuropean Journal of Nutrition$gv. 58, nov. 2019.
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