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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Uva e Vinho. |
Data corrente: |
25/11/2020 |
Data da última atualização: |
18/12/2020 |
Tipo da produção científica: |
Capítulo em Livro Técnico-Científico |
Autoria: |
FELIPPETO, J.; CALIARI, V.; GUERRA, C. C. |
Afiliação: |
JOÃO FELIPPETO, M.Sc., Enólogo, Epagri; VINÍCIUS CALIARI, Dr., Químico, Epagri; CELITO CRIVELLARO GUERRA, CNPUV. |
Título: |
Perfil físico-químico dos vinhos finos produzidos nas Regiões de altitude de Santa Catarina. |
Ano de publicação: |
2020 |
Fonte/Imprenta: |
In: PANDOLFO, C.; VIANNA, L. F. de N. (Orgs.). Caracterização da região produtora, indicadores e instrumentos para proposição de uma indicação geográfica. Florianópolis: Epagri, 2020. |
Páginas: |
171-179 |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
Os vinhos produzidos nas regiões de altitude de Santa Catarina têm merecido destaque na vitivinicultura nacional em função da sua qualidade. As condições edafoclimáticas dos vinhedos permitem a obtenção de vinhos tintos, brancos e rosados, além de vinhos doces naturais e espumantes com atributos sensoriais típicos e advindos das interações entre as condições do meio e o metabolismo da videira. De acordo com Vianna et al. (2016), as variedades mais plantadas na região são Cabernet Sauvignon, Merlot, Chardonnay, Sauvignon Blanc, Pinot Noir, Sangiovese, Malbec e Cabernet Franc. Entretanto, além dos vinhos varietais, merecem destaque os cortes intervarietais que conferem uma notável harmonização entre as características intrínsecas de cada variedade. |
Palavras-Chave: |
Cabernet Franc; Cabernet Sauvignon; Características fisico-químicas; Chardonay; Espumante; Malbec; Merlot; Pinot Noir; Planalto Catarinense; Planalto de Palmas; Região de altitude; Região edafoclimática; Sangiovese; Santa Catarina; Sauvignon Blanc; Variedadess; Vinho branco; Vinho doce; Vinho doce natural; Vinho fino; Vinho rosado; Vinho seco; Vinho tinto; Vinho tranquilo; Vinhos comerciais; Vinhos finos. |
Categoria do assunto: |
F Plantas e Produtos de Origem Vegetal |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/218222/1/livro-tecnico-ig-vinhos-altitude-baixa-cap10.pdf
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Marc: |
LEADER 02199naa a2200469 a 4500 001 2127055 005 2020-12-18 008 2020 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aFELIPPETO, J. 245 $aPerfil físico-químico dos vinhos finos produzidos nas Regiões de altitude de Santa Catarina.$h[electronic resource] 260 $c2020 300 $a171-179 520 $aOs vinhos produzidos nas regiões de altitude de Santa Catarina têm merecido destaque na vitivinicultura nacional em função da sua qualidade. As condições edafoclimáticas dos vinhedos permitem a obtenção de vinhos tintos, brancos e rosados, além de vinhos doces naturais e espumantes com atributos sensoriais típicos e advindos das interações entre as condições do meio e o metabolismo da videira. De acordo com Vianna et al. (2016), as variedades mais plantadas na região são Cabernet Sauvignon, Merlot, Chardonnay, Sauvignon Blanc, Pinot Noir, Sangiovese, Malbec e Cabernet Franc. Entretanto, além dos vinhos varietais, merecem destaque os cortes intervarietais que conferem uma notável harmonização entre as características intrínsecas de cada variedade. 653 $aCabernet Franc 653 $aCabernet Sauvignon 653 $aCaracterísticas fisico-químicas 653 $aChardonay 653 $aEspumante 653 $aMalbec 653 $aMerlot 653 $aPinot Noir 653 $aPlanalto Catarinense 653 $aPlanalto de Palmas 653 $aRegião de altitude 653 $aRegião edafoclimática 653 $aSangiovese 653 $aSanta Catarina 653 $aSauvignon Blanc 653 $aVariedadess 653 $aVinho branco 653 $aVinho doce 653 $aVinho doce natural 653 $aVinho fino 653 $aVinho rosado 653 $aVinho seco 653 $aVinho tinto 653 $aVinho tranquilo 653 $aVinhos comerciais 653 $aVinhos finos 700 1 $aCALIARI, V. 700 1 $aGUERRA, C. C. 773 $tIn: PANDOLFO, C.; VIANNA, L. F. de N. (Orgs.). Caracterização da região produtora, indicadores e instrumentos para proposição de uma indicação geográfica. Florianópolis: Epagri, 2020.
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Registro original: |
Embrapa Uva e Vinho (CNPUV) |
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Registro |
Volume |
Status |
URL |
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| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Florestas. Para informações adicionais entre em contato com cnpf.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Florestas. |
Data corrente: |
15/09/2008 |
Data da última atualização: |
15/09/2008 |
Autoria: |
HEDDE, M.; BUREAU, F.; AKPA-VINCESLAS, M.; AUBERT, M.; DECAËNS, T. |
Título: |
Beech leaf degradation in laboratory experiments: effects of eight detritivorous invertebrate species. |
Ano de publicação: |
2008 |
Fonte/Imprenta: |
In: INTERNATIONAL COLLOQUIUM ON SOIL ZOOLOGY, 15; INTERNATIONAL COLLOQUIUM ON APTERYGOTA, 12., 2008, Curitiba. Biodiversity, conservation and sustainabele management of soil animal: abstracts. Colombo: Embrapa Florestas. Editors: George Gardner Brown; Klaus Dieter Sautter; Renato Marques; Amarildo Pasini. 1 CD-ROM. |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
This work addresses the impact of eight detritivorous species of soil macro-invertebrates (three
millipedes, two woodlice and three earthworms) on short-term carbon mineralization and
mechanical breakdown of beech leaves. The production rate, size class distribution and
OMcontent of invertebrate faeces were also measured. Hierarchical clustering (HC) and
multivariate analysis were performed to find relevant functional groups among the species studied.
Our results identified three groups of macro-invertebrates on the basis of their impacts on beach
leaf degradation (hierarchical clustering): (1) invertebrates that produce fresh faeces with high
N contents compared with other species (i.e. polydesmidae and a single species of lumbricidae);
(2) other lumbricidae that fragment litter into fine particles in their faeces and actively stimulate
CO2 release; (3) other arthropods that fragment litter into coarse particles and have weak impacts
on OM mineralization. These groups over-ride taxonomy, and are proposed as a tentative
functional classification of litter dwelling invertebrates. On the other hand, an idiosyncratic impact
of species was observed in each group, highlighting how much empirical data are still needed
to propose a robust functional classification of litter invertebrates |
Categoria do assunto: |
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Marc: |
LEADER 02057naa a2200169 a 4500 001 1314797 005 2008-09-15 008 2008 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aHEDDE, M. 245 $aBeech leaf degradation in laboratory experiments$beffects of eight detritivorous invertebrate species. 260 $c2008 520 $aThis work addresses the impact of eight detritivorous species of soil macro-invertebrates (three millipedes, two woodlice and three earthworms) on short-term carbon mineralization and mechanical breakdown of beech leaves. The production rate, size class distribution and OMcontent of invertebrate faeces were also measured. Hierarchical clustering (HC) and multivariate analysis were performed to find relevant functional groups among the species studied. Our results identified three groups of macro-invertebrates on the basis of their impacts on beach leaf degradation (hierarchical clustering): (1) invertebrates that produce fresh faeces with high N contents compared with other species (i.e. polydesmidae and a single species of lumbricidae); (2) other lumbricidae that fragment litter into fine particles in their faeces and actively stimulate CO2 release; (3) other arthropods that fragment litter into coarse particles and have weak impacts on OM mineralization. These groups over-ride taxonomy, and are proposed as a tentative functional classification of litter dwelling invertebrates. On the other hand, an idiosyncratic impact of species was observed in each group, highlighting how much empirical data are still needed to propose a robust functional classification of litter invertebrates 700 1 $aBUREAU, F. 700 1 $aAKPA-VINCESLAS, M. 700 1 $aAUBERT, M. 700 1 $aDECAËNS, T. 773 $tIn: INTERNATIONAL COLLOQUIUM ON SOIL ZOOLOGY, 15; INTERNATIONAL COLLOQUIUM ON APTERYGOTA, 12., 2008, Curitiba. Biodiversity, conservation and sustainabele management of soil animal: abstracts. Colombo: Embrapa Florestas. Editors: George Gardner Brown; Klaus Dieter Sautter; Renato Marques; Amarildo Pasini. 1 CD-ROM.
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Registro original: |
Embrapa Florestas (CNPF) |
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