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| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Instrumentação. Para informações adicionais entre em contato com cnpdia.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Amazônia Ocidental; Embrapa Amazônia Oriental; Embrapa Arroz e Feijão; Embrapa Caprinos e Ovinos; Embrapa Clima Temperado; Embrapa Instrumentação; Embrapa Meio-Norte; Embrapa Milho e Sorgo; Embrapa Pantanal; Embrapa Pecuária Sudeste; Embrapa Semiárido; Embrapa Soja; Embrapa Uva e Vinho. MenosEmbrapa Amazônia Ocidental; Embrapa Amazônia Oriental; Embrapa Arroz e Feijão; Embrapa Caprinos e Ovinos; Embrapa Clima Temperado; Embrapa Instrumentação; Embrapa Meio-Norte; Embrapa Milho e Sorgo; Embrapa Pantanal; Embrapa Pecuária Sudeste... Mostrar Todas |
Data corrente: |
03/03/2023 |
Data da última atualização: |
19/05/2023 |
Autoria: |
OLIVEIRA, I. P. de; LEANDRO, W. M.; COSTA, K. A. de P.; FURTINI NETO, A. E. (org.). |
Afiliação: |
ITAMAR PEREIRA DE OLIVEIRA, CNPAF; WILSON MOZENA LEANDRO, UNIVERSIDDE FEDERAL DE GOIÁS; KÁTIA APARECIDA DE PINHO COSTA, INSTITUTO FEDERAL GOIANO; ANTONIO EDUARDO FURTINI NETO, COOPERATIVA AGROINDUSTRIAL DOS PRODUTORES RURAIS DO SUDOESTE GOIANO. |
Título: |
Sistema agropecuário de produção sustentável. |
Edição: |
2. ed. |
Ano de publicação: |
2021 |
Fonte/Imprenta: |
Goiânia: Cegraf UFG, 2021. |
Volume: |
2 v. |
Páginas: |
1547 p. |
ISBN: |
978-85-495-0422-7 |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
A agropecuária, nos últimos dez anos, experimentou tantas mudanças, tanto na produção como no mercado consumidor, que colocou todas as entidades formadoras de opinião na espreita de soluções que pudessem auxiliar os produtores a prosseguirem nas suas atividades de caráter técnico em condições sustentáveis. Com isso, vem sendo observadas, tanto na agricultura como na pecuária, iniciativas que mantêm a produção com tendências transformadoras no sentido de aumento de produção de alimentos de qualidade. Como suporte técnico, as entidades de pesquisa, ensino e extensão encontram-se em contato constante e direto com as classes produtoras e consumidoras, com orientações para manter ativos tanto os pequenos produtores como os grandes empresários. Este livro apresenta orientações necessárias para as diversas camadas sociais de produtores, de fácil acesso, para aquisição de tecnologias selecionadas para uso no campo e contou com a colaboração de instituições públicas e privadas para ser concretizado. |
Palavras-Chave: |
Agropecuária; Gado curraleiro; Gado de leite; Gado pantaneiro; Gado pé duro; Plantas forrageiras; Sustentabilidade. |
Thesagro: |
Acidez do Solo; Desenvolvimento Sustentável; Erva Daninha; Feno; Gado de Corte; Meio Ambiente; Nutrição Animal; Pastagem; Planta Forrageira; Silagem; Sistema de Produção; Solo; Suplemento Mineral. |
Thesaurus Nal: |
Animal nutrition; Beef cattle; Environment; Hay; Pastures; Silage; Sustainable development; Weeds. |
Categoria do assunto: |
L Ciência Animal e Produtos de Origem Animal P Recursos Naturais, Ciências Ambientais e da Terra |
Marc: |
LEADER 02372nam a2200529 a 4500 001 2152481 005 2023-05-19 008 2021 bl uuuu 00u1 u #d 020 $a978-85-495-0422-7 100 1 $aOLIVEIRA, I. P. de 245 $aSistema agropecuário de produção sustentável. 250 $a2. ed. 260 $aGoiânia: Cegraf UFG$c2021 300 $a1547 p. 2 v. 490 $v2 v. 520 $aA agropecuária, nos últimos dez anos, experimentou tantas mudanças, tanto na produção como no mercado consumidor, que colocou todas as entidades formadoras de opinião na espreita de soluções que pudessem auxiliar os produtores a prosseguirem nas suas atividades de caráter técnico em condições sustentáveis. Com isso, vem sendo observadas, tanto na agricultura como na pecuária, iniciativas que mantêm a produção com tendências transformadoras no sentido de aumento de produção de alimentos de qualidade. Como suporte técnico, as entidades de pesquisa, ensino e extensão encontram-se em contato constante e direto com as classes produtoras e consumidoras, com orientações para manter ativos tanto os pequenos produtores como os grandes empresários. Este livro apresenta orientações necessárias para as diversas camadas sociais de produtores, de fácil acesso, para aquisição de tecnologias selecionadas para uso no campo e contou com a colaboração de instituições públicas e privadas para ser concretizado. 650 $aAnimal nutrition 650 $aBeef cattle 650 $aEnvironment 650 $aHay 650 $aPastures 650 $aSilage 650 $aSustainable development 650 $aWeeds 650 $aAcidez do Solo 650 $aDesenvolvimento Sustentável 650 $aErva Daninha 650 $aFeno 650 $aGado de Corte 650 $aMeio Ambiente 650 $aNutrição Animal 650 $aPastagem 650 $aPlanta Forrageira 650 $aSilagem 650 $aSistema de Produção 650 $aSolo 650 $aSuplemento Mineral 653 $aAgropecuária 653 $aGado curraleiro 653 $aGado de leite 653 $aGado pantaneiro 653 $aGado pé duro 653 $aPlantas forrageiras 653 $aSustentabilidade 700 1 $aLEANDRO, W. M. 700 1 $aCOSTA, K. A. de P. 700 1 $aFURTINI NETO, A. E.
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Registro original: |
Embrapa Amazônia Ocidental (CPAA) |
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Biblioteca |
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Origem |
Tipo/Formato |
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Registro |
Volume |
Status |
URL |
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| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Florestas. Para informações adicionais entre em contato com cnpf.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Florestas. |
Data corrente: |
16/02/2024 |
Data da última atualização: |
16/02/2024 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 3 |
Autoria: |
JESUS, G. L. de; LAVORANTI, O. J.; SCHAFER, G.; OLIVEIRA, G. D. de; SILVA, R. S. de A.; CUQUEL, F. L. |
Afiliação: |
GABRIEL LUCAS DE JESUS, FEDERAL UNIVERSITY OF PARANÁ; OSMIR JOSE LAVORANTI, CNPF; GILMAR SCHAFER, FEDERAL UNIVERSITY OF RIO GRANDE DO SUL; GABRIEL DIAS DE OLIVEIRA, FEDERAL UNIVERSITY OF PARANÁ; RICARDO SCHEFFER DE ANDRADE SILVA, FEDERAL UNIVERSITY OF PARANÁ; FRANCINE LORENA CUQUEL, FEDERAL UNIVERSITY OF PARANÁ. |
Título: |
Nutrient uptake in supplemented substrate by oyster mushroom. |
Ano de publicação: |
2023 |
Fonte/Imprenta: |
World Journal of Microbiology and Biotechnology, v. 39, n. 7, p. 1-9, 2023. |
DOI: |
https://doi.org/10.1007/s11274-023-03622-3 |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
Spent mushroom substrate (SMS) is a promising alternative for supplementing oyster mushroom substrate, replacing conventional cereal bran. Therefore, the objective was to evaluate the production of Pleurotus ostreatus supplemented with Lentinula edodes’ SMS, through the nutritional analysis of the substrate. Wheat straw was used as substrate and supplemented with rice bran (RB) or SMS in 0%, 7%,15% and 30%. Ca, K, Mg, Mn, Zn, Cu and Fe contents of the cultivation substrates (before and after harvest) were determined through atomic absorption spectrophotometry. Mycelial growth (cm²/day), mycelial time colonization (days), number of clusters, number of pileus, average clusters weight (g), pileus lenght (cm) and width (cm), productivity (1st, 2nd and 3rd flush) (%), biological efficiency (%) of mushrooms were evaluated. Results indicated mycelial growth was higher (0.87 cm²/day compared to the Control) when the substrate was supplemented regardless of the source. The proportions of 15% of SMS achieved the highest biological efficiency (107% − 15% SMS versus 66% - Control). The only nutrients that showed differences in absorption were Ca, K and Mn, in which substrates supplemented with SMS had greater absorption of Ca (5.37 g.kg− 1 versus 1.94 g.kg− 1 in Control) while substrates supplemented with RB absorbed more K (6.56 g.kg− 1 versus 3.74 g.kg− 1 in Control). The mineral composi- tion of the substrate has a direct impact on the growth and yield of P. ostreatus, highlighting the potential of SMS as a alternative to traditional bran supplementation. MenosSpent mushroom substrate (SMS) is a promising alternative for supplementing oyster mushroom substrate, replacing conventional cereal bran. Therefore, the objective was to evaluate the production of Pleurotus ostreatus supplemented with Lentinula edodes’ SMS, through the nutritional analysis of the substrate. Wheat straw was used as substrate and supplemented with rice bran (RB) or SMS in 0%, 7%,15% and 30%. Ca, K, Mg, Mn, Zn, Cu and Fe contents of the cultivation substrates (before and after harvest) were determined through atomic absorption spectrophotometry. Mycelial growth (cm²/day), mycelial time colonization (days), number of clusters, number of pileus, average clusters weight (g), pileus lenght (cm) and width (cm), productivity (1st, 2nd and 3rd flush) (%), biological efficiency (%) of mushrooms were evaluated. Results indicated mycelial growth was higher (0.87 cm²/day compared to the Control) when the substrate was supplemented regardless of the source. The proportions of 15% of SMS achieved the highest biological efficiency (107% − 15% SMS versus 66% - Control). The only nutrients that showed differences in absorption were Ca, K and Mn, in which substrates supplemented with SMS had greater absorption of Ca (5.37 g.kg− 1 versus 1.94 g.kg− 1 in Control) while substrates supplemented with RB absorbed more K (6.56 g.kg− 1 versus 3.74 g.kg− 1 in Control). The mineral composi- tion of the substrate has a direct impact on the growth and yield of P. ostreatus, highlighting t... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Macronutrients; Micronutrients; Nutrient absorption; Shimeji mushroom; Spent mushroom substrate; Substrato. |
Thesagro: |
Cogumelo; Lentinula Edodes. |
Thesaurus NAL: |
Pleurotus ostreatus. |
Categoria do assunto: |
P Recursos Naturais, Ciências Ambientais e da Terra |
Marc: |
LEADER 02488naa a2200301 a 4500 001 2162061 005 2024-02-16 008 2023 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttps://doi.org/10.1007/s11274-023-03622-3$2DOI 100 1 $aJESUS, G. L. de 245 $aNutrient uptake in supplemented substrate by oyster mushroom.$h[electronic resource] 260 $c2023 520 $aSpent mushroom substrate (SMS) is a promising alternative for supplementing oyster mushroom substrate, replacing conventional cereal bran. Therefore, the objective was to evaluate the production of Pleurotus ostreatus supplemented with Lentinula edodes’ SMS, through the nutritional analysis of the substrate. Wheat straw was used as substrate and supplemented with rice bran (RB) or SMS in 0%, 7%,15% and 30%. Ca, K, Mg, Mn, Zn, Cu and Fe contents of the cultivation substrates (before and after harvest) were determined through atomic absorption spectrophotometry. Mycelial growth (cm²/day), mycelial time colonization (days), number of clusters, number of pileus, average clusters weight (g), pileus lenght (cm) and width (cm), productivity (1st, 2nd and 3rd flush) (%), biological efficiency (%) of mushrooms were evaluated. Results indicated mycelial growth was higher (0.87 cm²/day compared to the Control) when the substrate was supplemented regardless of the source. The proportions of 15% of SMS achieved the highest biological efficiency (107% − 15% SMS versus 66% - Control). The only nutrients that showed differences in absorption were Ca, K and Mn, in which substrates supplemented with SMS had greater absorption of Ca (5.37 g.kg− 1 versus 1.94 g.kg− 1 in Control) while substrates supplemented with RB absorbed more K (6.56 g.kg− 1 versus 3.74 g.kg− 1 in Control). The mineral composi- tion of the substrate has a direct impact on the growth and yield of P. ostreatus, highlighting the potential of SMS as a alternative to traditional bran supplementation. 650 $aPleurotus ostreatus 650 $aCogumelo 650 $aLentinula Edodes 653 $aMacronutrients 653 $aMicronutrients 653 $aNutrient absorption 653 $aShimeji mushroom 653 $aSpent mushroom substrate 653 $aSubstrato 700 1 $aLAVORANTI, O. J. 700 1 $aSCHAFER, G. 700 1 $aOLIVEIRA, G. D. de 700 1 $aSILVA, R. S. de A. 700 1 $aCUQUEL, F. L. 773 $tWorld Journal of Microbiology and Biotechnology$gv. 39, n. 7, p. 1-9, 2023.
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Registro original: |
Embrapa Florestas (CNPF) |
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