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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Semiárido.
Data corrente:  26/10/2018
Data da última atualização:  14/12/2023
Tipo da produção científica:  Resumo em Anais de Congresso
Autoria:  SANTANA, M. de B.; RIBEIRO FILHO, M. R.; ALMEIDA, B. G. de; PEREIRA, G. E.; CUNHA, T. J. F.; NASCIMENTO, A. M. de S.; COSTA, K. G. da; SOUZA, J. F. de; SILVA, J. F. M.
Afiliação:  MAYAME DE BRITO SANTANA, UFRPE; MATEUS ROSAS RIBEIRO FILHO, UFRPE; BRIVALDO GOMES DE ALMEIDA, UFRPE; GIULIANO ELIAS PEREIRA, CNPUV; TONY JARBAS FERREIRA CUNHA, CPATSA; ANTONIO MENDES DE SOUZA NASCIMENTO; KALINE GOMES DA COSTA; JOYCE FAGUNDES DE SOUZA; JAMILLA FIAMA MAIA SILVA.
Título:  Productivity and quality of Tempranillo grapes cultivated on three different soils in the Sao Francisco Valley, Brazil.
Ano de publicação:  2018
Fonte/Imprenta:  In: WORLD CONGRESS OF SOIL SCIENCE, 21., 2018, Rio de Janeiro. Soil science: beyond food and fuel: proceedings. Rio de Janeiro: SBCS, 2018.
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Brazilian viticulture ocupies an area of 81 thousand hectares, with vineyards planted from extreme south until regions nearby equator line. At northeast of Brazil, especially at the San Francisco Valley, occured an expansion of grapevine culture, due to ideal conditions of soil and climate, obtaining more than one harvest per year. Studies aiming the grapevine zoning of the region indicates the potential of several cultivars adapted to local conditions and suitable to contribute for the typicality of the wines, as for example, using grapes from Tempranillo cultivar. The objective of this work was to evaluate the productivity of Tempranillo cultivar grapevines on three different soil types and how these soils interfere on fruit quality. The study took place at Santa Maria farm, with Tempranillo cultivar, producing 2 harvests in 2017 (May and November) in an eight year stablished vineyard, growed in spalier, at the county of Lagoa Grande-Pernambuco State, Brazil. Three soil profiles were described and sampled, identified as: Argissolo Vermelho-Amarelo Eutrófico abrúptico plintossólico (Ultisol), Argissolo Amarelo Eutrófico abrúptico (Ultisol), with medium texture and Argissolo Amarelo Eutrófico abrúptico (Ultisol), with coarse texture, abunding with gravel and pebbles. The area of each soil was delimited, and in these areas were harvested grapes, counted, weighed, and measured the pH, total soluble solids (ºBrix), total titratable acidity (TTA) of the must and the mass and vol... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Variedade Tempranillo; Vinhos tropicais; Vitivinicultura.
Thesagro:  Solo; Solo Tropical; Uva; Vinho.
Thesaurus Nal:  Tropical soils; Vitis.
Categoria do assunto:  F Plantas e Produtos de Origem Vegetal
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/185186/1/Tony1.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Semiárido (CPATSA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CPATSA57619 - 1UPCRA - DD
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Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Agrobiologia. Para informações adicionais entre em contato com cnpab.biblioteca@embrapa.br.

Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Agrobiologia; Embrapa Meio Ambiente.
Data corrente:  23/03/2021
Data da última atualização:  24/03/2021
Tipo da produção científica:  Capítulo em Livro Técnico-Científico
Autoria:  AQUINO, A. M. de; COSTA, P. da; PESSOA, M. C. P. Y.; HELLO, F. A.; FERREIRA, V. M.; COSTA, J. R. da.
Afiliação:  ADRIANA MARIA DE AQUINO, CNPAB; PATRICIA DA COSTA, CNPMA; MARIA CONCEICAO PERES YOUNG PESSOA, CNPMA; FERNANDO ANTONIO HELLO, SIN; VANDREA MORAES FERREIRA, CNPAB; JOANNE REGIS DA COSTA, CPAA.
Título:  Inclusive education in the countryside.
Ano de publicação:  2020
Fonte/Imprenta:  In: COSTA, J. R. da; COSTA, P. da; HAMMES, V. S.; AQUINO, A. M. de Quality education: contributions of Embrapa. Brasília, DF: Embrapa, 2020. cap. 5. p. 63-67. (Sustainable development goals, 4).
ISBN:  978-65-86056-46-4
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  This chapter refers to target 4.5 of Sustainable Development Goal 4 (SDG 4), that is: By 2030, eliminate gender disparities in education and ensure equal access to all levels of education and vocational training for the most vulnerable, including persons with disabilities, indigenous peoples and children in vulnerable situations. (United Nations, 2017). Although inclusive education is still a controversial issue in Brazil, Embrapa has an effective commitment to provide information, instruments and technological solutions accessible to all. The following are some opportunities built by Embrapa to contribute to the educational process of different publics and of inclusion situations.
Palavras-Chave:  Educação inclusiva.
Thesagro:  Educação; Igualdade de Genero.
Categoria do assunto:  D Governo, Leis e Regulamentações
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agrobiologia (CNPAB)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPAB41692 - 1UPCPL - DD
CNPMA16952 - 1UPCPL - DD
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