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Registros recuperados : 35 | |
21. | | COSTA, M. da S.; ARAÚJO, A. M. de; BRANCO, J. de F. C.; CAMPELO, J. E. G.; MACHADO, T. M. M.; PIRES, L. C.; CAVALCANTE, D. H.; CAVALCANTE, A. E. Localização geográfica de caprinos de ecotipo Gurguéia no Estado do Piauí, Brasil. In: SIMPÓSIO DE RECURSOS GENÉTICOS PARA AMÉRICA LATINA Y EL CARIBE, SIRGEALC, 7, 2009, Pucón, Chile. Proceeding... Santiago de Chile: Ministério de Agricultura, Instituto de Investigaciones Agropecuarias, 2009. p. 167-168 Biblioteca(s): Embrapa Meio-Norte. |
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22. | | ARAÚJO, A. M. de; PIRES, L. C.; SILVA, F. L. R. da; PAIVA, S. R.; COSTA, M. da S.; MORAES, J. de B.; MACHADO, M. M.; ALMEIDA, G. M. de; CUNHA, R. M. S.; BEFFA, M. Distância genética em caprinos naturalizados por meio de microssatélites de DNA. In: SIMPÓSIO BRASILEIRO DE MELHORAMENTO ANIMAL, 7., 2008, São Carlos, SP. Anais... São Carlos, SP: SBMA: Embrapa Pecuária Sudeste, 2008. Biblioteca(s): Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia. |
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23. | | ARAÚJO, A. M. de; PIRES, L. C.; SILVA, F. L. R. da; PAIVA, S. R.; COSTA, M. da S.; MORAES, J. de B.; MACHADO, T. M. M.; ALMEIDA, G. M. de; CUNHA, R. M. S. da; BEFFA, M. Distância genética em caprinos naturalizados por meio de microssatélites de DNA. In: SIMPÓSIO BRASILEIRO DE MELHORAMENTO ANIMAL, 7., 2008, São Carlos, SP. Anais... São Carlos, SP: SBMA: Embrapa Pecuária Sudeste, 2008. 4 f. 1 CD-ROM. Biblioteca(s): Embrapa Caprinos e Ovinos. |
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24. | | ARAUJO, A. M. de; PIRES, L. C.; SILVA, F. L. R. da; PAIVA, S. R.; COSTA, M. da S.; MORAES, J. de B.; MACHADO, T. M. M.; ALMEIDA, G. M. de; CUNHA, R. M. S. da; BEFFA, M. Distância genética em caprinos naturalizados por meio de microssatélites de DNA. In: SIMPÓSIO BRASILEIRO DE MELHORAMENTO ANIMAL, 7., 2008, São Carlos. [Anais eletrônicos]... São Carlos: SBMA, 2008. 4 p. Biblioteca(s): Embrapa Meio-Norte. |
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25. | | ARAUJO, A. M. de; COSTA, M. da S.; ABREU, U. G. P. de; CASTELO BRANCO, J. da F.; MACHADO, T. M. M.; PIRES, L. C.; CAMPELO, J. E. G. Perfil sócio-econômico dos criatórios de caprinos tradicionais no Estado do Piauí e composição genética dos rebanhos. SIMPOSIO DE RECURSOS GENÉTICOS DE AMÉRICA LATINA Y EL CARIBE. 7., Pucón, Chile, 2009. Conservación, Valoración, Uso Sustentable. [Chile] : [Ministerio de Agricultura], 2009. 225-226 Biblioteca(s): Embrapa Pantanal. |
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26. | | RACHWAL, M. F. G.; ARCO-VERDE, M. F.; ZANATTA, J. A.; GOULART, I. C. G. dos R.; DEDINI, G. F. de A.; COSTA, M. da S. A.; TOMASI, J. de C.; AMARO, G. C.; SANTAROSA, E.; BRIENZA JUNIOR, S. Estoque de carbono e viabilidade econômica de erva-mate sombreada e a pleno sol: estudo de caso nos municípios de Cruz Machado e Bituruna, no Paraná: resumo executivo. São Paulo: Fundação Solidaridad, 2024. 20 p. Biblioteca(s): Embrapa Florestas. |
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27. | | RACHWAL, M. F. G.; ARCO-VERDE, M. F.; ZANATTA, J. A.; GOULART, I. C. G. dos R.; DEDINI, G. F. de A.; COSTA, M. da S. A.; TOMASI, J. de C.; AMARO, G. C.; SANTAROSA, E.; BRIENZA JUNIOR, S. Estoque de carbono e viabilidade econômica de erva-mate sombreada e sob pleno sol: estudo de caso em Cruz Machado e Bituruna, PR. Colombo: Embrapa Florestas, 2023. 53 p. (Embrapa Florestas. Documentos, 390). Selo ODS 8, 12, 15 e 17. Biblioteca(s): Embrapa Florestas; Embrapa Roraima. |
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28. | | RACHWAL, M. F. G.; ARCO-VERDE, M. F.; ZANATTA, J. A.; GOULART, I. C. G. dos R.; DEDINI, G. F. de A.; COSTA, M. da S. A.; TOMASI, J. de C.; AMARO, G. C.; SANTAROSA, E.; BRIENZA JUNIOR, S. Estoque de carbono e viabilidade econômica de erva-mate sombreada e sob pleno sol: estudo de caso em Cruz Machado e Bituruna, PR: resumo executivo. São Paulo: Fundação Solidaridad, 2024. 20 p. Biblioteca(s): Embrapa Roraima. |
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29. | | ROCHA, R. R. C.; ARAÚJO, A. M. de; COSTA, M. da S.; SOUSA, M. V. S. de; CARDOSO, F. S.; CARVALHO, J. A. G. de; SILVA, D. C. da; SILVA, N. C. da; MAGALHÃES, P. C. Caracterização biométrica em caprinos do núcleo de conservação do ecotipo azul no Estado do Piauí. In: SIMPÓSIO INTERNACIONAL DE CONSERVAÇÃO DE RECURSOS GENÉTICOS, 2.; REUNIÃO DA REDE DE PEQUENOS RUMINANTES-PROSUL-CNPq, 1., 2005. Recife. Anais...Recife, 2005. 3 p. 1 CD-ROM. SINCORGE. Biblioteca(s): Embrapa Meio-Norte. |
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32. | | ARAÚJO, A. M. de; SILVA, F. L. R. da; VILLELA, L. C. V.; LIMA, S. E. F.; BRITO, D.; FURTADO, K.; COSTA, M. da S.; MORAES, J. de B.; CUNHA, R. M. S. da. Caracterização genética de caprinos Moxotó e Canindé por meio de microssatélites de DNA. In: SIMPÓSIO BRASILEIRO DE MELHORAMENTO ANIMAL, 7., 2008, São Carlos. [Anais eletrônicos]... São Carlos: SBMA, 2008. 4 p. Biblioteca(s): Embrapa Caprinos e Ovinos; Embrapa Meio-Norte. |
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33. | | COSTA, M. da S.; ARAÚJO, A. M. de; MORAES, J. de B.; CUNHA, R. M. S. da; CAMPELO, J. E. G.; LIMA, S. E. F.; OLIVEIRA, J. A. de; ALMEIDA, G. M. de; SILVA, F. L. da; ALMEIDA, M. J. de O. Caracterização genética de caprinos Marota no estado do Piauí por meio de microssatélites de DNA. In: SIMPÓSIO BRASILEIRO DE MELHORAMENTO ANIMAL, 7., 2008, São Carlos, SP. Anais... São Carlos, SP: SBMA: Embrapa Pecuária Sudeste, 2008. 4 f. 1 CD-ROM. Biblioteca(s): Embrapa Caprinos e Ovinos. |
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34. | | COSTA, M. da S.; ARAÚJO, A. M. de; MORAES, J. de B.; CUNHA, R. M. S. da; CAMPELO, J. E. G.; LIMA, S. E. F.; OLIVEIRA, J. A. de; ALMEIDA, G. M. de; SILVA, F. R. da; ALMEIDA, M. J. de O. Caracterização genética de caprinos Marota no Estado do Piauí por meio de microssatélites de DNA. In: SIMPÓSIO BRASILEIRO DE MELHORAMENTO ANIMAL, 7., 2008, São Carlos, SP. Anais... São Carlos, SP: SBMA: Embrapa Pecuária Sudeste, 2008. 4 f. 1 CD-ROM. Biblioteca(s): Embrapa Meio-Norte. |
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35. | | TOSCANO, L. de L. T.; SILVA, A. S.; FRANÇA, A. C. L. de; SOUSA, B. R. V. de; ALMEIDA FILHO, E. J. B. de; COSTA, M. da S.; BIASOTO, A. C. T.; SILVA, D. F. da; SENA, K. de F.; CERQUEIRA, G. S.; GONÇALVES, M. da C. R. A single dose of purple grape juice improves physical performance and antioxidant activity in runners: a randomized, crossover, double?blind, placebo study. European Journal of Nutrition, v. 58, nov. 2019. Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
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Registros recuperados : 35 | |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Semiárido. |
Data corrente: |
03/03/2020 |
Data da última atualização: |
13/10/2020 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 1 |
Autoria: |
TOSCANO, L. de L. T.; SILVA, A. S.; FRANÇA, A. C. L. de; SOUSA, B. R. V. de; ALMEIDA FILHO, E. J. B. de; COSTA, M. da S.; BIASOTO, A. C. T.; SILVA, D. F. da; SENA, K. de F.; CERQUEIRA, G. S.; GONÇALVES, M. da C. R. |
Afiliação: |
Lydiane de Lima Tavares Toscano; Alexandre Sérgio Silva; Ana Carla Lima de França; Bruno Rafael Virgínio de Sousa; Eder Jackson Bezerra de Almeida Filho; Matheus da Silveira Costa; ALINE TELLES BIASOTO MARQUES, CPATSA; Darcilene Fiuza da Silva; Klécia de Farias Sena; Gilberto Santos Cerqueira; Maria da Conceição Rodrigues Gonçalves. |
Título: |
A single dose of purple grape juice improves physical performance and antioxidant activity in runners: a randomized, crossover, double?blind, placebo study. |
Ano de publicação: |
2019 |
Fonte/Imprenta: |
European Journal of Nutrition, v. 58, nov. 2019. |
ISSN: |
1436-6207 |
DOI: |
0.1007/s00394-019-02139-6 |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
PurposeTo investigate the effects of a single dose of juice on physical performance, oxidative stress, inflammation and muscle damage in runners.Methods Fourteen recreational male runners (39 ± 9 years, VO2peak = 55.9 ± 6.5 ml/kg/min) performed two running tests to exhaustion at 80% of VO2max after ingesting grape juice or a placebo drink (10 ml/kg/day) randomly. Blood samples were taken before and 2 h after supplementation and immediately after running to analyze total antioxidant capacity (TAC), malondialdehyde (MDA), alpha-1 acid glycoprotein (A1GPA), high-sensitivity C-reactive protein (hs-CRP), creatine kinase (CK) and lactate dehydrogenase (LDH).ResultsThe participants ran for an average of 59.2 ± 27.8 min until exhaustion in the placebo group and for 68.4 ± 29.7 min until exhaustion in the grape juice intake group, which was a significantly longer time (p = 0.008). This improvement in physical performance was accompanied by a 43.6% increase in TAC (p = 0.000) at the post-exercise timepoint compared to the level at baseline. MDA, A1GPA, hs-CRP, CK, and LDH did not exhibit changes. In contrast, no significant change in any variable was observed after consuming the placebo drink.ConclusionThe single-dose intake of purple grape juice demonstrated an ergogenic effect in recreational runners by increas-ing run time to exhaustion and increasing antioxidant activity. |
Palavras-Chave: |
Atividade antioxidante; Desempenho físico; Sumo de uva roxa. |
Thesagro: |
Dieta; Nutrição; Uva. |
Thesaurus NAL: |
Athletic performance; Oxidative stress; Polyphenols. |
Categoria do assunto: |
Q Alimentos e Nutrição Humana |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/211409/1/ASingleDoseOfPurpleGrapeJuice.pdf
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Marc: |
LEADER 02543naa a2200373 a 4500 001 2120803 005 2020-10-13 008 2019 bl uuuu u00u1 u #d 022 $a1436-6207 024 7 $a0.1007/s00394-019-02139-6$2DOI 100 1 $aTOSCANO, L. de L. T. 245 $aA single dose of purple grape juice improves physical performance and antioxidant activity in runners$ba randomized, crossover, double?blind, placebo study.$h[electronic resource] 260 $c2019 520 $aPurposeTo investigate the effects of a single dose of juice on physical performance, oxidative stress, inflammation and muscle damage in runners.Methods Fourteen recreational male runners (39 ± 9 years, VO2peak = 55.9 ± 6.5 ml/kg/min) performed two running tests to exhaustion at 80% of VO2max after ingesting grape juice or a placebo drink (10 ml/kg/day) randomly. Blood samples were taken before and 2 h after supplementation and immediately after running to analyze total antioxidant capacity (TAC), malondialdehyde (MDA), alpha-1 acid glycoprotein (A1GPA), high-sensitivity C-reactive protein (hs-CRP), creatine kinase (CK) and lactate dehydrogenase (LDH).ResultsThe participants ran for an average of 59.2 ± 27.8 min until exhaustion in the placebo group and for 68.4 ± 29.7 min until exhaustion in the grape juice intake group, which was a significantly longer time (p = 0.008). This improvement in physical performance was accompanied by a 43.6% increase in TAC (p = 0.000) at the post-exercise timepoint compared to the level at baseline. MDA, A1GPA, hs-CRP, CK, and LDH did not exhibit changes. In contrast, no significant change in any variable was observed after consuming the placebo drink.ConclusionThe single-dose intake of purple grape juice demonstrated an ergogenic effect in recreational runners by increas-ing run time to exhaustion and increasing antioxidant activity. 650 $aAthletic performance 650 $aOxidative stress 650 $aPolyphenols 650 $aDieta 650 $aNutrição 650 $aUva 653 $aAtividade antioxidante 653 $aDesempenho físico 653 $aSumo de uva roxa 700 1 $aSILVA, A. S. 700 1 $aFRANÇA, A. C. L. de 700 1 $aSOUSA, B. R. V. de 700 1 $aALMEIDA FILHO, E. J. B. de 700 1 $aCOSTA, M. da S. 700 1 $aBIASOTO, A. C. T. 700 1 $aSILVA, D. F. da 700 1 $aSENA, K. de F. 700 1 $aCERQUEIRA, G. S. 700 1 $aGONÇALVES, M. da C. R. 773 $tEuropean Journal of Nutrition$gv. 58, nov. 2019.
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