|
|
Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Acre. |
Data corrente: |
03/02/2017 |
Data da última atualização: |
16/11/2023 |
Tipo da produção científica: |
Resumo em Anais de Congresso |
Autoria: |
CAMPOS, T. de; AZÊVEDO, H. S. F. da S.; AZEVEDO, J. M. A. de; RUFINO, P. B.; SILVA, S. M. M.; OLIVEIRA, J. C. de; SILVA, L. M. da. |
Afiliação: |
TATIANA DE CAMPOS, CPAF-Acre; Hellen Sandra Freires da Silva Azêvedo, Universidade Federal do Acre (Ufac); José Marlo Araújo de Azevedo, Universidade Federal do Acre (Ufac); Polinar Bandeira Rufino, Universidade Federal do Acre (Ufac); Susana Maria Mello Silva, Universidade Federal do Acre (Ufac); Jonatas Chagas de Oliveira, Universidade Federal do Acre (Ufac); LUCIELIO MANOEL DA SILVA, CPAF-Acre. |
Título: |
Rendimento de polpa de frutos de açaizeiro em áreas de baixio e terra firme em Feijó, AC. |
Ano de publicação: |
2016 |
Fonte/Imprenta: |
In: CONGRESSO REGIONAL DE PESQUISA DO ESTADO DO ACRE, 2.; SEMINÁRIO DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA DA UFAC, 25., 2016, Rio Branco/Cruzeiro do Sul. Inovação: sustentabilidade e desenvolvimento regional: anais. Rio Branco, AC: Edufac, 2016. |
Páginas: |
p. 181. |
ISBN: |
978-85-8236-050-7 |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
A comercialização da polpa do fruto do açaizeiro contribui para a economia e faz parte da tradição dos povos ribeirinhos acreanos. Variações nas medidas de massa da matéria fresca dos frutos revelam o potencial de matrizes para seleção e uso em programa de melhoramento genético. O objetivo do estudo foi avaliar o rendimento de polpa de frutos de açaizeiro (Euterpe precatoria) de áreas de baixio e terra firme. |
Palavras-Chave: |
Acre; Amazonia occidental; Amazônia Ocidental; Baixio; Conhecimento tradicional; Feijó (AC); Polpa da fruta; Rendimiento de la fruta; Suelos forestales; Terra firme; Terra Indígena Kaxinawá de Nova Olinda (TIKNO); Western amazon. |
Thesagro: |
Açaí; Rendimento; Solo úmido. |
Thesaurus Nal: |
Euterpe precatoria; Forest soils; Fruit pulp; Fruit yield. |
Categoria do assunto: |
F Plantas e Produtos de Origem Vegetal |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/163473/1/26252.pdf
|
Marc: |
LEADER 01855nam a2200433 a 4500 001 2062704 005 2023-11-16 008 2016 bl uuuu u00u1 u #d 020 $a978-85-8236-050-7 100 1 $aCAMPOS, T. de 245 $aRendimento de polpa de frutos de açaizeiro em áreas de baixio e terra firme em Feijó, AC.$h[electronic resource] 260 $aIn: CONGRESSO REGIONAL DE PESQUISA DO ESTADO DO ACRE, 2.; SEMINÁRIO DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA DA UFAC, 25., 2016, Rio Branco/Cruzeiro do Sul. Inovação: sustentabilidade e desenvolvimento regional: anais. Rio Branco, AC: Edufac$c2016 300 $ap. 181. 520 $aA comercialização da polpa do fruto do açaizeiro contribui para a economia e faz parte da tradição dos povos ribeirinhos acreanos. Variações nas medidas de massa da matéria fresca dos frutos revelam o potencial de matrizes para seleção e uso em programa de melhoramento genético. O objetivo do estudo foi avaliar o rendimento de polpa de frutos de açaizeiro (Euterpe precatoria) de áreas de baixio e terra firme. 650 $aEuterpe precatoria 650 $aForest soils 650 $aFruit pulp 650 $aFruit yield 650 $aAçaí 650 $aRendimento 650 $aSolo úmido 653 $aAcre 653 $aAmazonia occidental 653 $aAmazônia Ocidental 653 $aBaixio 653 $aConhecimento tradicional 653 $aFeijó (AC) 653 $aPolpa da fruta 653 $aRendimiento de la fruta 653 $aSuelos forestales 653 $aTerra firme 653 $aTerra Indígena Kaxinawá de Nova Olinda (TIKNO) 653 $aWestern amazon 700 1 $aAZÊVEDO, H. S. F. da S. 700 1 $aAZEVEDO, J. M. A. de 700 1 $aRUFINO, P. B. 700 1 $aSILVA, S. M. M. 700 1 $aOLIVEIRA, J. C. de 700 1 $aSILVA, L. M. da
Download
Esconder MarcMostrar Marc Completo |
Registro original: |
Embrapa Acre (CPAF-AC) |
|
Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
URL |
Voltar
|
|
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Caprinos e Ovinos. |
Data corrente: |
25/10/2011 |
Data da última atualização: |
23/09/2019 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
B - 1 |
Autoria: |
FELISBERTO, N. R. de O.; RODRIGUES, M. T.; BOMFIM, M. A. D.; MATOS, R. da S.; CORDEIRO, A. G. P. C.; SILVA, M. M. C. da. |
Afiliação: |
Nivea Regina de Oliveira Felisberto, Pós-graduanda, Universidade Federal de Viçosa - UFV - Viçosa, MG.; Marcelo Teixeira Rodrigues, UFV; MARCO AURELIO DELMONDES BOMFIM, CNPC; Rogério da Silva Matos, UFV; Ana Gabriela Pombo Celles Cordeiro, UFV; Márcia Maria Cândido da Silva, UFV. |
Título: |
Effects of different sources of protein on digestive characteristics, microbial efficiency, and nutrient flow in dairy goats. |
Ano de publicação: |
2011 |
Fonte/Imprenta: |
Revista Brasileira de Zootecnia, Viçosa, MG, v. 40, n. 10, p. 2228-2234, 2011. |
DOI: |
http://dx.doi.org/10.1590/S1516-35982011001000024 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Abstract: Diets formulated with protein sources presenting different resistance to ruminal degradation were compared by evaluating ruminal parameters, production and microbial efficiency and nutrients flow to the omasum in goats. Eight rumen cannulated non-lactating, non-pregnant goats were distributed in a 4 × 4 Latin square design with two replicates. Treatments consisted of four diets where different sources of plant protein accounted for the major protein source named soybean meal, source of higher ruminal degradability, and three other sources of higher resistance of degradation: roasted soybean, corn gluten meal, and cottonseed cake. Amounts of rumen protein were similar among rations; however, flows of dry matter, protein and non-fiber carbohydrate to omasum were higher for diets with protein source with reduced rumen degradation rate. Higher values of rumen ammonia were obtained by using ration with soybean meal as major source of protein. Higher values of pH were obtained for rations with roasted soybean e cottonseed cake. Regarding kinetic of transit, similar values were found among rations. Diets with protein sources presenting reduced ruminal degradation increase nutrients flow to the omasum in goats and alter digestive parameters such as pH and ammonia without compromising bacteria growth and efficiency, which grants their use for dairy goats with similar efficiency to rations using more degradable sources of protein. |
Palavras-Chave: |
Ammonia nitrogen; Biological value; Caprino leiteiro; Microbial protein; Nitrogênio amoniacal; Passage rate. |
Thesagro: |
Cabra; Digestão; Nutrição animal; Ph; Proteína Microbiana. |
Thesaurus NAL: |
Goats. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/44434/1/API-Effects-of-different.pdf
|
Marc: |
LEADER 02518naa a2200337 a 4500 001 1904017 005 2019-09-23 008 2011 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttp://dx.doi.org/10.1590/S1516-35982011001000024$2DOI 100 1 $aFELISBERTO, N. R. de O. 245 $aEffects of different sources of protein on digestive characteristics, microbial efficiency, and nutrient flow in dairy goats.$h[electronic resource] 260 $c2011 520 $aAbstract: Diets formulated with protein sources presenting different resistance to ruminal degradation were compared by evaluating ruminal parameters, production and microbial efficiency and nutrients flow to the omasum in goats. Eight rumen cannulated non-lactating, non-pregnant goats were distributed in a 4 × 4 Latin square design with two replicates. Treatments consisted of four diets where different sources of plant protein accounted for the major protein source named soybean meal, source of higher ruminal degradability, and three other sources of higher resistance of degradation: roasted soybean, corn gluten meal, and cottonseed cake. Amounts of rumen protein were similar among rations; however, flows of dry matter, protein and non-fiber carbohydrate to omasum were higher for diets with protein source with reduced rumen degradation rate. Higher values of rumen ammonia were obtained by using ration with soybean meal as major source of protein. Higher values of pH were obtained for rations with roasted soybean e cottonseed cake. Regarding kinetic of transit, similar values were found among rations. Diets with protein sources presenting reduced ruminal degradation increase nutrients flow to the omasum in goats and alter digestive parameters such as pH and ammonia without compromising bacteria growth and efficiency, which grants their use for dairy goats with similar efficiency to rations using more degradable sources of protein. 650 $aGoats 650 $aCabra 650 $aDigestão 650 $aNutrição animal 650 $aPh 650 $aProteína Microbiana 653 $aAmmonia nitrogen 653 $aBiological value 653 $aCaprino leiteiro 653 $aMicrobial protein 653 $aNitrogênio amoniacal 653 $aPassage rate 700 1 $aRODRIGUES, M. T. 700 1 $aBOMFIM, M. A. D. 700 1 $aMATOS, R. da S. 700 1 $aCORDEIRO, A. G. P. C. 700 1 $aSILVA, M. M. C. da 773 $tRevista Brasileira de Zootecnia, Viçosa, MG$gv. 40, n. 10, p. 2228-2234, 2011.
Download
Esconder MarcMostrar Marc Completo |
Registro original: |
Embrapa Caprinos e Ovinos (CNPC) |
|
Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
Fechar
|
Nenhum registro encontrado para a expressão de busca informada. |
|
|