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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Cerrados.
Data corrente:  22/09/2020
Data da última atualização:  29/09/2020
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  XAVIER, J. H. V.; GOMES, M. C.; ANJOS, F. S. dos; SCOPEL, E.; SILVA, F. A. M. da; Marc Corbeels.
Afiliação:  JOSE HUMBERTO VALADARES XAVIER, CPAC; Mário Conill Gomes; Flávio Sacco dos Anjos; ERIC SCOPEL; FERNANDO ANTONIO MACENA DA SILVA, CPAC; CORBEELS, M.
Título:  Participatory multicriteria assessment of maize cropping systems in the context of family farmers in the Brazilian Cerrado.
Ano de publicação:  2020
Fonte/Imprenta:  International Journal of Agricultural Sustainability, v. 18, n. 5, p. 410?426, 2020.
Páginas:  p. 410-426
Idioma:  Português
Conteúdo:  Conservation agriculture (CA) is recognized as a promising crop management strategy for sustainable agricultural intensification. The objective of this study was to evaluate CA cropping systems for rainfed maize as an alternative to the traditional tillage-based cropping systems (CT) in the context of family farms, using a multi-criteria model that represents the point of view of farmers. Farmers considered several aspects for evaluating the cropping systems, thatwere systematized in the model through five criteria (with sub-criteria): (a) costs; (b) yield; (c) labour; (d) human health and environment; and (e) production risks. CA did not differ from CT for the ?costs? criterion but was superior for the ?yield? and ?labour? criteria. In contrast, CT obtained better ratings for the criteria ?human health and environment? and ?production risks?. Considering all criteria, CA was better appraised than CT. However, a new local policy measure that subsidizes the hiring of mechanized tillage services overturns this outcome, indicating the importance of exogenous factors. Overall, the participatory processes in building the model allowed us to better understand the reasons of adoption or non-adoption of CA by small-scale farmers in the tropics.
Thesagro:  Agricultura; Análise; Conservação; Milho; Sistema de Cultivo.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/216142/1/Jose-Humberto-Participatory-multicriteria-assessment-of-maize-cropping-systems.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Cerrados (CPAC)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CPAC36792 - 1UPCAP - DDDIGITALDIGITAL
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Biblioteca(s):  Embrapa Agroindústria de Alimentos; Embrapa Agroindústria Tropical; Embrapa Algodão.
Data corrente:  08/02/2018
Data da última atualização:  15/05/2018
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  A - 2
Autoria:  LIMA, H. L. S.; NASCIMENTO, E. S.; ANDRADE, F. K.; BRIGIDA, A. I. S.; BORGES, M. de F.; CASSALES, A. R.; MUNIZ, C. R.; SOUZA FILHO, M. de S. M. de; MORAIS, J. P. S.; ROSA, M. de F.
Afiliação:  ANA IRAIDY SANTA BRIGIDA, CTAA.
Título:  Bacterial cellulose production by Komagataeibacter hansenii ATCC 23769 using sisal juice: an agroindustry waste.
Ano de publicação:  2017
Fonte/Imprenta:  Brazilian Journal of Chemical Engineering, v. 34, n. 3, p. 671-680, Jul./Sep. 2017.
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  In this study, we have optimized production of bacterial cellulose (BC) by Komagataeibacter hansenii ATCC 23769 in a static cultivation using sisal juice, an agroindustrial residue, as substrate. Optimization of fermentation parameters has been carried out using the one-variable-at-a-time method. Effect of initial sugar concentration, pH, nitrogen supplement, and cultivation time was evaluated. The influence of nitrogen source and quantity for bacterial cellulose production was studied using a central composite rotational design (CCRD).The highest production of BC (3.38 g/L) was obtained after 10 days of cultivation, using sisal juice (pH 5) at 15 g/L of sugars and supplemented with 7.5 g/L of extract yeast. The cellulose production yield in selected sisal culture conditions was three times higher than the yield in synthetic medium, indicating that sisal juice is a suitable substrate for BC production.
Palavras-Chave:  Agroindustrial waste; Bacterial cellulose; Celulose bacteriana; Komagataeibacter hansenii; Nanotecnologia; Resíduo agroindustrial; Resíduos Agroindustriais; Sisal juice; Suco de sisal.
Thesagro:  Sisal.
Thesaurus NAL:  Nanotechnology.
Categoria do assunto:  --
X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/172777/1/Bacterial-sisal-juice-waste.pdf
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/177378/1/ART18009.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPA28598 - 1UPCAP - DD
CNPAT15536 - 1UPCAP - DD2018.0144
CTAA14090 - 1UPCAP - DD
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