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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Semiárido. |
Data corrente: |
08/01/2018 |
Data da última atualização: |
18/01/2024 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Anais de Congresso |
Autoria: |
CARVALHO, E. S. S. de; BIASOTO, A. C. T.; SILVA, T. de M.; SANTOS, R. T. dos S. e; LIMA, M. A. C. de; SANTOS, F. N. dos; DRUZIAN, J. L. |
Afiliação: |
ERIKA SAMANTHA SANTOS DE CARVALHO, Mestranda da UFBA; ALINE TELLES BIASOTO MARQUES, CPATSA; THAMIRES DE MORGADO SILVA, Estagiárida da Embrapa Semiárido; RENATA TORRES DOS SANTOS E SANTOS, UFBA; MARIA AUXILIADORA COELHO DE LIMA, CPATSA; FERNANDA NOGUEIRA DOS SANTOS; JANICE IZABEL DRUZIAN, Mestranda da UFBA. |
Título: |
Influencia do tempo de maceração sobre a coloração, conteúdo de compostos fenólicos e atividade antioxidante do vinho tinto Touriga Nacional (Vitis vinífera L.). |
Ano de publicação: |
2017 |
Fonte/Imprenta: |
In: ENCONTRO NACIONAL, 20.; CONGRESSO LATINO AMERICANO DE ANALISTAS DE ALIMENTOS, 6., 2017. Belém, PA. Segurança e qualidade de alimentos. Belém, PA: LACEN: UFPA, 2017. |
Descrição Física: |
1 CD-ROM. |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
O objetivo deste trabalho foi avaliar a influência do tempo de duração da etapa de maceração sob a intensidade de cor, teor de compostos fenólicos, antocianinas e atividade antioxidante do vinho tinto da cultivar Touriga Nacional (Vitis vinifera L), produzido no Submédio do Vale do São Francisco, Petrolina-PE. Os resultados apontam que, para promover maior qualidade ao vinho tinto Touriga Nacional elaborado no Submédio do Vale do São Francisco seria interessante aplicar tempo de duração da maceração entre 13 à 18 dias, visto que proporcionaram maior valor de polifenóis totais em IPT, antocianinas, fenólicos totais e atividade antioxidante, fatores que podem melhorar a estabilidade e qualidade da bebida, tanto em termos sensoriais como nutracêutico |
Palavras-Chave: |
Compostos bioativos; Semiárdio; Semiárido; Vale do São Francisco; Vinho tinto; Vinhos tropicais; Vinificação; Vitivinicultura. |
Thesagro: |
Uva. |
Thesaurus Nal: |
Grapes. |
Categoria do assunto: |
F Plantas e Produtos de Origem Vegetal |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/170559/1/Aline-2017.pdf
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Marc: |
LEADER 01849nam a2200313 a 4500 001 2084556 005 2024-01-18 008 2017 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aCARVALHO, E. S. S. de 245 $aInfluencia do tempo de maceração sobre a coloração, conteúdo de compostos fenólicos e atividade antioxidante do vinho tinto Touriga Nacional (Vitis vinífera L.). 260 $aIn: ENCONTRO NACIONAL, 20.; CONGRESSO LATINO AMERICANO DE ANALISTAS DE ALIMENTOS, 6., 2017. Belém, PA. Segurança e qualidade de alimentos. Belém, PA: LACEN: UFPA$c2017 300 $c1 CD-ROM. 520 $aO objetivo deste trabalho foi avaliar a influência do tempo de duração da etapa de maceração sob a intensidade de cor, teor de compostos fenólicos, antocianinas e atividade antioxidante do vinho tinto da cultivar Touriga Nacional (Vitis vinifera L), produzido no Submédio do Vale do São Francisco, Petrolina-PE. Os resultados apontam que, para promover maior qualidade ao vinho tinto Touriga Nacional elaborado no Submédio do Vale do São Francisco seria interessante aplicar tempo de duração da maceração entre 13 à 18 dias, visto que proporcionaram maior valor de polifenóis totais em IPT, antocianinas, fenólicos totais e atividade antioxidante, fatores que podem melhorar a estabilidade e qualidade da bebida, tanto em termos sensoriais como nutracêutico 650 $aGrapes 650 $aUva 653 $aCompostos bioativos 653 $aSemiárdio 653 $aSemiárido 653 $aVale do São Francisco 653 $aVinho tinto 653 $aVinhos tropicais 653 $aVinificação 653 $aVitivinicultura 700 1 $aBIASOTO, A. C. T. 700 1 $aSILVA, T. de M. 700 1 $aSANTOS, R. T. dos S. e 700 1 $aLIMA, M. A. C. de 700 1 $aSANTOS, F. N. dos 700 1 $aDRUZIAN, J. L.
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Registro original: |
Embrapa Semiárido (CPATSA) |
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Biblioteca |
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Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
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Volume |
Status |
URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Semiárido. |
Data corrente: |
11/09/2023 |
Data da última atualização: |
11/09/2023 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 2 |
Autoria: |
LIMA, L. R. G. de; NOGUEIRA, D. M.; VOLTOLINI, T. V.; LOPES JÚNIOR, E. S.; CORDEIRO, M. F.; NAVARRO, D. M. do A. F.; ARAÚJO, D. N. de. |
Afiliação: |
LORRANE RAISSA GERALDO DE LIMA, UNIVASF; DANIEL MAIA NOGUEIRA, CPATSA; TADEU VINHAS VOLTOLINI, CPATSA; EDILSON SOARES LOPES JÚNIOR, UNIVASF; MABEL FREITAS CORDEIRO, UNIVASF; DANIELA MARIA DO AMARAL FERRAZ NAVARRO, UFPE; DANIEL NUNES DE ARAUJO, UFRPE. |
Título: |
Ovarian activity, metabolic and physiological parameters of Canindé goats submitted to short-term supplementation with licuri oil. |
Ano de publicação: |
2023 |
Fonte/Imprenta: |
Small Ruminant Research, v. 227, 107080, 2023. |
DOI: |
https://doi.org/10.1016/j.smallrumres.2023.107080 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
This study aimed to evaluate the estrous behavior, ovarian activity, feed intake, metabolic and physiological parameters of Canind ?e goats supplemented for nine days with Licuri oil (Syagrus coronata). Thirty-six adult fe- male goats were distributed randomly into two groups: control group (n = 18) without Licuri oil and the oil group (n = 18) receiving a supplement containing 3% Licuri oil. The short-term food supplementation was associated with an estrus synchronization protocol. The number of ovulations and follicle diameter were eval- uated by ultrasonography. Dry matter intake (DMI) and nutrient intake, water ingestion, and physiological parameters such as rectal temperature (RT), respiratory rate (RR), heart rate (HR), and serum concentrations of cholesterol and non-esterified fatty acids (NEFA) were also determined. As concern statistical analysis, ANOVA followed by Fisher?s LSD was used and the differences were considered significant when P < 0.05. The control group showed higher HR and RR in the afternoon shift compared to the Oil group. The Oil group showed lower DMI but higher ether extract intake, and serum cholesterol and NEFA concentration than control group. Treatments did not affect estrus response and ovulation rate, but the Licuri oil increased the number of small follicles. The supplementation of Licuri oil improved thermal comfort during the dry season and a marginal increase in the ovarian activity was observed. |
Palavras-Chave: |
Atividade ovariana; Cabras Canindé; Comportamento estral; Folículo; Óleo de licuri; Semente oleaginosa; Suplementação alimentar. |
Thesagro: |
Cabra; Ingestão. |
Thesaurus NAL: |
Goats; Oilseeds. |
Categoria do assunto: |
L Ciência Animal e Produtos de Origem Animal |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1156566/1/Ovarian-activity-metabolic-and-physiological-parameters-of-canind-769e-goats-2023.pdf
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Marc: |
LEADER 02500naa a2200337 a 4500 001 2156566 005 2023-09-11 008 2023 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttps://doi.org/10.1016/j.smallrumres.2023.107080$2DOI 100 1 $aLIMA, L. R. G. de 245 $aOvarian activity, metabolic and physiological parameters of Canindé goats submitted to short-term supplementation with licuri oil.$h[electronic resource] 260 $c2023 520 $aThis study aimed to evaluate the estrous behavior, ovarian activity, feed intake, metabolic and physiological parameters of Canind ?e goats supplemented for nine days with Licuri oil (Syagrus coronata). Thirty-six adult fe- male goats were distributed randomly into two groups: control group (n = 18) without Licuri oil and the oil group (n = 18) receiving a supplement containing 3% Licuri oil. The short-term food supplementation was associated with an estrus synchronization protocol. The number of ovulations and follicle diameter were eval- uated by ultrasonography. Dry matter intake (DMI) and nutrient intake, water ingestion, and physiological parameters such as rectal temperature (RT), respiratory rate (RR), heart rate (HR), and serum concentrations of cholesterol and non-esterified fatty acids (NEFA) were also determined. As concern statistical analysis, ANOVA followed by Fisher?s LSD was used and the differences were considered significant when P < 0.05. The control group showed higher HR and RR in the afternoon shift compared to the Oil group. The Oil group showed lower DMI but higher ether extract intake, and serum cholesterol and NEFA concentration than control group. Treatments did not affect estrus response and ovulation rate, but the Licuri oil increased the number of small follicles. The supplementation of Licuri oil improved thermal comfort during the dry season and a marginal increase in the ovarian activity was observed. 650 $aGoats 650 $aOilseeds 650 $aCabra 650 $aIngestão 653 $aAtividade ovariana 653 $aCabras Canindé 653 $aComportamento estral 653 $aFolículo 653 $aÓleo de licuri 653 $aSemente oleaginosa 653 $aSuplementação alimentar 700 1 $aNOGUEIRA, D. M. 700 1 $aVOLTOLINI, T. V. 700 1 $aLOPES JÚNIOR, E. S. 700 1 $aCORDEIRO, M. F. 700 1 $aNAVARRO, D. M. do A. F. 700 1 $aARAÚJO, D. N. de 773 $tSmall Ruminant Research$gv. 227, 107080, 2023.
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