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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Amazônia Oriental. |
Data corrente: |
03/05/2021 |
Data da última atualização: |
03/05/2021 |
Tipo da produção científica: |
Boletim de Pesquisa e Desenvolvimento |
Autoria: |
RODRIGUES, E. de C. F. R.; HOMMA, A. K. O.; KATO, O. R.; MENEZES, A. J. E. A. de. |
Afiliação: |
ERCILENE DE CÁSSIA FERREIRA RODRIGUES, EMATER; ALFREDO KINGO OYAMA HOMMA, CPATU; OSVALDO RYOHEI KATO, CPATU; ANTONIO JOSE ELIAS A DE MENEZES, CPATU. |
Título: |
Produção e comercialização de frutos de bacuri por pequenos produtores na Amazônia paraense. |
Ano de publicação: |
2021 |
Fonte/Imprenta: |
Belém, PA: Embrapa Amazônia Oriental, 2021. |
Páginas: |
36 p. |
Série: |
(Embrapa Amazônia Oriental. Boletim de pesquisa e desenvolvimento, 147). |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
O bacuri é o fruto do bacurizeiro, utilizado tradicionalmente na alimentação humana, principalmente na região Norte do Brasil. O objetivo deste trabalho é caracterizar a produção e a comercialização de bacuri praticadas por pequenos produtores nas mesorregiões Nordeste Paraense e Marajó. No Nordeste Paraense, as pesquisas foram realizadas com famílias dos municípios de Bragança, Tracuateua, Augusto Corrêa e Maracanã. No Marajó, foram realizadas nos municípios de Cachoeira do Arari, Salvaterra e Soure. Foram aplicados no total 77 questionários entre os 7 municípios estudados, sendo 57 na Mesorregião Nordeste Paraense e 20 no Marajó, no período de novembro de 2016 a março de 2017. O sistema de comercialização é bastante simples, baseado na coleta de frutos e distribuição no curto período de safra. Verificou-se que está ocorrendo uma mudança na comercialização do fruto in natura para a produção de polpa, visto que garante um preço mais elevado e seu armazenamento permite que as famílias possam guardar essas polpas e vendê-las num momento de menor oferta, possibilitando preços melhores. A comercialização de frutos, polpas e sementes é realizada geralmente pela própria família em seus estabelecimentos e por meio de intermediários. |
Palavras-Chave: |
Desenvolvimento regional. |
Thesagro: |
Bacuri; Comercialização; Manejo; Platonia Insignis. |
Thesaurus Nal: |
Platonia. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/222999/1/TC-24-19-BPD-V04.pdf
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Marc: |
LEADER 02062nam a2200241 a 4500 001 2131637 005 2021-05-03 008 2021 bl uuuu u0uu1 u #d 100 1 $aRODRIGUES, E. de C. F. R. 245 $aProdução e comercialização de frutos de bacuri por pequenos produtores na Amazônia paraense.$h[electronic resource] 260 $aBelém, PA: Embrapa Amazônia Oriental$c2021 300 $a36 p. 490 $a(Embrapa Amazônia Oriental. Boletim de pesquisa e desenvolvimento, 147). 520 $aO bacuri é o fruto do bacurizeiro, utilizado tradicionalmente na alimentação humana, principalmente na região Norte do Brasil. O objetivo deste trabalho é caracterizar a produção e a comercialização de bacuri praticadas por pequenos produtores nas mesorregiões Nordeste Paraense e Marajó. No Nordeste Paraense, as pesquisas foram realizadas com famílias dos municípios de Bragança, Tracuateua, Augusto Corrêa e Maracanã. No Marajó, foram realizadas nos municípios de Cachoeira do Arari, Salvaterra e Soure. Foram aplicados no total 77 questionários entre os 7 municípios estudados, sendo 57 na Mesorregião Nordeste Paraense e 20 no Marajó, no período de novembro de 2016 a março de 2017. O sistema de comercialização é bastante simples, baseado na coleta de frutos e distribuição no curto período de safra. Verificou-se que está ocorrendo uma mudança na comercialização do fruto in natura para a produção de polpa, visto que garante um preço mais elevado e seu armazenamento permite que as famílias possam guardar essas polpas e vendê-las num momento de menor oferta, possibilitando preços melhores. A comercialização de frutos, polpas e sementes é realizada geralmente pela própria família em seus estabelecimentos e por meio de intermediários. 650 $aPlatonia 650 $aBacuri 650 $aComercialização 650 $aManejo 650 $aPlatonia Insignis 653 $aDesenvolvimento regional 700 1 $aHOMMA, A. K. O. 700 1 $aKATO, O. R. 700 1 $aMENEZES, A. J. E. A. de
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Registro original: |
Embrapa Amazônia Oriental (CPATU) |
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Biblioteca |
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Tipo/Formato |
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Volume |
Status |
URL |
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| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Café. Para informações adicionais entre em contato com biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Café. |
Data corrente: |
04/01/2024 |
Data da última atualização: |
04/01/2024 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
B - 1 |
Autoria: |
BELAN, L. L.; JESUS JUNIOR, W. C. de; SOUZA, A. F. de; ZAMBOLIM, L.; TOMAZ, M. A.; ALVES, F. R.; FERRAO, M. A. G.; AMARAL, J. F. T. do. |
Afiliação: |
LEÔNIDAS LEONI BELAN, UNIVERSIDADE FEDERAL DO ESPÍRITO SANTO; WALDIR CINTRA DE JESUS JUNIOR, UNIVERSIDADE FEDERAL DE SÃO CARLOS; ANTÔNIO FERNANDO DE SOUZA, INSTITUTO FEDERAL DE EDUCAÇÃO, CIÊNCIA E TECNOLOGIA DO ESPÍRITO SANTO; LAÉRCIO ZAMBOLIM, UNIVERSIDADE FEDERAL DE VIÇOSA; MARCELO ANTONIO TOMAZ, UNIVERSIDADE FEDERAL DO ESPÍRITO SANTO; FÁBIO RAMOS ALVES, UNIVERSIDADE FEDERAL DO ESPÍRITO SANTO; MARIA AMELIA GAVA FERRAO, CNPCa; JOSÉ FRANCISCO TEIXEIRA DO AMARAL, UNIVERSIDADE FEDERAL DO ESPÍRITO SANTO. |
Título: |
Monitoring of leaf rust in conilon coffee clones to improve fungicide use |
Ano de publicação: |
2015 |
Fonte/Imprenta: |
Australasian Plant Pathology, v. 44, n. 1, p. 5-12, 2015. |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
The main management strategy for coffee leaf rust (Hemileia vastatrix) in conilon coffee is based on the application of fungicides using a fixed schedule without considering the epidemiological aspects of the disease. In order to turn chemical control less subjective and more efficient, two systems of coffee leaf rust management were tested: 1) application of systemic fungicide based on the intensity of the disease present in each conilon clone of the "Conilon Vitria" variety, according to the disease incidence; threshold of 5 % incidence of the disease was adopted to spray the fungicide, and 2) application of systemic fungicide to the soil, followed by foliar application in the beginning of the rainy season. The experiments were performed in two municipalities of the Espirito Santo State, Nova Ven,cia e Castelo. Monthly evaluations of disease incidence were performed between September 2010 and August 2011. The results showed that chemical control of coffee leaf rust in conilon coffee should be performed differently, for each clone, of the clonal Vitoria variety. The 5 % threshold of the disease incidence was reached at different time of the coffee grower season. The strategy to apply systemic fungicide to the leaves, to control conilon leaf rust, based on the disease incidence of 5 % was more effective than soil application system. Application of systemic fungicide to the soil did not control the disease. In conclusion, monitoring the incidence of coffee leaf rust in all the clones is an important strategy to decide the appropriate time to apply fungicides. MenosThe main management strategy for coffee leaf rust (Hemileia vastatrix) in conilon coffee is based on the application of fungicides using a fixed schedule without considering the epidemiological aspects of the disease. In order to turn chemical control less subjective and more efficient, two systems of coffee leaf rust management were tested: 1) application of systemic fungicide based on the intensity of the disease present in each conilon clone of the "Conilon Vitria" variety, according to the disease incidence; threshold of 5 % incidence of the disease was adopted to spray the fungicide, and 2) application of systemic fungicide to the soil, followed by foliar application in the beginning of the rainy season. The experiments were performed in two municipalities of the Espirito Santo State, Nova Ven,cia e Castelo. Monthly evaluations of disease incidence were performed between September 2010 and August 2011. The results showed that chemical control of coffee leaf rust in conilon coffee should be performed differently, for each clone, of the clonal Vitoria variety. The 5 % threshold of the disease incidence was reached at different time of the coffee grower season. The strategy to apply systemic fungicide to the leaves, to control conilon leaf rust, based on the disease incidence of 5 % was more effective than soil application system. Application of systemic fungicide to the soil did not control the disease. In conclusion, monitoring the incidence of coffee leaf rust in all th... Mostrar Tudo |
Thesagro: |
Coffea Canephora; Hemileia Vastatrix. |
Thesaurus NAL: |
Chemical control; Clones; Disease control; Integrated agricultural systems. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
LEADER 02391naa a2200277 a 4500 001 2160446 005 2024-01-04 008 2015 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aBELAN, L. L. 245 $aMonitoring of leaf rust in conilon coffee clones to improve fungicide use$h[electronic resource] 260 $c2015 520 $aThe main management strategy for coffee leaf rust (Hemileia vastatrix) in conilon coffee is based on the application of fungicides using a fixed schedule without considering the epidemiological aspects of the disease. In order to turn chemical control less subjective and more efficient, two systems of coffee leaf rust management were tested: 1) application of systemic fungicide based on the intensity of the disease present in each conilon clone of the "Conilon Vitria" variety, according to the disease incidence; threshold of 5 % incidence of the disease was adopted to spray the fungicide, and 2) application of systemic fungicide to the soil, followed by foliar application in the beginning of the rainy season. The experiments were performed in two municipalities of the Espirito Santo State, Nova Ven,cia e Castelo. Monthly evaluations of disease incidence were performed between September 2010 and August 2011. The results showed that chemical control of coffee leaf rust in conilon coffee should be performed differently, for each clone, of the clonal Vitoria variety. The 5 % threshold of the disease incidence was reached at different time of the coffee grower season. The strategy to apply systemic fungicide to the leaves, to control conilon leaf rust, based on the disease incidence of 5 % was more effective than soil application system. Application of systemic fungicide to the soil did not control the disease. In conclusion, monitoring the incidence of coffee leaf rust in all the clones is an important strategy to decide the appropriate time to apply fungicides. 650 $aChemical control 650 $aClones 650 $aDisease control 650 $aIntegrated agricultural systems 650 $aCoffea Canephora 650 $aHemileia Vastatrix 700 1 $aJESUS JUNIOR, W. C. de 700 1 $aSOUZA, A. F. de 700 1 $aZAMBOLIM, L. 700 1 $aTOMAZ, M. A. 700 1 $aALVES, F. R. 700 1 $aFERRAO, M. A. G. 700 1 $aAMARAL, J. F. T. do 773 $tAustralasian Plant Pathology$gv. 44, n. 1, p. 5-12, 2015.
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