Portal do Governo Brasileiro
BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Agricultura Digital. Para informações adicionais entre em contato com cnptia.biblioteca@embrapa.br.
Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Agricultura Digital.
Data corrente:  13/08/2020
Data da última atualização:  13/08/2020
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  SILVA, R. F. B. da; BATISTELLA, M.; MORAN, E.; CELIDONIO, O. L. de M.; MILLINGTON, J. D. A.
Afiliação:  RAMON FELIPE BICUDO DA SILVA, Unicamp; MATEUS BATISTELLA, CNPTIA, Unicamp; EMILIO MORAN, Michigan State University; OTÁVIO LEMOS DE MELO CELIDONIO, SENAR-MT; JAMES D. A. MILLINGTON, King’s College London.
Título:  The soybean trap: challenges and risks for Brazilian producers.
Ano de publicação:  2020
Fonte/Imprenta:  Frontiers in Sustainable Food Systems, v. 4, p. 1-13, Feb. 2020.
DOI:  https://doi.org/10.3389/fsufs.2020.00012
Idioma:  Inglês
Notas:  Article 12.
Conteúdo:  Since the 1970s, Brazilian soybean production has grown rapidly, driven by increasingnational and international demand and rising prices. Consequently, soybean productionhas come to be perceived as an attractive opportunity, with the number of farmsproducing soybean across the country reaching around 240,000 in 2017. However,producers can become trapped by dependencies on moneylenders, traders and inputsupply companies, facing so-called? agricultural treadmills?. In this study we undertookinterviews with individual soybean producers and representatives of trader companies,producers? associations, the processing industry, government and civil society, and usedthese data to analyze rural production operations related to the soybean supply chainand to interpret how agricultural treadmills persist in this sector. Based on literaturereview and fieldwork interviews, we found that producers have been able to add valueto their products, but some strategies they use to cope with production costs lead theminto high-risk situations. Our findings show that, sectoral(e.g., producers? associations)and collective actions (e.g., farmers? buying groups) are auseful strategy for producersto gain influence and bargaining power against transnational companies and inputsuppliers compared to acting as an individual within the soybean supply chain. Producerswere emphatic that the current soybean business is now much more than just farmingactivities, and that education and training are highly valua... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Agricultural inputs; Agricultural risks; Agricultural treadmill; Food commodity; Profit margins; Riscos agrícolas.
Thesagro:  Agricultura.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agricultura Digital (CNPTIA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPTIA20484 - 1UPCAP - DD
Voltar






Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Gado de Corte.
Data corrente:  08/10/2019
Data da última atualização:  08/10/2019
Tipo da produção científica:  Capítulo em Livro Técnico-Científico
Autoria:  ALVES, F. V.; ALMEIDA, R. G. de; LAURA, V. A.; GOMES, R. da C.; BUNGENSTAB, D. J.
Afiliação:  FABIANA VILLA ALVES, CNPGC; ROBERTO GIOLO DE ALMEIDA, CNPGC; VALDEMIR ANTONIO LAURA, CNPGC; RODRIGO DA COSTA GOMES, CNPGC; DAVI JOSE BUNGENSTAB, CNPGC.
Título:  Marcas-conceito e a proposta de uma Plataforma de Pecuária de Baixo Carbono.
Ano de publicação:  2019
Fonte/Imprenta:  In: BUNGENSTAB, D. J.; ALMEIDA, R. G. de; LAURA, V. A.; BALBINO, L. C.; FERREIRA, A. D. (Ed.). ILPF: inovação com integração de lavoura, pecuária e floresta. Brasília, DF: Embrapa, 2019. 835 p.
Páginas:  p. 169-179
Idioma:  Português
Conteúdo:  Este capítulo apresenta uma iniciativa brasileira, liderada pela Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária ? Embrapa, que vai além da simples contabilização de carbono, denominada ?Carne Carbono Neutro?, inserida na ?Plataforma Pecuária de Baixo Carbono?. Esta última envolve, entre outras iniciativas, a construção de marcas-conceito voltadas a diferentes produtos pecuários que tiveram suas emissões reduzidas ou integralmente compensadas durante seu processo produtivo. Tais marcas-conceito agem como selos de garantia para a comercialização da carne bovina e seus derivados, cristalizando conceitos e valores intangíveis em símbolos de fácil distinção pelos seus compradores.
Palavras-Chave:  Carne carbono neutro; Sistema de integração.
Thesagro:  Carbono; Pecuária.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/202689/1/Marcas-conceito-e-a-proposta.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Gado de Corte (CNPGC)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPGC17395 - 1UPCPL - DD
Fechar
Nenhum registro encontrado para a expressão de busca informada.
 
 

Embrapa
Todos os direitos reservados, conforme Lei n° 9.610
Política de Privacidade
Área Restrita

Embrapa Agricultura Digital
Av. André Tosello, 209 - Barão Geraldo
Caixa Postal 6041- 13083-886 - Campinas, SP
SAC: https://www.embrapa.br/fale-conosco

Valid HTML 4.01 Transitional