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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Semiárido. |
Data corrente: |
04/02/2014 |
Data da última atualização: |
04/02/2014 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Anais de Congresso |
Autoria: |
MORAIS, L. R. V. de; OLIVEIRA, J. B. de; VASCONCELOS, J. S.; TIMACO, A. C. E.; NATIVIDADE, M. M. P.; PEREIRA, G. E.; BIASOTO, A. C. T. |
Afiliação: |
LAURENA RAYANNE VIEIRA DE MORAIS; JULIANE BARRETO DE OLIVEIRA; JÚLIA SANTOS VASCONCELOS; ANA CAROLINA EBERT TIMACO; MARIANA MIRELLE PEREIRA NATIVIDADE; GIULIANO ELIAS PEREIRA, CNPUV; ALINE TELLES BIASOTO MARQUES, CPATSA. |
Título: |
Influência do tempo de duração da maceração sobre a qualidade do vinho Syrah produzido no Submédio do Vale do São Francisco. |
Ano de publicação: |
2013 |
Fonte/Imprenta: |
In: JORNADA DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA DA EMBRAPA SEMIÁRIDO, 8., 2013, Petrolina. Anais... Petrolina: Embrapa Semiárido, 2013. |
Páginas: |
p, 321-327. |
Série: |
(Embrapa Semiárido. Documentos, 253). |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
Para o aprimoramento da qualidade e estabilidade dos vinhos produzidos no Submédio do Vale do São Francisco, muitos estudos ainda são necessários por causa das características edafoclimáticas da região, abrangendo desde práticas agronômicas aplicadas ao cultivo de uvas até o processo de elaboração da bebida. O objetivo deste estudo foi avaliar a influência do tempo de duração da maceração sobre a composição físico-química e capacidade antioxidante do vinho Syrah, cultivar de expressiva importância econômica para a região. Os vinhos elaborados com 10, 20 e 30 dias de maceração diferiram significativamente com relação à maioria das variáveis avaliadas, demonstrando que esta etapa influencia a qualidade da bebida. Maiores conteúdos de antocianinas e polifenóis totais foram observados no vinho elaborado com 20 dias de maceração. No entanto, o prolongamento da maceração por mais 10 dias, não influenciou em sua intensidade de coloração e promoveu significativo aumento no teor de taninos totais e na atividade antioxidante do vinho, sugerindo que este tempo de maceração promove melhor estabilidade e maior potencial nutracêutico à bebida. |
Palavras-Chave: |
Atividade antioxidante; Composição físico-química; Grape; Vale do São Francisco; Vinho tinto; Vitivinicultura tropical. |
Thesagro: |
Uva; Vitis Vinifera. |
Categoria do assunto: |
F Plantas e Produtos de Origem Vegetal |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/96357/1/SDC253.pdf-42.pdf
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Marc: |
LEADER 02234nam a2200301 a 4500 001 1978502 005 2014-02-04 008 2013 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aMORAIS, L. R. V. de 245 $aInfluência do tempo de duração da maceração sobre a qualidade do vinho Syrah produzido no Submédio do Vale do São Francisco.$h[electronic resource] 260 $aIn: JORNADA DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA DA EMBRAPA SEMIÁRIDO, 8., 2013, Petrolina. Anais... Petrolina: Embrapa Semiárido$c2013 300 $ap, 321-327. 490 $a(Embrapa Semiárido. Documentos, 253). 520 $aPara o aprimoramento da qualidade e estabilidade dos vinhos produzidos no Submédio do Vale do São Francisco, muitos estudos ainda são necessários por causa das características edafoclimáticas da região, abrangendo desde práticas agronômicas aplicadas ao cultivo de uvas até o processo de elaboração da bebida. O objetivo deste estudo foi avaliar a influência do tempo de duração da maceração sobre a composição físico-química e capacidade antioxidante do vinho Syrah, cultivar de expressiva importância econômica para a região. Os vinhos elaborados com 10, 20 e 30 dias de maceração diferiram significativamente com relação à maioria das variáveis avaliadas, demonstrando que esta etapa influencia a qualidade da bebida. Maiores conteúdos de antocianinas e polifenóis totais foram observados no vinho elaborado com 20 dias de maceração. No entanto, o prolongamento da maceração por mais 10 dias, não influenciou em sua intensidade de coloração e promoveu significativo aumento no teor de taninos totais e na atividade antioxidante do vinho, sugerindo que este tempo de maceração promove melhor estabilidade e maior potencial nutracêutico à bebida. 650 $aUva 650 $aVitis Vinifera 653 $aAtividade antioxidante 653 $aComposição físico-química 653 $aGrape 653 $aVale do São Francisco 653 $aVinho tinto 653 $aVitivinicultura tropical 700 1 $aOLIVEIRA, J. B. de 700 1 $aVASCONCELOS, J. S. 700 1 $aTIMACO, A. C. E. 700 1 $aNATIVIDADE, M. M. P. 700 1 $aPEREIRA, G. E. 700 1 $aBIASOTO, A. C. T.
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Registro original: |
Embrapa Semiárido (CPATSA) |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Semiárido. |
Data corrente: |
15/10/2020 |
Data da última atualização: |
15/10/2020 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 2 |
Autoria: |
RODRIGUES, A. A. M.; SANTOS, L. F. dos; COSTA, R. R. da; FÉLIX, D. T.; NASCIMENTO, J. H. B.; LIMA, M. A. C. de. |
Afiliação: |
Antonio Augusto Marques Rodrigues, Instituto Nacional de Pesquisas da Amazônia/INPA, Manaus, AM; Luana Ferreira dos Santos, Universidade Federal da Paraíba, Centro de Ciências Agrárias, Areia, PB; Rayssa Ribeiro da Costa, Universidade Federal da Paraíba, Centro de Ciências Agrárias, Areia, PB; Débora Tamara Félix, Universidade Federal de Sergipe/UFS, São Cristóvão, SE; José Henrique Bernardino Nascimento, Universidade Federal do Recôncavo da Bahia/UFRB, Cruz das Almas; MARIA AUXILIADORA COELHO DE LIMA, CPATSA. |
Título: |
Characterization of starch from different non-traditional sources and its application as coating in Palmer mango fruit. |
Ano de publicação: |
2020 |
Fonte/Imprenta: |
Ciência e Agrotecnologia, v. 44, e011220, 2020. |
DOI: |
http://dx.doi.org/10.1590/1413-7054202044011220 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Yam, cassava, jackfruit seed and mango seed kernel have potential for the extraction and use as starch in the food industry of starch or for the formulation of biodegradable coatings. As a biodegradable coating, starch can be applied in fruits characterized by a fast maturation, such as mango, which requires technologies to increase its shelf life. The aim of this study was to characterize starch from four non-traditional sources and to evaluate their potential as coating for ?Palmer? mango fruit. Starches used were extracted from cassava, mango seed kernel, jackfruit seed, and yam, and had their physical, optical, and chemical properties characterized for later use as coatings of ?Palmer? mango fruit. Fruits were coated with 3% cassava starch, 3.5% jackfruit seed starch, 3.5% mango seed kernel starch and 3.5% yam starch, and were compared to the control (uncoated). They were then stored at 24.4 ± 0.3 °C and 87 ±
2% RH and evaluated for 12 days. A 5x7 factorial arrangement in a completely randomized experimental design was adopted. Total starch content was higher than 70% in the four sources of starch. Starches from jackfruit and yam had higher amylose content. The four sources of starch had low water solubility and swelling power, with jackfruit seed starch having the highest values. The coating sources were effective in maintaining quality, particularly mango seed kernel starch because it reduced respiratory rate and weight loss in 27.7% and 33.8%, respectively, as well as jackfruit seed starch as it delayed fruit skin yellowing. MenosYam, cassava, jackfruit seed and mango seed kernel have potential for the extraction and use as starch in the food industry of starch or for the formulation of biodegradable coatings. As a biodegradable coating, starch can be applied in fruits characterized by a fast maturation, such as mango, which requires technologies to increase its shelf life. The aim of this study was to characterize starch from four non-traditional sources and to evaluate their potential as coating for ?Palmer? mango fruit. Starches used were extracted from cassava, mango seed kernel, jackfruit seed, and yam, and had their physical, optical, and chemical properties characterized for later use as coatings of ?Palmer? mango fruit. Fruits were coated with 3% cassava starch, 3.5% jackfruit seed starch, 3.5% mango seed kernel starch and 3.5% yam starch, and were compared to the control (uncoated). They were then stored at 24.4 ± 0.3 °C and 87 ±
2% RH and evaluated for 12 days. A 5x7 factorial arrangement in a completely randomized experimental design was adopted. Total starch content was higher than 70% in the four sources of starch. Starches from jackfruit and yam had higher amylose content. The four sources of starch had low water solubility and swelling power, with jackfruit seed starch having the highest values. The coating sources were effective in maintaining quality, particularly mango seed kernel starch because it reduced respiratory rate and weight loss in 27.7% and 33.8%, respectively, as well as... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Perda de massa; Taxa respiratória; Variedade Palmer; Vida útil. |
Thesagro: |
Amilose; Manga; Pós-Colheita; Solubilidade. |
Thesaurus NAL: |
Amylose; Mangoes; Postharvest physiology; Postharvest technology. |
Categoria do assunto: |
F Plantas e Produtos de Origem Vegetal |
Marc: |
LEADER 02573naa a2200337 a 4500 001 2125562 005 2020-10-15 008 2020 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttp://dx.doi.org/10.1590/1413-7054202044011220$2DOI 100 1 $aRODRIGUES, A. A. M. 245 $aCharacterization of starch from different non-traditional sources and its application as coating in Palmer mango fruit.$h[electronic resource] 260 $c2020 520 $aYam, cassava, jackfruit seed and mango seed kernel have potential for the extraction and use as starch in the food industry of starch or for the formulation of biodegradable coatings. As a biodegradable coating, starch can be applied in fruits characterized by a fast maturation, such as mango, which requires technologies to increase its shelf life. The aim of this study was to characterize starch from four non-traditional sources and to evaluate their potential as coating for ?Palmer? mango fruit. Starches used were extracted from cassava, mango seed kernel, jackfruit seed, and yam, and had their physical, optical, and chemical properties characterized for later use as coatings of ?Palmer? mango fruit. Fruits were coated with 3% cassava starch, 3.5% jackfruit seed starch, 3.5% mango seed kernel starch and 3.5% yam starch, and were compared to the control (uncoated). They were then stored at 24.4 ± 0.3 °C and 87 ± 2% RH and evaluated for 12 days. A 5x7 factorial arrangement in a completely randomized experimental design was adopted. Total starch content was higher than 70% in the four sources of starch. Starches from jackfruit and yam had higher amylose content. The four sources of starch had low water solubility and swelling power, with jackfruit seed starch having the highest values. The coating sources were effective in maintaining quality, particularly mango seed kernel starch because it reduced respiratory rate and weight loss in 27.7% and 33.8%, respectively, as well as jackfruit seed starch as it delayed fruit skin yellowing. 650 $aAmylose 650 $aMangoes 650 $aPostharvest physiology 650 $aPostharvest technology 650 $aAmilose 650 $aManga 650 $aPós-Colheita 650 $aSolubilidade 653 $aPerda de massa 653 $aTaxa respiratória 653 $aVariedade Palmer 653 $aVida útil 700 1 $aSANTOS, L. F. dos 700 1 $aCOSTA, R. R. da 700 1 $aFÉLIX, D. T. 700 1 $aNASCIMENTO, J. H. B. 700 1 $aLIMA, M. A. C. de 773 $tCiência e Agrotecnologia$gv. 44, e011220, 2020.
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