|
|
Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Uva e Vinho. |
Data corrente: |
01/12/2011 |
Data da última atualização: |
01/09/2022 |
Tipo da produção científica: |
Capítulo em Livro Técnico-Científico |
Autoria: |
CAMARGO, U. A.; MAIA, J. D. G.; RITSCHEL, P. S. |
Afiliação: |
UMBERTO ALMEIDA CAMARGO, CNPUV; JOAO DIMAS GARCIA MAIA, CNPUV; PATRICIA SILVA RITSCHEL, CNPUV. |
Título: |
Cultivares de videira. |
Ano de publicação: |
2011 |
Fonte/Imprenta: |
In: SILVEIRA, S. V. da; MONTEIRO, R. (Ed.). Implantação e manejo de vinhedos de base ecológica. Bento Gonçalves: Embrapa Uva e Vinho, 2011. |
Páginas: |
p. 31-44. |
Série: |
(Embrapa Uva e Vinho. Documentos, 75). |
ISSN: |
1516-8107 |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
Existem, no mundo, milhares de variedades de uvas; as principais pertencem à espécie Vitis vinifera, usadas na elaboração de vinhos finos, e às espécies V. /abrusca e V. bourquina, usadas na elaboração devinhos de mesa e sucos de uva (REISCH; PRATT, 1996). |
Palavras-Chave: |
Brasil; Melhoramento genético; Porta-enxerto; Variedade híbrida; Variedade tradicional. |
Thesagro: |
Uva; Variedade; Viticultura. |
Categoria do assunto: |
G Melhoramento Genético |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/908147/1/13482.pdf
|
Marc: |
LEADER 01086naa a2200277 a 4500 001 1908147 005 2022-09-01 008 2011 bl uuuu u00u1 u #d 022 $a1516-8107 100 1 $aCAMARGO, U. A. 245 $aCultivares de videira.$h[electronic resource] 260 $c2011 300 $ap. 31-44. 490 $a(Embrapa Uva e Vinho. Documentos, 75). 520 $aExistem, no mundo, milhares de variedades de uvas; as principais pertencem à espécie Vitis vinifera, usadas na elaboração de vinhos finos, e às espécies V. /abrusca e V. bourquina, usadas na elaboração devinhos de mesa e sucos de uva (REISCH; PRATT, 1996). 650 $aUva 650 $aVariedade 650 $aViticultura 653 $aBrasil 653 $aMelhoramento genético 653 $aPorta-enxerto 653 $aVariedade híbrida 653 $aVariedade tradicional 700 1 $aMAIA, J. D. G. 700 1 $aRITSCHEL, P. S. 773 $tIn: SILVEIRA, S. V. da; MONTEIRO, R. (Ed.). Implantação e manejo de vinhedos de base ecológica. Bento Gonçalves: Embrapa Uva e Vinho, 2011.
Download
Esconder MarcMostrar Marc Completo |
Registro original: |
Embrapa Uva e Vinho (CNPUV) |
|
Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
URL |
Voltar
|
|
| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Pesca e Aquicultura. Para informações adicionais entre em contato com cnpaf.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Pesca e Aquicultura. |
Data corrente: |
18/03/2015 |
Data da última atualização: |
18/03/2015 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
C - 0 |
Autoria: |
LUIZ, D. de B.; JOSÉ, H. J.; MOREIRA, R. de F. P. M. |
Afiliação: |
DANIELLE DE BEM LUIZ, CNPASA; HUMBERTO JORGE JOSÉ; REGINA DE FÁTIMA PERALTA MUNIZ MOREIRA. |
Título: |
Kinetics of photocatalytic reduction of nitrate in synthetic and real effluent using TiO2 doped with Zn as photocatalyst. |
Ano de publicação: |
2014 |
Fonte/Imprenta: |
Journal of Chemical Technology and Biotechnology, Malden, 2014. |
DOI: |
10.1002/jctb.4375 |
Idioma: |
Inglês |
Notas: |
Published online. |
Conteúdo: |
BACKGROUND: The main industries that contribute to the presence of nitrate in water are the production of fertilizers, explosives, pulp and paper, and food products. Nitrate removal by filtration and advanced biological processes can be costly and generate unwantedwaste. The catalytic photoreduction of nitrate toN2 has recently been proposed.However, most studies do not address the kinetic aspects of the reactions. RESULTS: The kinetics model of Langmuir?Hinshelwood for nitrate photoreduction in the presence of formic acid in aqueous solution and in real industrial effluent using ZnO-TiO2 as the photocatalyst was proposed and adjusted to the experimental data obtained for a synthetic effluent (R2 = 0.991; apparent constant of the reaction was k′ R = 0.226 mg N (mg C min)−1). After adaptation the modelwas used to predict the reaction time required to remove a given concentration of nitrate fromthe effluent produced by a slaughterhouse (k′′ R = k′ R/2). CONCLUSION: The proposed kinetic model can be applied to any type of effluent, promoting the possibility of production of high quality reusewater, reduction of freshwater consumption, reduction of discharge of pollutants discharged inwater bodies, hence promoting the preservation of the environment. |
Palavras-Chave: |
Nitratos. |
Thesagro: |
Nitrato. |
Thesaurus NAL: |
Denitrification; Kinetics. |
Categoria do assunto: |
X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia |
Marc: |
LEADER 01976naa a2200217 a 4500 001 2011678 005 2015-03-18 008 2014 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $a10.1002/jctb.4375$2DOI 100 1 $aLUIZ, D. de B. 245 $aKinetics of photocatalytic reduction of nitrate in synthetic and real effluent using TiO2 doped with Zn as photocatalyst.$h[electronic resource] 260 $c2014 500 $aPublished online. 520 $aBACKGROUND: The main industries that contribute to the presence of nitrate in water are the production of fertilizers, explosives, pulp and paper, and food products. Nitrate removal by filtration and advanced biological processes can be costly and generate unwantedwaste. The catalytic photoreduction of nitrate toN2 has recently been proposed.However, most studies do not address the kinetic aspects of the reactions. RESULTS: The kinetics model of Langmuir?Hinshelwood for nitrate photoreduction in the presence of formic acid in aqueous solution and in real industrial effluent using ZnO-TiO2 as the photocatalyst was proposed and adjusted to the experimental data obtained for a synthetic effluent (R2 = 0.991; apparent constant of the reaction was k′ R = 0.226 mg N (mg C min)−1). After adaptation the modelwas used to predict the reaction time required to remove a given concentration of nitrate fromthe effluent produced by a slaughterhouse (k′′ R = k′ R/2). CONCLUSION: The proposed kinetic model can be applied to any type of effluent, promoting the possibility of production of high quality reusewater, reduction of freshwater consumption, reduction of discharge of pollutants discharged inwater bodies, hence promoting the preservation of the environment. 650 $aDenitrification 650 $aKinetics 650 $aNitrato 653 $aNitratos 700 1 $aJOSÉ, H. J. 700 1 $aMOREIRA, R. de F. P. M. 773 $tJournal of Chemical Technology and Biotechnology, Malden, 2014.
Download
Esconder MarcMostrar Marc Completo |
Registro original: |
Embrapa Pesca e Aquicultura (CNPASA) |
|
Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
Fechar
|
Expressão de busca inválida. Verifique!!! |
|
|