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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Biblioteca(s):  Embrapa Agroenergia.
Data corrente:  23/11/2022
Data da última atualização:  09/11/2023
Tipo da produção científica:  Orientação de Tese de Pós-Graduação
Autoria:  ROMERO PELÁEZ, R. D.
Afiliação:  RUBÉN DARIO ROMERO PELÁEZ, UNIVERSIDADE DE BRASÍLIA.
Título:  Interactions between filamentous and yeast form fungi with biotechnological potential in the production of enzymes and metabolites.
Ano de publicação:  2022
Fonte/Imprenta:  2022
Páginas:  156 f.
Idioma:  Inglês
Notas:  Thesis (Doctor in Microbial Biology) - University of Brasília, Brasília, DF. Advisor: João Ricardo Moreira de Almeida; Co-advisor: Félix Gonçalves de Siqueira, CNPAE.
Conteúdo:  Co-cultures between microorganisms have shown important applications in various biotechnological processes, such as obtaining enzymes with high catalytic potential or prospecting for metabolites of commercial importance. This strategy is based on the molecular response to the interactions between two biological individuals, which may lead to increased enzymatic activities, secretion of bioactive compounds, or increased efficiency of plant biomass bioconversion. This thesis evaluates and describes the interactions with the filamentous fungi Panus lecomtei and Trichoderma reesei, and the yeast Sporidiobolus pararoseus as a function of the secretion of commercially important lignocellulolytic enzymes. The first stage of this study, addressed in Chapter I, involved the evaluation of the best conditions in the co-culture of P. lecomtei and T. reesei in submerged culture, where it was shown that temperature variations, the time between inocula, and medium composition characteristics define the production of an extract with high hydrolytic efficiency, as well as readily fermentable hydrolysates in ethanol. The proteomic analysis of the best condition for enzyme production in the co-culture of P. lecomtei and T. reesei, addressed in Chapter II, showed that the high hydrolysis efficiency might be related to the production of CAZy enzymes distributed in families with complete coverage of cellulases (endo-, exo- and betaglucosidases), in addition to various families associated with the... Mostrar Tudo
Thesagro:  Corante; Descoloração; Enzima Celulolítica.
Thesaurus Nal:  Decolorization; Enzymatic hydrolysis; Lignocellulose.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agroenergia (CNPAE)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPAE4118 - 1UPCTS - DD
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Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Semiárido.
Data corrente:  05/12/2011
Data da última atualização:  23/03/2023
Tipo da produção científica:  Resumo em Anais de Congresso
Autoria:  BIASOTO, A. C. T.; SAMPAIO, K. L.; MARQUES, E. J. N.; SILVA, M. A. A. P. da.
Afiliação:  ALINE CAMARAO TELLES BIASOTO, CPATSA; K. L. SAMPAIO, UNICAMP; E. J. N. MARQUES; M. A. A. P. DA SILVA, UNICAMP.
Título:  Perda de ésteres durante a concentração do suco de caju (Anacardium occidentale L.) e alterações do perfil sensorial do produto.
Ano de publicação:  2011
Fonte/Imprenta:  In: SIMPÓSIO LATINO AMERICANO DE CIÊNCIA DE ALIMENTOS, 9. 2011, Campinas. Ciência de alimentos e qualidade de vida: saúde, meio ambiente e sustentabilidade: resumos. Campinas: UNICAMP, FEA: SLACA, 2011.
Descrição Física:  1 CD-ROM.
Idioma:  Português
Conteúdo:  O objetivo desta pesquisa foi avaliar a perda de ésteres e as alterações ocorridas no perfil sensorial do suco de caju, durante sua concentração.
Palavras-Chave:  Análise sensorial; Suco de caju.
Thesagro:  Caju; Cromatografia Gasosa; Suco.
Thesaurus NAL:  Anacardium.
Categoria do assunto:  F Plantas e Produtos de Origem Vegetal
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/49287/1/Aline3-2011.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Semiárido (CPATSA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CPATSA46078 - 1UPCRA - CD849
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