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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Agroindústria de Alimentos; Embrapa Amazônia Ocidental. |
Data corrente: |
26/11/2020 |
Data da última atualização: |
02/12/2021 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
MONTEIRO, P. C.; MAJOLO, C.; CHAVES, F. C. M.; BIZZO, H. R.; O'SULLIVAN, F. L. A.; CHAGAS, E. C. |
Afiliação: |
Patrícia Castro Monteiro; CLAUDIA MAJOLO, CPAA; FRANCISCO CELIO MAIA CHAVES, CPAA; HUMBERTO RIBEIRO BIZZO, CTAA; FERNANDA LOUREIRO ALMEIDA OSULLIVAN, CPAA; EDSANDRA CAMPOS CHAGAS, CPAA. |
Título: |
Antimicrobial activity of essential oils from Lippia sidoides, Ocimum gratissimum and Zingiber officinale against Aeromonas spp. |
Ano de publicação: |
2021 |
Fonte/Imprenta: |
Journal of Essential Oil Research, v. 33, n. 2, p. 152-161, 2021. |
DOI: |
https://doi.org/10.1080/10412905.2020.1848653 |
Idioma: |
Inglês |
Notas: |
Early access icon nov. 2020. Atualizado em 2021. |
Conteúdo: |
The aim of this study was to evaluate the antimicrobial activity of Lippia sidoides, Ocimum gratissimum and Zingiber officinale?s essential oils against Aeromonas spp. isolates from Colossoma macropomum, and to determine their chemical composition. Essential oils were obtained through hydrodistillation and their chemical composition analyzed using gas chromatography coupled to mass spectrometry. The antimicrobial activity of the oils was evaluated by minimum inhibitory concentration (MIC) and minimum bactericidal concentration (MBC). The major compounds were thymol (76.6%), p-cymene (6.3%) and (E)- ?-caryophyllene (5.0%) in L. sidoides; eugenol (43.3%), 1,8-cineole (28.2%) and ?-selinene (5.5%) in O. gratissimum; and geranial (23.2%), neral (16.7%) and 1,8-cineole (15.8%) in Z. officinale. All the essential oils evaluated showed bactericidal action against isolates of Aeromonas spp., with MIC and MBC ranging from 625 to 5,000 ?g mL?1. We highlight the L. sidoides oil with the best antimicrobial activity (MIC and MBC ranging from 625 to 1,250 ?g mL?1). |
Palavras-Chave: |
Bioactive plants; Fish bacterium isolates; Minimum bactericidal concentration. |
Thesaurus Nal: |
Antibacterial properties; Antibiotics; Antioxidants; Aquaculture; Cloves; Eugenol; Ginger; Leaves; Minimum inhibitory concentration; Plants (botany). |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Amazônia Ocidental (CPAA) |
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Tipo/Formato |
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Volume |
Status |
URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Amazônia Oriental. |
Data corrente: |
02/02/2009 |
Data da última atualização: |
23/11/2022 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Anais de Congresso / Nota Técnica |
Autoria: |
SOUZA JÚNIOR, L. de; LOURENÇO JÚNIOR, J. de B.; SANTOS, N. de F. A. dos; ARAÚJO, C. V. de; FATURI, C.; NAHUM, B. de S. |
Afiliação: |
Lucival de Souza Júnior; José de Brito Lourenço Júnior, CPATU; Núbia de Fátima Alves dos Santos, Bolsista Capes; Cláudio Vieira de Araújo, UFRA; Cristian Faturi, UFRA; BENJAMIM DE SOUZA NAHUM, CPATU. |
Título: |
Análise da digestibilidade aparente da proteína bruta e fibra em detergente neutro do subproduto torta de coco (Cocos nucifera L.) na dieta de ovinos. |
Ano de publicação: |
2008 |
Fonte/Imprenta: |
In: CONGRESSO NORDESTINO DE PRODUÇÃO ANIMAL, 5.; SIMPÓSIO NORDESTINO DE ALIMENTAÇÃO DE RUMINANTES, 11.; SIMPÓSIO SERGIPANO DE PRODUÇÃO ANIMAL, 1., 2008, Aracaju. Anais... Aracaju: Sociedade Nordestina de Produção Animal; Embrapa Tabuleiros Costeiros, 2008. |
Idioma: |
Português |
Thesagro: |
Dieta; Digestibilidade Aparente; Ovino; Ovinocultura; Pecuária; Ruminante; Valor Nutritivo; Zootecnia. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/102280/1/5879.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Amazônia Oriental (CPATU) |
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