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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Acre.
Data corrente:  08/05/2018
Data da última atualização:  02/07/2021
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  PEREIRA, G. S.; FREITAS, P. M.; BASSO, S. L.; ARAÚJO, P. M. de; SANTOS, R. R. dos; CONDE, C. F.; PEREIRA, E. F. D.; HAVERROTH, M.; AMARAL, A. M. F.
Afiliação:  Géssica Sampaio Pereira, FUNTAC; Paula Martins Freitas, FUNTAC; Silvia Luciane Basso, FUNTAC; Poliana Moreira de Araújo, FUNTAC; Renata Rodrigues dos Santos, FUNTAC; Claudio F. Conde, FUNTAC; Elaine F. D. Pereira, FUNTAC; MOACIR HAVERROTH, CPAF-Acre; Ana M. F. Amaral, Fundação Oswaldo Cruz (Fiocruz).
Título:  Quality control of the buriti oil (Mauritia flexuosa L. f.) for use in 3-phase oil formulation for skin hydration.
Ano de publicação:  2018
Fonte/Imprenta:  International Journal of Phytocosmetics and Natural Ingredients, v. 5, n. 1, 2018.
ISSN:  2374-0639
DOI:  10.15171/ijpni.2018.01
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Introduction: The Buriti (Mauritia flexuosa L. f.) is a Brazilian native palm tree. Its fruit has a hard shell and scaly covering a soft and oily pulp. Buriti oil is rich in oleic acid, also being considered natural source of beta-carotene, one of the most powerful antioxidants, becoming an excellent alternative for the cosmetic and pharmaceutical industry. Methods: The fruits collected in the State Forest Antimary (Bujari city, Acre - Brazil) were processed, dried and then the oil was extracted by cold mechanical pressing. Chromatographic analyzes and the following physico-chemical analyses, according to the AOCS norms, were performed: Acid Index (AI), Peroxide Index (PI) and Saponification Index (SI). Samples of different batches were submitted to the gas chromatograph. Results: After verified the excellent quality of the oil, a formulation of a three-phase oil for the skin hydration was prepared. From the physical and chemical analyzes, the average results for each parameter were compared with them limit by the RDC-270 ANVISA standard. Conclusion: These results demonstrated that the analyzed oils have great composition for using in cosmetics; it is an excellent raw material for the production of three-phase oil, when accompanied with other elements, such as mineral oil and propylene glycol, which has the capacity of hydration and smoothness of the skin.
Palavras-Chave:  3-phase oil; Aceite vegetal; Acre; Amazonia Occidental; Amazônia Ocidental; Bujari (AC); Floresta Antártica; Hidratação da pele; Hidratación de la piel; Indústria cosmética; Óleo trifásico; Propiedades fisicoquímicas; Skin hydration; Western Amazon.
Thesagro:  Buriti; Cromatografia; Extração; Óleo Vegetal; Propriedade Físico-Química.
Thesaurus Nal:  Chromatography; Mauritia flexuosa; Physicochemical properties; Vegetable oil.
Categoria do assunto:  F Plantas e Produtos de Origem Vegetal
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/176458/1/26611.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Acre (CPAF-AC)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CPAF-AC26611 - 1UPCAP - DD
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Biblioteca(s):  Embrapa Cerrados; Embrapa Unidades Centrais.
Data corrente:  22/07/1996
Data da última atualização:  06/10/2008
Autoria:  PINTO, A. C. de Q.; SILVA, E. M. da.
Título:  A cultura da graviola.
Ano de publicação:  1995
Fonte/Imprenta:  Brasília, DF: Embrapa-SPI; Planaltina: Embrapa-CPAC, 1995.
Páginas:  102 p.
Série:  (Coleção Plantar, 31).
ISBN:  85-85007-59-1
Idioma:  Português
Conteúdo:  Informações técnicas para o cultivo da graviola, tais como: origem e histórico, botânica, clima e solo, escolha da variedade, propagação, instalação do pomar, tratos culturais, biologia floral e polinização, floração, frutificação e produção, colheita e armazenamento, composição do fruto, processamento e uso na agroindústria, mercado e coeficientes de produção.
Palavras-Chave:  Agroindustria; Agroindustry; Brasil; Cherimoya; Cultivation; Cultivo; Florescence; Harvest; Instalação do pomar; Production; Propagacao; Propagation; Soursop.
Thesagro:  Annona Muricata; Armazenamento; Botânica; Clima; Colheita; Floração; Graviola; Manejo; Produção; Solo.
Thesaurus NAL:  botany; climate; crop management; harvesting; soil; storage.
Categoria do assunto:  --
F Plantas e Produtos de Origem Vegetal
P Recursos Naturais, Ciências Ambientais e da Terra
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/162026/1/A-cultura-da-graviola.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Cerrados (CPAC)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
AI-SEDE30790 - 1UPELV - PPCPACP659c2005.00277
AI-SEDE30790 - 2UPELV - PPCPACP659c2005.00504
AI-SEDE30790 - 3UPELV - PPCPACP659c2006.00938
CPAC29432 - 1UPCLV - --CRI74572008.277
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