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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Semiárido. |
Data corrente: |
05/10/2016 |
Data da última atualização: |
07/03/2017 |
Tipo da produção científica: |
Comunicado Técnico/Recomendações Técnicas |
Autoria: |
RESENDE, G. M. de; YURI, J. E.; COSTA, N. D. |
Afiliação: |
GERALDO MILANEZ DE RESENDE, CPATSA; JONY EISHI YURI, CPATSA; NIVALDO DUARTE COSTA, CPATSA. |
Título: |
Recomendação de espaçamento no plantio de cenoura no Submédio do Vale do São Francisco |
Ano de publicação: |
2016 |
Fonte/Imprenta: |
Petrolina: Embrapa Semiárido, 2016. |
Páginas: |
Não paginado. |
Série: |
(Embrapa Semiárido. Instruções Técnicas, 128). |
ISSN: |
1809-0001 |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
A cenoura (Daucus carota L.) está entre as hortaliças de raízes de maior valor econômico, sendo considerada a quarta mais consumida no Brasil e a quinta mais cultivada. Rica em vitamina A, cujo consumo, em todo o mundo, é deficitário, a cenoura apresenta papel relevante na prevenção de cegueira e no crescimento saudável do ser humano. No Submédio do Vale do São Francisco, o cultivo pode ser realizado durante todo o ano. No entanto, as melhores produtividades são alcançadas nos períodos de temperaturas mais amenas, que ocorrem entre os meses de abril a setembro. |
Palavras-Chave: |
Cultivo. |
Thesagro: |
Cenoura; Daucus Carota; Espaçamento; Hortaliça. |
Thesaurus Nal: |
Carrots; Vegetables. |
Categoria do assunto: |
A Sistemas de Cultivo |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/148336/1/INT128.pdf
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Marc: |
LEADER 01303nam a2200253 a 4500 001 2054103 005 2017-03-07 008 2016 bl uuuu u0uu1 u #d 022 $a1809-0001 100 1 $aRESENDE, G. M. de 245 $aRecomendação de espaçamento no plantio de cenoura no Submédio do Vale do São Francisco$h[electronic resource] 260 $aPetrolina: Embrapa Semiárido$c2016 300 $aNão paginado. 490 $a(Embrapa Semiárido. Instruções Técnicas, 128). 520 $aA cenoura (Daucus carota L.) está entre as hortaliças de raízes de maior valor econômico, sendo considerada a quarta mais consumida no Brasil e a quinta mais cultivada. Rica em vitamina A, cujo consumo, em todo o mundo, é deficitário, a cenoura apresenta papel relevante na prevenção de cegueira e no crescimento saudável do ser humano. No Submédio do Vale do São Francisco, o cultivo pode ser realizado durante todo o ano. No entanto, as melhores produtividades são alcançadas nos períodos de temperaturas mais amenas, que ocorrem entre os meses de abril a setembro. 650 $aCarrots 650 $aVegetables 650 $aCenoura 650 $aDaucus Carota 650 $aEspaçamento 650 $aHortaliça 653 $aCultivo 700 1 $aYURI, J. E. 700 1 $aCOSTA, N. D.
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Registro original: |
Embrapa Semiárido (CPATSA) |
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Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Rondônia. |
Data corrente: |
03/09/2020 |
Data da última atualização: |
03/09/2020 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
B - 1 |
Autoria: |
DALAZEN, J. R.; ROCHA, R. B.; PEREIRA, L. L.; ALVES, E. A.; ESPINDULA, M. C.; SOUZA, C. A. de. |
Afiliação: |
Janderson Rodrigues Dalazen, Universidade Federal de Rondônia (UNIR); RODRIGO BARROS ROCHA, CPAF-RO; Lucas Louzada Pereira, Instituto Federal do Espírito Santos (IFES); ENRIQUE ANASTACIO ALVES, CPAF-RO; MARCELO CURITIBA ESPINDULA, CPAF-RO; Carolina Augusto de Souza, Universidade Federal de Rondônia (UNIR). |
Título: |
Beverage quality of most cultivated Coffea canephora clones in the Western Amazon. |
Ano de publicação: |
2020 |
Fonte/Imprenta: |
Coffee Science, v. 15, e151711, 2020. |
ISSN: |
1809-6875 (print) / 1984-3909 (online) |
DOI: |
https://doi.org/10.25186/.v15i.1711 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Most of the Western Amazon coffee production is made from growing unregistered clones, selected by the coffee growers themselves. The aim of this study is to evaluate the sensory profile and genetic diversity of the most cultivated Coffea canephora clones in the Western Amazon. Coffee samples at cherry stage of the clones 03, 05, 08, 25 and 66 were collected at eight municipalities in the main coffee growing zones, with altitudes ranging from 86 to 381 meters. Beverage quality was evaluated according to the Robusta Cupping Protocols and estimates of the genotype × environment interaction (GE) were made interpreting non-parametric and multivariate methods. The GE interaction was significant and the genetic component was also important to the expression of beverage quality (h2 =82,23). The clones 25 and 05 have good attributes and mean score near 80 points. Sweetness was the sensory descriptor with the greatest impact on beverage quality of these two clones. Harshness was the descriptor that had the greatest negative impact on beverage quality of clone 66. The clones had complexities that differed and that were not necessarily associated with greater beverage quality. Despite the differences in their beverage attributes, these clones that are grown for their high productivity presented low genetic diversity of the beverage quality. |
Palavras-Chave: |
Amazônia Ocidental; Análise sensorial; Beverage quality; Café Conilon; Rondônia; Sensory analysis; Western Amazon. |
Thesagro: |
Bebida; Café Robusta; Clone; Coffea Canephora; Parâmetro Genético; Qualidade. |
Thesaurus NAL: |
Genetic variation. |
Categoria do assunto: |
F Plantas e Produtos de Origem Vegetal |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/215760/1/cpafro-18433.pdf
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Marc: |
LEADER 02414naa a2200373 a 4500 001 2124723 005 2020-09-03 008 2020 bl uuuu u00u1 u #d 022 $a1809-6875 (print) / 1984-3909 (online) 024 7 $ahttps://doi.org/10.25186/.v15i.1711$2DOI 100 1 $aDALAZEN, J. R. 245 $aBeverage quality of most cultivated Coffea canephora clones in the Western Amazon.$h[electronic resource] 260 $c2020 520 $aMost of the Western Amazon coffee production is made from growing unregistered clones, selected by the coffee growers themselves. The aim of this study is to evaluate the sensory profile and genetic diversity of the most cultivated Coffea canephora clones in the Western Amazon. Coffee samples at cherry stage of the clones 03, 05, 08, 25 and 66 were collected at eight municipalities in the main coffee growing zones, with altitudes ranging from 86 to 381 meters. Beverage quality was evaluated according to the Robusta Cupping Protocols and estimates of the genotype × environment interaction (GE) were made interpreting non-parametric and multivariate methods. The GE interaction was significant and the genetic component was also important to the expression of beverage quality (h2 =82,23). The clones 25 and 05 have good attributes and mean score near 80 points. Sweetness was the sensory descriptor with the greatest impact on beverage quality of these two clones. Harshness was the descriptor that had the greatest negative impact on beverage quality of clone 66. The clones had complexities that differed and that were not necessarily associated with greater beverage quality. Despite the differences in their beverage attributes, these clones that are grown for their high productivity presented low genetic diversity of the beverage quality. 650 $aGenetic variation 650 $aBebida 650 $aCafé Robusta 650 $aClone 650 $aCoffea Canephora 650 $aParâmetro Genético 650 $aQualidade 653 $aAmazônia Ocidental 653 $aAnálise sensorial 653 $aBeverage quality 653 $aCafé Conilon 653 $aRondônia 653 $aSensory analysis 653 $aWestern Amazon 700 1 $aROCHA, R. B. 700 1 $aPEREIRA, L. L. 700 1 $aALVES, E. A. 700 1 $aESPINDULA, M. C. 700 1 $aSOUZA, C. A. de 773 $tCoffee Science$gv. 15, e151711, 2020.
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Registro original: |
Embrapa Rondônia (CPAF-RO) |
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1. | | 6050009, IRISH VETERINARY JOURNAL, Irish Veterinary Association, Dublin-Irlanda Biblioteca(s): Catálogo Coletivo de Periódicos Embrapa; Embrapa Caprinos e Ovinos; Embrapa Clima Temperado; Embrapa Gado de Corte; Embrapa Gado de Leite; Embrapa Pecuária Sudeste; Embrapa Semiárido; Embrapa Suínos e Aves. | |
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