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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Gado de Corte.
Data corrente:  04/09/2023
Data da última atualização:  19/09/2023
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  NIWA, M. V. G.; ÍTAVO, L. C. V.; ÍTAVO, C. C. B. F.; DIAS, A. M.; DIFANTE, G. dos S.; LONGHINI, V. Z.; GOMES, R. da C.; VEDOVATTO, M.; GURGEL, A. L. C.; MORAES, G. J. de; MONTEIRO, G. O. de A.
Afiliação:  MARCUS VINICIUS GARCIA NIWA, UNIVERSIDADE FEDERAL DE MATO GROSSO DO SUL; LUÍS CARLOS VINHAS ÍTAVO, UNIVERSIDADE FEDERAL DE MATO GROSSO DO SUL; CAMILA CELESTE BRANDÃO FERREIRA ÍTAVO, UNIVERSIDADE FEDERAL DE MATO GROSSO DO SUL; ALEXANDRE MENEZES DIAS, UNIVERSIDADE FEDERAL DE MATO GROSSO DO SUL; GELSON DOS SANTOS DIFANTE, UNIVERSIDADE FEDERAL DE MATO GROSSO DO SUL; VANESSA ZIRONDI LONGHINI, UNIVERSIDADE FEDERAL DE MATO GROSSO DO SUL; RODRIGO DA COSTA GOMES, CNPGC; MARCELO VEDOVATTO, UNIVERSITY OF VERMONT; ANTONIO LEANDRO CHAVES GURGEL, UNIVERSIDADE FEDERAL DO PIAUÍ; GABRIELLA JORGETTI DE MORAES, UNIVERSIDADE FEDERAL DE MATO GROSSO DO SUL; GABRIELA OLIVEIRA DE AQUINO MONTEIRO, UNIVERSIDADE FEDERAL DE MATO GROSSO DO SUL.
Título:  Effect of physically effective neutral detergent fiber on nutrient intake and digestibility, ruminal and blood parameters, and ingestive behavior of confined beef cattle.
Ano de publicação:  2023
Fonte/Imprenta:  Tropical Animal Health and Production, v. 55, issue 3, article 224, 2023.
DOI:  https://doi.org/10.1007/s11250-023-03633-0
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  ABSTRACT - We aimed to evaluate the effect of levels of physically effective neutral detergent fiber from forage (NDFfor) on confined cattle?s metabolism and ingestive behavior. Four crossbred steers (514.0 ± 4.54 kg BW) rumen-cannulated were used. The animals were randomly distributed in a 4×4 Latin square design, and the treatments were diets with 9.5%, 5.5%, 2.5%, and 0.0% NDF from whole plant corn silage. The trial was divided into 4 periods of 21 days. The dry matter, organic matter (OM), crude protein, neutral detergent fiber (NDF), physically effective NDF 8mm (peNDF8mm) and NDF1.18mm intakes, and the digestibility of OM and NDF showed a quadratic behavior. The rumen pH values showed a decreasing linear, and the time at pH below 5.8 increased linearly in the diets with lower NDFfor. The production of volatile fatty acids and the proportions of propionate and butyrate showed an increasing quadratic behavior. On the other hand, the proportion of acetate fitted a decreasing quadratic equation. With the lower participation of forage in the diets, the time spent on rumination activity decreased in a quadratic way, and the time spent in idleness increased in a quadratic way. The corn silage can be reduced to 135 g/kg DM in the diet to obtain a minimum of 5.5% of NDF from roughage.
Thesagro:  Digestibilidade; Gado de Corte; Ruminante.
Thesaurus Nal:  Digestibility; Neutral detergent fiber; Nutrient intake.
Categoria do assunto:  --
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Registro original:  Embrapa Gado de Corte (CNPGC)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPGC17905 - 1UPCAP - DD
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Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Meio-Norte.
Data corrente:  28/02/2018
Data da última atualização:  16/05/2022
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  B - 4
Autoria:  CAVALCANTE, R. R.; SOUSA, T. I. L. de; COSTA, P. F.; NASCIMENTO, I. R. do; SILVA, K. J. D. e.
Afiliação:  RODRIGO ROBSON CAVALCANTE, Fundação Universidade Federal do Tocantins-UFT; TÂNIA IRRES LIMA DE SOUSA, Fundação Universidade Federal do Tocantins - UFT; PRISCILA FONSECA COSTA, Fundação Universidade Federal do Tocantins - UFT; ILDON RODRIGUES DO NASCIMENTO, Fundação Universidade Federal do Tocantins - UFT; KAESEL JACKSON DAMASCENO E SILVA, CPAMN.
Título:  Adaptabilidade e estabilidade produtiva de feijão-caupi no Estado de Tocantins.
Ano de publicação:  2017
Fonte/Imprenta:  Tecnologia & Ciência Agropecuária, João Pessoa, v. 11, n. 6, p. 49-55, dez. 2017.
Idioma:  Português
Conteúdo:  O feijão-caupi (Vigna unguiculata (L.) Walp.) é considerada como uma grande e importante fonte de alimentação das regiões dos trópicos e subtrópicos, apresentando grande tolerância à seca. Estas características fizeram com que a cultura tivesse ampla aceitação pelos pequenos agricultores nas zonas mais secas das referidas regiões. A produtividade de grãos é uma característica influenciada pelos efeitos ambientais, genótípicos e da interação genótipo x ambiente. O trabalho teve por objetivo avaliar a adaptabilidade e a estabilidade produtiva de genótipos de feijão-caupi no Estado do Tocantins.
Palavras-Chave:  Interação genótipos x ambientes e produção.
Thesagro:  Vigna Unguiculata.
Categoria do assunto:  F Plantas e Produtos de Origem Vegetal
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/173323/1/Caupi-Rodrigo-2017.pdf
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Registro original:  Embrapa Meio-Norte (CPAMN)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CPAMN32070 - 1UPCAP - DD
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