Portal do Governo Brasileiro
BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Agroenergia. Para informações adicionais entre em contato com cnpae.biblioteca@embrapa.br.
Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Agroenergia.
Data corrente:  29/11/2022
Data da última atualização:  13/02/2023
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  BRAGA, M.; SCHULTZ, E. L.; JESUS, K. R. E. de; SANTOS, A. C. dos; DAMASO, M. C. T.; ALMEIDA, J. R. M. de.
Afiliação:  MELISSA BRAGA, CNPAE; EMERSON LEO SCHULTZ, CNPAE; KATIA REGINA EVARISTO DE JESUS, GIPDI; ANA CRISTINA DOS SANTOS, CNPAE; MONICA CARAMEZ TRICHES DAMASO, CNPAE; JOAO RICARDO MOREIRA DE ALMEIDA, CNPAE.
Título:  Meeting Brazilian challenges for a bio?based economy: the case of alcohols and carboxylic acids.
Ano de publicação:  2022
Fonte/Imprenta:  Biomass Conversion and Biorefinery, 2022.
DOI:  https://doi.org/10.1007/s13399-022-03568-w
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Growingenvironmental concerns worldwide encourage industrial sectors to transition from fossil to bio-based products. However, deciding where to invest R&D resources is critical since many different bio-based products can be economically competitive. As one of the biggest biomass producers, Brazil plays an important role in this transition as a feedstock supplier. In this work, the Delphi technique was employed to identify Brazil?s challenges and opportunities for the local production of renewable short-chain acids and alcohols in the bioeconomy context. The results indicate that optimization and development of the downstream processes to reduce costs are the main challenges for traditional renewables and drop-in chemicals pro- duction. For new renewable chemicals, the main challenge is to demonstrate the economic potential of these compounds, as they do not have a pre-established market and depend on proving their performance. Lactic acid, acrylic acid, levulinic acid, ethanol, isobutanol, and polyols are the most locally demanded products from biomass. This work also shows that Brazilian perspectives on bio-based alcohols and carboxylic acids are aligned with worldwide demands. This study successfully sum- marizes the view of specialists on technological developments, challenges, and limitations to the bio-based process in Brazil.
Palavras-Chave:  Brazilian study case; Delphi technique; Technological foresight.
Thesagro:  Álcool.
Thesaurus Nal:  Alcohols; Carboxylic acids; Renewable resources.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agroenergia (CNPAE)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPAE4123 - 1UPCAP - DD
Voltar






Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Agroindústria de Alimentos. Para informações adicionais entre em contato com ctaa.biblioteca@embrapa.br.

Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Agroindústria de Alimentos.
Data corrente:  23/09/2013
Data da última atualização:  29/08/2017
Tipo da produção científica:  Orientação de Tese de Pós-Graduação
Autoria:  ALCANTARA, M. de.
Afiliação:  MARCELA DE ALCANTARA, UFRRJ.
Título:  Desenvolvimento e avaliação sensorial de sopa instantânea elaborada a partir de farinhas extrudadas de arroz vermelho integral.
Ano de publicação:  2013
Fonte/Imprenta:  2013.
Páginas:  134 f.
Idioma:  Português
Notas:  Dissertação (Mestrado em Ciência e Tecnologia de Alimentos) - Instituto de Tecnologia, Universidade Federal Rural do Rio de Janeiro, Seropédica, 2013. Orientadora: Daniela De Grandi Castro Freitas, CTAA; Coorientadora: Cristina Yoshie Takeiti, CTAA.
Palavras-Chave:  Avaliação sensorial; Ciência de alimentos; Composição; Farinha de arroz; Processo de extrusão; Sopas.
Thesagro:  Arroz Integral; Arroz Vermelho; Processamento.
Categoria do assunto:  X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CTAA11893 - 1UPATS - PPTS 08302013.00008
Fechar
Expressão de busca inválida. Verifique!!!
 
 

Embrapa
Todos os direitos reservados, conforme Lei n° 9.610
Política de Privacidade
Área Restrita

Embrapa Agricultura Digital
Av. André Tosello, 209 - Barão Geraldo
Caixa Postal 6041- 13083-886 - Campinas, SP
SAC: https://www.embrapa.br/fale-conosco

Valid HTML 4.01 Transitional